Românii cu dizabilităţi pe care Guvernul i-ar putea lăsa fără loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii  de la Fundaţia Alaturi de Voi Iaşi FOTO Facebook
Oamenii  de la Fundaţia Alaturi de Voi Iaşi FOTO Facebook

Guvernul României a adoptat pe 4 august 2017 Ordonanţa de Urgenţă (OU) 60 care afectează direct viaţa a peste 2000 de persoane cu dizabilităţi din România angajate în cadrul unor unităţi protejate înfinţate de mai multe ONG-uri. 70 dintre aceste persoane lucrează în cadrul unităţii protejate UtilDeco, unitate care funcţionează la iniţativa Fundaţiei Alături de Voi (ADV) din Iaşi.

Fundaţia Alături de Voi (ADV) din Iaşi are în cadrul său, din 2008, o unitate protejată, UtilDeco, în care lucrează în jur de 70 de angajaţi, dintre care 25 sunt cu dizabilităţi şi 12 din alte categorii vulnerabile (proveniţi din casele de copii, din familii foarte sărace, din mediul rural cu ajutor social, mame singure).

Modificarea de către Guvernul României a Legii 448 din 2006, prin Ordonanţă de Urgenţă, ar putea avea ca efect imediat desfiinţarea unităţilor protejate (entităţi private în care minimum 30% dintre angajaţi sunt persoane cu dizabilităţi) din cadrul ONG-urilor şi vizează direct şi întreprinderea socială pe care Angela Achiţei, preşedintele ADV şi al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) a reuşit să o pună pe picioare în Iaşi.

Angela Achitei

Angela Achitei, preşedintele Fundaţiei Alături de Voi Iaşi FOTO Facebook

De altfel, mai multe ONG-uri au trimis o scrisoare prim-ministrului României înainte de a fi aprobată Ordonanţa 60, scrisoare în care subliniază felul in care vor fi afectate de această ordonanţă persoanele cu dizabilităţi angajate.

"Domnule Prim ministru,

Vă sesizăm public faptul că este pe cale de a fi realizată o modificare legislativă prin Ordonanţă de Urgenţă, care va trimite în şomaj peste 2000 de persoane cu dizabilităţi severe din România, care au depăşit statutul de asistat social. Acestea în prezent sunt angajate în 740 de unităţi protejate – loc de muncă protejat în care minim 30% din angajaţi sunt cu handicap şi primesc suplimentar servicii de orientare profesională, calificare la locul de muncă şi asistenţă protejate,  au fost înfiinţate şi dezvoltate prin POCU – FSE 2008-2013, fiind acum în perioada de sustenabilitate. (...)

Ordonanţa va produce efecte grave la nivelul unităţilor protejate, pentru că pe lângă închiderea celor 740 de unităţi protejate şi concedierea a peste 2000 de persoane cu handicap grav, îşi vor pierde locul de muncă cel puţin încă 4000 de persoane care lucrează în aceste structuri, inclusiv din alte categorii defavorizate, unele fiind autorizate şi ca întreprinderi sociale de inserţie. Astfel vor ajunge din nou dependenţi de prestaţii sociale, trăind în excluziune şi sărăcie şi punând continuu presiune pe bugetul de stat", se arată în scrisoare.

Concursuri speciale de angajare pentru persoanele cu dizabilităţi, o discriminare

Cu toate acestea, Guvernul a dat Ordonanţa 60 care are ca efect eliminarea posibilităţii pentru unităţile protejate de a avea o piaţă rezervată. Pînă acum, în schimbul taxei pe dizabilitate pe care firmele o datorau statului, unităţile protejate livrau produse la schimb.

De asemenea, se modifică şi cuantumul taxei pe dizabilitate. Dacă până acum era jumătate din salariul minim brut pe economie, ordonanţa o dublează, iar pentru angajator asta înseamnă o triplă cheltuială pentru că o dată va plăti o taxă dublă pe dizabilitate şi apoi nu va mai putea achiziţiona produse şi servicii în schimbul acestei taxe, ci va trebui să aloce alt buget pentru ele.

A treia problemă pe care o pune ordonanţa este prevederea conform căreia angajatorii de la instituţiile publice vor trebui să organizeze concursuri speciale de angajare pentru persoanele cu dizabilităţi.

Aşa ceva este ilegal, vine ITM-ul (Inspectoratul Teritorial de Muncă) şi îţi dă amendă pentru că este discriminare. Nu ai voie să faci asta tu ca angajator, cum nu ai voie să treci într-un anunţ de angajare că angajezi femei şi nu bărbaţi. Şi ar mai fi ceva. Acum, după ce s-a dat ordonanţa nu prea îşi mai doreşte nimeni să înfiinţeze o unitate protejată. Ba chiar a disparut de pe site-ul ANPD-ului (Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi) lista cu unităţi protejate”, crede Angela Achiţei, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS).

Unitatea protejată “face din dizabilitate abilitate”

Vestea Ordonanţei dată de Guvern a agitat mult spiritele printre cei care benefiază de un loc de muncă la unitatea protejată UtilDeco, fie în croitorie, fie în tipografie sau la arhivare. Mulţi dintre ei nu ştiu ce vor face dacă rămân fără salariu, iar unii riscă chiar să ajungă în stradă.

 “Drama unora dintre aceste persoane cu dizabilităţi este reală, pentru că unii riscă să ajungă în stradă. Avem doi colegi  ieşiţi din casa de copii. Amândoi sunt cu dizabilitate, sunt seropozitivi şi au şi retardul dat de casa de copii. Datorită nouă, au ieşit din casa de copii, şi-au inchiriat  un apartament, au învăţat o meserie aici, i-am angajat, au venituri. Chiria lor este 1000 de lei. Prestaţiile lor sociale, cumulate sunt 1000 de lei. Daca noi îi dăm afară de mâine, ei nu mai au bani decât de chirie, nu le mai ajung veniturile pentru utilităţi, mâncare şi alte nevoie de bază. Ori se întorc în casa de copii, ori ajung în stradă. Ba mai au şi credite, pentru că şi-au luat şi ei un frigider, un televizor, în baza salariului”, povesteşte Angela, referindu-se la felul în care ordonanţa îi va afecta pe cei angajaţi la ea.

Replica Ministerului Muncii

Totuşi, Ministerul Muncii subliniază într-un comunicat de presă, din 8 august, că Ordonanţa 60 ajută persoanele cu dizabilităţi.

"Actul normativ adoptat de Guvern urmăreşte dinamizarea procesului de integrare în muncă a persoanelor cu dizabilităţi prin eliminarea opţiunii angajatorilor de a achiziţiona produse şi servicii de la unităţile protejate în detrimentul angajării persoanelor cu dizabilităţi, dar şi o creştere a responsabilităţii angajatorilor publici şi privaţi prin mărirea obligaţiei de plată pentru neangajarea persoanei cu dizabilităţi la nivelul salariului minim brut pe ţară".

70 de angajaţi şi tot atâtea vieţi afectate

Pe holurile clădirii în care funcţionează fundaţia Angelei Achiţei, o cladire construită cu fonduri europene, cu un aer modern şi relaxat, vezi doar oameni care zambesc şi se bucură că au ajuns acolo. Unii au un handicap vizibil, dar sunt şi persoane a căror dizabilitate o afli doar după ce stai de vorbă cu ele.

Deşi, fiecare e la locul său de muncă şi face ce ştie mai bine, în aer pluteşte o nelinişte. Unii dintre angajaţii unităţii protejate care riscă să fie închisă de la 1 septembrie depind de UtilDeco şi de salariul pe care îl primesc de aici. Ştiu că pot ajunge chiar în stradă pentru că nu îi va mai angaja nimeni.

Pe de altă parte, Angela vorbeşte întruna la telefon, încearcă să găsească soluţii, e sunată din toată ţara. Incluziunea persoanelor seropozitive HIV şi din alte categorii vulnerabile a fost dintotdeauna misiunea fundaţiei pe care o conduce şi nu vrea să îşi vadă angajaţii şomeri.

UtilDeco

Imagine din depozitul cu arhive ce funcţionează la UtilDeco FOTO Facebook

Ea încercă să le găsească locuri de muncă în instituţii publice sau, dacă nu sunt posturi, să îi convingă pe cei din conducerea acestor instituţii să contracteze servicii de la UtilDeco, în special arhivare, pentru că majoritatea angajaţilor săi sunt pe partea de arhivare.

Ştie bine că, deşi în teorie Guvernul promovează stimularea angajării în firme şi instituţii publice a persoanelor cu dizabilităţi, acest lucru este foarte greu de pus în practică, întrucât mulţi angajatori preferă să cumpere produse şi servicii de la unităţile protejate, în schimbul taxei pe dizabilitate. De ce? Nu e nici un secret că productivitatea este mai scăzută în cazul persoanelor cu dizabilităţi şi că cele mai multe au nevoie şi de un suport suplimentar, cum ar fi cel psihologic. Tocmai de aceea, costurile cu angajarea lor sunt mai crescute.

Nu e vorba de bani, e vorba de un mod de viaţă. Un mod de viaţă activ, responsabil, util”

Adi are 27 de ani şi duce cu el această boală care te macină treptat, HIV. Deşi este din Constanţa, viaţa l-a adus la Iaşi şi în prezent lucrează ca legător manual, la unitatea protejată Util Deco din cadrul Fundaţiei Alături de Voi. Pentru că era bolnăvicios de mic şi nu a aflat decât mai târziu că are HIV, Adi şi familia sa s-au mutat de la un spital la altul, până au ajuns la Iaşi. Aşa a dat peste oamenii de la Fundaţia Alături de Voi, unde munceşte în prezent.

Intrebat cum l-ar afecta închiderea unităţii protejate UtilDeco din cadrul Fundaţiei, acesta crede sincer că e ca şi cum i s-ar destrăma familia.

Sa se închidă UtilDeco e ca şi cum s-ar rupe o parte din familia mea, din sufletul meu. Pe lângă asta aş rămâne cu rate de plătit pentru ca trăim într-un sistem care nu ne permite să realizăm prea multe altfel. În plus, aş cădea din punct de vedere mental şi independenţa mea ar fi pierdută. Îmi doresc să-mi întemeiez şi eu familia mea, sa rămân stabil mental, lucru pe care nu îl vad posibil azi fără ADV, într-un sistem nebun care nici azi nu a reuşit sa se pună la punct”, mărturiseşte Adi.

Povestea lui Adi este una dintre multele poveşti pe care le auzi, dacă le faci o vizită celor de la Fundaţia Alături de Voi. Tot acolo îl găseşti şi pe Laurenţiu, un tânăr de 27 de ani care în 2013 a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. În cadrul fundaţiei, Laurenţiu este arhivar. A făcut un curs de internship de 3 luni de zile, pe toată perioada verii lui 2016, apoi a urmat un curs de arhivar şi calificare la locul de muncă.

În facultate stăteam mult la PC, jucam jocuri, având şi un anturaj negativ. Din cauza stresului examenelor, a nopţilor nedormite am fost internat într-un institut psihiatric, fiind pur şi simplu epuizat. Neluând tratamentul şi schimbând medicamentele, eram din ce în ce mai rău. Am avut două tentative de sinucidere şi mulţumesc lui Dumnezeu că au eşuat. În 2013 am fost diagnosticat cu schizofrenie paranoidă”, îşi aminteşte Laurenţiu.

image

Produse realizate in atelierul de croitorie UtilDeco FOTO Facebook

Locul de muncă de la UtilDeco reprezintă pentru el o şansă, o mână întinsă, un ajutor nu numai financiar, ci şi sufletesc. Acesta a renunţat la o parte din pensia pe caz de boală pentru a se angaja aici part-time.

Nu e vorba de bani, e vorba de un mod de viaţă. Un mod de viaţă activ, responsabil, util, iar colegii de muncă sunt întelegători şi mediul este unul plăcut”, crede acesta.

Laurenţiu nu vrea să se mai întoarcă la vechiul stil de viaţă, dar închiderea unităţii protejate la care lucrează ar putea însemna exact acest lucru, pentru că i-ar veni foarte greu să se angajeze în altă parte.

Convenţia ONU incălcată prin Ordonanţa 60

Angela Achiţei cunoaşte în detaliu povestea fiecărui om care lucrează în cadrul UtilDeco, a ajuns să se implice şi emoţional în viaţa acestora, tocmai de aceea este decisă să nu lase lucrurile aşa, pentru că, spune ea „au fost încălcate prevederi din Convenţia ONU care priveşte persoanele cu dizabilităţi. Acolo se precizează clar ca nu se pot lua măsuri care să afecteze persoanele cu dizabilităţi fără consultarea acestora şi a ONG-urilor care se ocupă de ele”.

Ca unitatea protejată de care se ocupă Fundaţia Angelei Achiţei mai sunt alte 720 în ţară, în total însumând peste 2000 de persoane cu dizabilităţi angajate. Reprezentanţii acestor ONG-uri direct afectate de ordonanţă, de la 1 septembrie, spun că prevederile sale încalcă Constituţia, întrucât limitează dreptul la asociere şi libera concurenţă. Aşa că se  vor adresa Avocatului Poporului şi îi vor cere să o conteste la Curtea Constituţională.

"În realitate, avem de-a  face cu o activitate de intermediere şi vânzare a unor bunuri la suprapreţ, de multe ori aceste preţuri triplându-se în preţul iniţial de la producător. Acest lucru rezultă în profituri uriaşe pentru firmele autorizate ca unităţi protejate, dar şi pentru organizaţii nonguvernamentale. Se întorc aceşti bani în buzunarul persoanelor cu dizabilităţi angajate? Contractele individuale de muncă ale persoanelor cu dizabilităţi angajate în unităţile protejate nu reflectă această bunăstare. În prezent, peste 67% din cele 206 de organizaţii nonguvernamentale care sunt autorizate ca unităţi protejate realizează activităţi de intermediere (şi nu de producţie), iar în cele 83 de secţii înfiinţate în cadrul societăţilor comerciale sunt angajate doar 196 persoane cu handicap, în timp ce aceste firme au acces la contracte de ordinul zecilor de milioane", se mai spune în replică, în acelaşi comunicat de presă al Ministerului Muncii.

Mai puteţi citi:

Firmele, obligate să angajeze persoane cu handicap

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite