Trei boli care au dispărut odată cu introducerea vaccinurilor
0
Un medic infecţionist a exemplificat pentru „Adevărul” trei boli care au dispărut odată cu introducerea vaccinurilor.
Dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar boli infecţioase, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, a precizat că vaccinarea a scăpat lumea de tuse convulsivă, difterie şi poliomelita.
„Vaccinurile au făcut să dispară complet boli care altădată făceau ravagii. Au dispărut tusea convulsivă, difterie şi poliomelita. Cum ar fi arătat România dacă cel puţin 10% din copiii care se julesc ar fi făcut tetanos? Partea medicală pe care o susţin este coroborată cu 40 de ani de experienţă în vaccinare. Cum ar fi arătat România fără vaccinarea antituberculoasă? Câte cazuri de tuberculoză am fi avut? Foarte multe, cu siguranţă”, a arătat dr. Hurmuzache.
1.Tusea convulsivă sau „tusea măgărească” este o boală contagioasă specifică copilăriei. Boala este caracterizată de o tuse severă, persistentă şi contagioasă.Victima trebuie izolată pentru a nu reprezenta un pericol pentru alţi copii sau bebeluşi care nu au fost vaccinaţi. Tusea convulsivă este cauzată de bacteria Bordetella pertussis.
Boala poate fi foarte gravă pentru persoanele de orice vârstă şi chiar mortală pentru sugari. Specialiştii arată că, de-a lungul ultimilor 50 de ani, ţările care au introdus vaccinarea au cunoscut o reducere a incidenţei tusei convulsive cu peste 90%. Perioda de incubaţie a tusei convulsive este între 7 şi 10 zile, dar poate ajunge şi la 21 de zile. Tusea convulsivă se previne prin vaccinarea DTP (antidifterie, antitetanos şi anti-tuse convulsivă).
2. Difteria este o boală infecţioasă determinată de toxina produsă de Corynebacterium diphtheriae. Potrivit specialiştilor, înainte de introducerea vaccinului, difteria era larg răspândită, cu o prevalenţă mai crescută în zonele temperate, în lunile de iarnă şi de primăvară.
În România există date despre difterie încă din anul 1905, ratele iniţiale de incidenţă anuală a bolii fiind ridicate, cu valori de până la 117%000. După introducerea vaccinării, în anul 1960, s-a inregistrat o scădere dramatică a incidenţei difteriei. Din anul 1990 până în prezent nu a mai fost confirmat niciun caz de difterie în ţara noastră. Ultimele cinci cazuri s-au înregistrat în 1989.
3. Poliomielita este o boala infecţioasă virala acută, severă, contagioasă, caracterizată de prezenţa paraliziei de tip acut flasc care poate produce invaliditate severă şi decese. Afecţiunea a fost descrisă prima dată în Anglia, în 1789, de Michael Underwood. La începutul secolului al – XIX –lea a fost prima epidemie în Europa. În 1843 s-a înregistrat prima epidemie în SUA. În 1952 în SUA existau 21.000 de cazuri formă paralitică în SUA. În 2013, în Israel, au fost identificate cazuri cu virus polio sălbatic, „de import”.
Citeşte şi:
De ce nu se iau măsuri faţă de părinţii care refuză vaccinarea copiilor