Preşedinta Partidului Verde Bihor, arestată după ce a recunoscut că s-a înţeles cu Forţa Civică pentru un troc politic pe mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Bodonea a fost retinuta
Mihaela Bodonea a fost retinuta

Magistraţii Tribunalului Bihor au decis arestarea Mihaelei Bodonea, preşedinta Partidului Verde Bihor, pentru 29 de zile. Ea a ajuns în faţa completului de judecată după ce a fost prinsă, în flagrant, de procurorii DNA Oradea, în timp ce lua mii de euro mită electorală pentru alegerile europarlamentare din 25 Mai, după un denunţ al Forţei Civice .

După mai multe ore de audieri, magistraţii Tribunalului Bihor au decis arestarea Mihaelei Bodonea, preşedinta Partidului Verde. Ea a fost prinsă în flagrant, într-un hipermarket din Oradea, în timp ce primea 6.500 de euro mită electorală, ca urmare a vânzării locurilor membrilor în comisiile de supraveghere a secţiilor de votare pentru alegerile europarlamentare ce urmează să aibă loc pe 25 Mai. Ea a fost denunţată la DNA Oradea de către un reprezentant al Forţei Civice, de la care urma să încaseze banii.

“Aş fi vrut şi eu, poate, ca clienta mea să beneficieze de ceea ce beneficiază marii politicieni ai acestei ţări. Atunci când ajung în faţa Justiţiei sunt apăraţi de Parlament, în sensul că cererile pentru arestarea lor trebuiesc aprobate prima dată de către comisiile de specialitqate juridică din Parlament, Plen, Cameră şi aceştia, de bună regulă, resping cererea de arestare. Iată că avem de-a face cu o Justiţie pentru două tipuri de categorie de oameni, neegali în această ţară. Una este pentru politicienii de vârf, care beneficiază de drepturi mai mari decât orice alţi cetăţeni, şi aceştia de rând, faţă de care se iau măsuri drastice, cu chip de exemplu, ceea ce nu mi se pare că corespunde scopului Justiţiei”,a declarat Kolozsi Arpad, avocatul Mihaelei Bodonea.

Pe data de 14 Mai, la Biroul Electoral Judeţean s-a stabilit componenţa comisiilor electorale, astfel că pentru complectarea comisiilor, pe primul loc a fost extras Partidul Dreptăţii Sociale, în timp ce Partidul Verde a fost extras al treilea. Partidul Dreptăţii Sociale şi-a cedat locurile Partidului Verde, acesta din urmă, reprezentat de Mihaela Bodonea, a început negocierea în privinţa vânzării locurilor către Forţa Civică.

În primă fază, s-a discutat despre vânzarea a 50 de locuri cu câte 100 de lei/loc, după care, negocierile au ajuns la 150 de lei/loc pentru toate cele 651 de locuri. Sâmbătă după amiza, Mihaela Bodonea s-a întâlnit cu Anabela Şaipoş, reprezentanta Forţei Civice, de la care urma să încaseze suma de 6.500 de euro, bani ce reprezentau 192 de locuri, urmând ca în perioada ce vine să mai atribuie cel puţin 100 de locuri de membri în comisiile de supraveghere a secţiilor de votare, bani care urmau să fie încasaţi ulterior.

“Poziţia clientei a fost constantă. Nu a negat că a primit o sumă de bani. A negat împrejurările care îi sunt arătate  în denunţ şi care cuprind  obiectul acuzării, cum că ar fi primit, cu titlu de corupţie, aceste sume de bani, spunând că a existat într-adevăr o înţelegere la nivelul partidului dumneaei şi a partidului denunţator, privind un troc de posturi, funcţii, la nivelul secţiilor de  votare, şi că pentru aceasta ea a înţeles să primească o sumă de bani, care a fost într-adevăr şi acceptată, dar suma de bani nu era cu titlu de mită sau un alt aspect de corupţie, ci unul de sponsorizare, pentru că suma trebuia folosită pentru campania electorală care se desfăşura în continuare”, a precizat avocatul Kolozsi Arpad

După audierile de la DNA, Mihaela Bodonea a fost reţinută pentru 24 de ore şi prezentată Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Completul de judecată a decis arestarea ei, decizie care a fost contestată de către avocatul inculpatei, recursul urmând să se judece la Curtea de Apel Oradea.

Partidul Verde a transmis un comunicat de presă în care susţine că se delimitează de acţiunile Preşedintelui interimar al Organizaţiei Judeţene Bihor

“Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, a aflat cu stupoare din presă despre acuzaţiile aduse Preşedintelui interimar al Organizaţiei Verzilor din judeţul Bihor. Conducerea Partidului Verde o va exclude fără ezitare pe doamna Mihaelei Bodonea în cazul în care acţiunile de care este acuzată de DNA se confirmă. Partidul Verde se delimitează de cei care recurg la astfel de practici ilicite şi retrage fără ezitare sprijinul politic oricărui membru care încalcă legea”, se arată în comunicatul formaţiunii politice.

În acelaşi comunicat se precizează facptul că în şedinţa BEJ Bihor din data de 14.05.2014 Partidul Verde nu a fost primul tras la sorţi pentru completarea secţiilor de vot, astfel că Partidul Verde nu urma să aibă reprezentanţi în secţiile de vot la alegerile europarlamentare din 25 mai. Procedura de completare a secţiilor de vot presupune ca primul partid tras la sorţi să fie cel care are reprezentanţi în secţii, în acest caz fiind vorba de Partidul Dreptăţii Sociale, nu de Partidul Verde.

“Partidul Verde îşi exprimă încrederea în justiţia din România, iar dacă acuzaţiile aduse preşedintelui interimar Bihor se dovedesc a fi reale, responsabilii acestor fapte trebuie să fie sancţionaţi conform legii”, susţin reprezentanţii Partidului Verde.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite