Refugiaţii din Orientul Mijlociu vor împărţi căminele cu elevii de liceu din Iaşi. Universităţile refuză cazarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma adresei primite de la Ministerul Educaţiei, reprezentanţii universităţilor din Iaşi, dar şi ai Inspectoratului Şcolar au făcut o inventariere a spaţiilor pe care le-ar putea pune la dispoziţia imigranţilor.

Locuri sunt doar în căminele pentru elevi, respectiv 300 de locuri în cămine de la unităţi şcolare unde populaţia şcolară a scăzut. Imobilele au însă nevoie de o reabilitare înainte de a fi date în folosinţă.

"Pe lângă masă şi cazare mai trebuie să ţinem cont de asistenţa socială, psihologică şi teologică de care au aceşti refugiaţi nevoie. Noi am identificat trei cămine de la fostul liceul Anghel Saligny, la Mecatronică şi la Petru Poni. Sunt cămine cu trei etaje, dar pot fi folosite doar dacă primăria le va reabilita pentru că nu au mai fost folosite de mul timp. În rest, celalalte cămine pe care le avem sunt pline cu elevi", spune prof. Camelia Gavrilă, inspector general al IŞJ Iaşi.

În căminele universităţilor însă nu se găsesc locuri pentru refugiaţi. La cea mai veche universitate din ţară, cele 14 cămine sunt arhipline cu studenţi. ''Noi am primit adresa, dar nu avem unde să-i cazăm. Le transmitem acest lucru. Nu ne ajung locurile nici pentru studenţii noştri'' spune prof. Vasile Işan, rectorul Universităţii ''Alexandru Ioan Cuza" Iaşi.

Nici la Politehnică nu se găsesc locuri pentru imigranţi în cele 21 de cămine pe care le are instituţia de învăţământ superior. ''Din păcate, nu ne permitem să primim refugiaţi. Noi avem chiar un cămin în construcţie, şi aşa îi simţim lipsa pentru studenţii noştri. O să le răspundem celor de la Minister că nu sunt locuri disponibile'', spune prof. Ion Giurma, rectorul Universităţii Tehnice ''Gh. Asachi'' Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite