Riscurile postului. Care sunt cele două tipuri de afecţiuni care se pot agrava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un regim bazat doar pe fructe şi legume poate determina complicaţii acute FOTO Arhivă
Un regim bazat doar pe fructe şi legume poate determina complicaţii acute FOTO Arhivă

Pacienţii diagnosticaţi cu afecţiuni gastro-intestinale sau hepato-biliare pot resimţi neplăceri dacă ţin post şi nu îşi respectă regimul alimentar indicat de specialist. De aceea, înainte de a lua decizia de a ţine post trebuie să se adreseze medicului curant.

Pentru a funcţiona normal, oganismul are nevoie de o alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine, minerale, proteine şi alte elemente nutritive.

Prin renunţarea la mâncarea de dulce pe o perioadă îndelungată, organismul poate cumula carenţe care exacerbează unele afecţiuni. 

Pacienţii diagnosticaţi cu afecţiuni hepato-biliare, gastro-intestinale sau diabet, trebuie să-şi consulte medicul specialist înainte de a lua decizia de a ţine post. În caz contrar, se pot confrunta cu neplăceri care pot fi rezolvate doar la spital. 

În cazul afecţiunile hepato-biliare, medicul urgentist Diana Cimpoeşu a arătat că nerespectarea regimului alimentar stabilit de medicul specialist poate fi, uneori, fatală. 

„În UPU, cele mai multe decompensări la pacienţi cu afecţiuni hepato-biliare sau gastro-intestinale se înregistrează în sezonul rece. Bolnavii cu ciroză, de exemplu, care nu respectă regimul alimentar indicat de medicul specialist şi mai ales faptul că nu trebuie să consume alcool ajung la spital tocmai din acest motiv. În unele cazuri, acolo unde sunt complicaţii, pacienţii au trecut deja peste unul sau două episoade hemoragice ale varicelor esofagiene, iar atunci când se confruntă cu încă un episod, acesta este fatal”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Alimentaţia echilibrată în cazul pacienţilor cu ciroză este principala indicaţie a specialiştilor, după cum arată dr. Carmen Manciuc, medic primar infecţionist.

„Această boală cronică de ficat poate fi ţinută în frâu prin tratament şi regim de viaţă corect, adaptate fiecărui pacient în parte. Regimul de viaţă şi munca trebuie să fie diferit de cel al unei persoane sănătoase, pentru că pacientul cu boala cronică de ficat va fi o persoana astenică, are nevoie de perioade de odihnă, trebuie să ţină regim alimentar, nu are voie să bea alcool, indiferent de cauza bolii”, a arătat medicul. 

Pentru pacienţii diagnosticaţi cu diabet care, la rândul lor, respectă un anumit regim alimentar, postul poate determina dereglări ale nivelului zahărului din sânge, respectiv complicaţii acute.

Pentru bolnavii diagnosticaţi cu boli gastro-intestinale, regimul alimentar de post poate provoca deshidratare, constipaţie, senzaţii de greaţă sau ameţeli. 

Citeşte şi:

Începe Postul Crăciunului: 40 de zile de interdicţii, când şi câte dezlegări la peşte au credincioşii

Lucruri mai puţin ştiute despre post. Sunt fructele de mare permise sau nu creştinilor care ţin postul Crăciunului?

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite