FOTO 97 de ani de când Armata română a intrat în oraşul de pe Crişul Repede, în frunte cu generalul Traian Moşoiu, arhanghelul eliberării Oradei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
97 de ani de la eliberarea Oradei
97 de ani de la eliberarea Oradei

Oradea a împlinit 97 de ani de la eliberarea oraşului de sub dominaţia austro-ungară, unul dintre cele mai importante repere în istoria locală. În 1919 trupele române intrau în oraşul de pe Criş, în frunte cu generalul Traian Moşoiu.

Acest eveniment important în istoria Oradiei a fost marcat prin festivităţi organizate de municipalitate, în colaborare cu Garnizoana. Acestea au debutat cu un "Te Deum”, oficiat la Biserica cu Lună, după care participanţii s-au deplasat în alai, pe strada Avram Iancu, până la bustul generalului Traian Moşoiu de lângă Parcul Bălcescu, unde s-a desfăşurat, conform tradiţiei, ceremonialul militar.

"Cred că este important să mulţumim tuturor comunităţilor din acest oraş, care au construit şi au dezvoltat oraşul în forma în care îl găsim astăzi. Peste trei ani vom marca 100 de ani de la acest eveniment major în viaţa oraşului Oradea şi cum suntem aici mulţi care lucrăm în administraţia publică, aş dori să ne comportăm în aşa fel încât să fim conştienţi de răspunderea pe care o avem şi să demonstrăm că administraţia românească nu au stat degeaba aici 100 de ani. Înaintaşii noştri ne-au predat o ţară întregită, se cuvine ca la 100 de ani să lăsăm copiilor noştri o ţară prosperă. Dumnezeu să aibă în pază ţara şi oraşul Oradea”, a  încheiat primarul discursul său.

Despre semnificaţia istorică a datei de 20 aprilie 1919 a vorbit apoi prof. univ. Gabriel Moisa.  Ca urmare a confruntărilor dintre „roşii” (comunişti) şi „albi” (anticomunişti) la 19 spre 20 aprilie 1919 noua conducere a oraşului în frunte cu primarul Rimler Károly a apelat la comandamentul român al Diviziei 6 de la Tileagd solicitându-i să intre în oraş şi să instaureze pacea. În dimineaţa primei zile de Paşti, la 20 aprilie, fruntaşii oraşului au ieşit în întâmpinarea comandanţilor armatei române. Generalul Traian Moşoiu, însoţit de generalii săi superiori au intrat apoi, în jurul orei 14, în clădirea primăriei, procedând astfel la preluarea oficială a conducerii urbei.

Întrunit a doua zi după intrarea trupelor române în Oradea şi pentru prima dată în condiţii de legalitate şi siguranţă, Consiliul Naţional Român din Oradea a trecut la luarea unor măsuri de strictă necesitate pentru oraş, menite a asigura continuitatea vieţii sociale, ordinea şi aprovizionarea cu cele necesare traiului cotidian. 

Prin decretul regal nr. 2465 din 25 septembrie 1925, Oradea a fost declarat municipiu, iar în 1930 Comisia Consultativă de Heraldică a stabilit stema municipiului Oradea, cu următoarea înfăţişare: pe un scut albastru cu o cruce latină argintie ţinută în stânga de un arhanghel înaripat, nimbat cu aur, iar în dreapta de un leu auriu, încoronat, ridicat în două labe, cu coada bifurcată şi limba roşie.Scutul este timbrat de o coroană murală cu şapte turnuri.

 A urmat un recital de cântece patriotice susţinut de corul "Traian Moşoiu”.  Manifestările s-au încheiat cu depuneri de coroane şi flori la bustul generalului Traian Moşoiu şi defilarea gărzii de onoare.

La festivităţi au fost prezente cadre militare active, în retragere şi în rezervă, elevi orădeni, reprezentanţi ai instituţiilor publice, precum şi numeroase oficialităţi - primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan, prefectul Claudiu Pop, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Avrigeanu, senatorul Gavrilă Ghilea, liderul PSD Bihor, Ioan Mang, copreşedintele ALDE, Daniel Constantin. Primarul Ilie Bolojan le-a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia şi importanţa zilei de 20 aprilie pentru orădeni.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite