VIDEO Ministrul Mediului, primit cu flori la Iaşi de liderul local PSD. Oficialul Guvernului l-a criticat pe primarul Chirica, absent de la întâlnire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Graţiela Gavrilescu a fost primită la Iaşi de către de Maricel Popa, liderul local al PSD şi preşedintele CJ, şi de către prefectul Marian Şerbescu FOTO Maricel Popa
Ministrul Graţiela Gavrilescu a fost primită la Iaşi de către de Maricel Popa, liderul local al PSD şi preşedintele CJ, şi de către prefectul Marian Şerbescu FOTO Maricel Popa

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, s-a aflat joi, 19 octombrie, la Iaşi unde le-a reproşat reprezentanţilor Primăriei Iaşi că n-au finalizat Planul de Calitate a Aerului. În replică, Primăria a transmis că „principalele surse de poluare din municipiul Iaşi sunt autovehiculele vechi (de transport marfă şi personale) şi centralele de apartament“.

Delegaţia condusă de ministrul Graţiela Gavrilescu a avut joi o întâlnire cu autorităţile locale şi judeţene privind planurile de conformare pe mai multe probleme de mediu. Cea mai mare problemă sesizată de reprezentanţii Guvernului a fost la nivelul Primăriei Iaşi. Reprezentanţilor municipalităţii li s-a reproşat că nu reuşesc să finalizeze un plan de măsuri privind calitatea aerului în oraş. De la discuţii a lipsit primarul Mihai Chirica, plecat într-o delegaţie în Germania. 

„Vom face o inventariere reală a problemelor de mediu. Îmi pare rău că astăzi nu am avut parte de prezenţa primarului municipiului Iaşi, fiind doar viceprimarul, alături de câţiva directori din primărie. Îmi pare rău că nu am avut un dialog direct, pentru ca problemele care trenează aici, în municipiul Iaşi, să putem să le rezolvăm în cel mai scurt timp. Motivul principal pentru care noi ne deplasăm în ţară este ca bugetul României să nu fie afectat în urma unor decizii ale Comisiei Europene de Justiţie privind infringement-ul. Cea mai mare problemă este cea privind calitatea aerului“, a spus ministrul. 

Gavrilescu susţine că, la nivel naţional, sunt trei municipalităţi în procedură de infringement din cauza poluării: Bucureşti, Braşov şi Iaşi. „Singura municipalitate care rămâne să fie trimisă la Comisia Europeană de Justiţie este Iaşi din cauza măsurilor pe care nu le-au implementat privind calitatea aerului“, a declarat ministrul Mediului.

Iaşiul nu a reuşit să treacă de minister cu documentaţia privind calitatea aerului, în timp ce, la nivelul municipiilor Bucureşti şi Braşov, actele ar fi în curs de aprobare, potrivit oficialului. „Este inadmisibil, ca având suficient ajutor, să nu reuşească municipalitatea să elaboreze planul conform legii 104. Agenţia de Protecţia Mediului Iaşi a întors a treia oară Planul de calitate a aerului, în iulie 2017. Toate măsurile propuse de municipalitate sunt aproape refuzate pentru că ele nu duc la îndeplinirea indicatorilor de mediu“, a spus Graţiela Gavrilescu. Ministrul a declarat că a transmis celor din Primăria Iaşi că „este foarte uşor să dai vina pe alţii şi nu înţeleg cum alte municipii au reuşit să se conformeze. De ce trebuie Municipiul Iaşi să aibă o bilă neagră deasupra capului?“.

Gavrilescu mai spune că, din cauza problemelor de mediu din Iaşi, ar urma să se impună amenzi de către Comisia Europeană, sume ce vor fi plătite de toţi locuitorii ţării. La discuţiile cu ministrul Mediului au mai luat parte şeful Consiliului Judeţean, Maricel Popa (liderul PSD Iaşi), şi prefectul Marian Şerbescu. De altfel, cei doi au primit-o cu flori pe oficiala de la Mediu la intrarea în clădirea Consiliului Judeţean Iaşi, acolo unde au avut loc discuţiile.

„Discuţiile au fost deosebit de constructive şi au vizat numeroase aspecte importante legate de protecţia mediului, printre care stadiul implementării proiectului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, posibilităţile de adoptare a transportului public ecologic, ca şi situaţia calităţii aerului în municipiul şi judeţul Iaşi. În ce priveşte această ultimă problemă, o soluţie este reprezentată de restricţionarea traficului greu pe raza municipiului Iaşi, iar împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean am solicitat fonduri pentru continuarea proiectului şoselei de centură. În urma discuţiilor, s-a solicitat Primăriei municipiului să întreprindă demersurile necesare pentru modernizarea transportului în comun cu vehicule nepoluante. Totodată, am solicitat instituţiilor cu atribuţii de control să intensifice verificările la toate şantierele din judeţ în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de mediu“, a transmis Maricel Popa. 

În replică, Primăria Iaşi a transmis că „Dacă România riscă să ajungă în procedură de infringement din cauza poluării, acest lucru nu se datorează municipiului Iaşi, aşa cum în mod eronat crede preşedintele Consiliului Judeţean, ci situaţiei comune din mai multe aglomerări urbane din ţară care se confruntă cu problema traficului auto excesiv“. 

„Am spus-o în nenumărate rânduri şi o repet cu tărie: reducerea poluării în oraşul nostru se poate face doar prin construirea şoselei de centură şi prin limitarea importului de rable! în loc de măsuri concrete în acest sens, măsuri de competenţa Guvernului României, astăzi am avut parte de minciuni politicianiste, ameninţări gratuite şi reproşuri belicoase. Îi mulţumesc doamnei ministru pentru vizita în oraşul nostru şi regret că, fiind la Dusseldorf, nu am putut să îi explic încă o dată, personal, ceea ce cred că era deja de ordinul evidenţei. Iaşul este unul dintre cele mai frumoase oraşe din ţară şi îmi pare rău că doamna ministru nu a avut răgazul de a rămâne mai mult aici pentru a-l cunoaşte mai bine, astfel încât să nu facă atâtea erori de înţelegere. O vorbă înţeleaptă spune că decât să vorbeşti despre un lucru pe care nu îl înţelegi, atunci este mai bine să taci. În plus, dacă este adevărat că doamna ministru a întrebat dacă tramvaiele funcţionează cu curent electric, atunci chiar nu mai am nimic de comentat... Cât despre preşedintele Consiliului Judeţean, un vrednic vârf de lance al lui Liviu Dragnea în teritoriu, dumnealui a avut întotdeauna alte interese decât cele ale Iaşului, în special interese personale, de tip «Belina»“, a declarat primarul Mihai Chirica, printr-un comunicat de presă.

Edilul a mai adăugat: „Faptul că domnul preşedinte al Consiliului Judeţean nu cunoaşte sau nu înţelege proiectele Iaşului, anume investiţiile în termoficare şi spaţii verzi, programul de modernizare a transportului public etc., este cumva de înţeles şi, poate, scuzabil. Dar că acelaşi preşedinte al Consiliului Judeţean nu profită de faptul că se află la aceeaşi masă cu un membru al Guvernului pentru a sprijini proiectele Iaşului, ci, din contra, se îndreaptă împotriva comunităţii ieşene este un lucru impardonabil, pe care doar slugărnicia sa faţă de conducerea partidului o poate explica! Nu municipalitatea, ci tocmai Guvernul este vinovat că măsurile de reducere a poluării, măsuri pe care le-am luat doar noi, nu sunt încă suficiente. Din acest motiv, voi cere Comisiei Europene să facă un studiu cu privire la impactul măsurilor luate de municipalitate pentru reducerea poluării şi ca acest studiu să evalueze şi impactul negativ al introducerii în traficul rutier local a 20.000 de maşini poluante, ca urmare a deciziilor iresponsabile ale Guvernului. Ieşenii şi chiar toţi românii trebuie să înţeleagă că, dacă vrem să reducem poluarea, Iaşul are nevoie de şosea de centură şi de autostradă, nu de politicieni iresponsabili!”.

Din delegaţia ministrului au mai făcut parte Ion Cîmpeanu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Viorel Toma- preşedinte Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, Robert Szep - comisar general adjunct GNM, Corina Lupu- director în cadrul ANPM, Adi Croitoru - director al direcţiei Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului. 

Citeşte şi:

Informaţii mai puţin ştiute despre viaţa deşeurilor generate de noi. Tipurile de gunoaie care se descompun în mii de ani

FOTO Hărţile care arată nivelul alarmant de poluare din Iaşi. Ce particule nocive au valori chiar şi de 12 ori mai mari decât media zilnică

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite