Premieră civică la Iaşi. 27 de aleşi locali, forţaţi să se exprime individual în faţa a 7.000 de alegători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei dintre consilierii locali din Iaşi vizaţi de proiect: Marius Dangă (PNL), Mihai Chirica (PSD) şi Camelia Gavrilă (independent) FOTO Facebook/Iaşul iubeşte teii
Trei dintre consilierii locali din Iaşi vizaţi de proiect: Marius Dangă (PNL), Mihai Chirica (PSD) şi Camelia Gavrilă (independent) FOTO Facebook/Iaşul iubeşte teii

Consiliul Local Iaşi funcţionează în ultimii 10 ani ca o maşină de vot, în care reprezentanţii fiecărui partid ridică mâna în concordanţă cu ordinele liderilor de grup. Majoritatea aleşilor locali nu vorbesc niciodată public, dar "tradiţia" poate fi întreruptă ca urmare a unui proiect iniţiat de un grup civic.

Cei 27 de consilieri locali din forul legislativ al Primăriei Iaşi vor fi forţaţi pentru prima dată în ultimii zece ani să-şi exprime punctul de vedere individual, transpartinic, în cea mai delicată problemă dezbătută în spaţiul public local de la începutul anului 2013 şi până în prezent.

Grupul de iniţiativă „Iaşul iubeşte teii” i-a contactat telefonic sau în scris pe toţi cei 27 de reprezentanţi în Consiliul Local Iaşi şi le-a cerut să-şi exprime public şi indiferent de interesele de partid opţiunea cu privire la un proiect de hotărâre care vizează replantarea teilor tăiaţi pe bulevardul Ştefan cel Mare.

"Somaţiile" au fost trimise începând cu 19 iulie, iar cei vizaţi au termen să răspundă până mâine, 31 iulie.

În caz că refuză să răspundă sau se declară împotrivă, consilierii vor primi pe Facebook o insignă cu inscripţia „Nu îmi pasă de ieşeni“.

Proiectul de hotărâre a fost înaintat în CL Iaşi de liberalul Marius Dangă. Propunerea acestuia este considerată inclusiv de cei de la "Iaşul iubeşte teii", "tardivă şi oportunistă".

Pe de altă parte, Dangă a acceptat să-şi decline „paternitatea” atâta timp cât vor apărea colegi, chiar din opoziţie, dispuşi să lucreze pentru îmbunătăţirea lui. Proiectul are la bază o petiţie online pentru replantarea teilor semnată de aproape 7.000 de oameni. Până acum, 6 consilieri s-au arătat de acord cu replantarea, unul (viceprimarul Gabriel Surdu) s-a declarat împotrivă, iar restul nu au răspuns.

Potrivit propunerii, ar urma să fie replantaţi pe bulevardul din centrul Iaşului între 80 şi 100 de tei, în locul arbuştilor din specia salcâm japonez existenţi în prezent.

"Ne dorim ca reprezentanţi cetăţenilor în Consiliul Local să accepte soluţia propusă de noi, ca o alternativă bazată nu pe culori sau interese police, ci pe valori precum transparenţa, buna credinţă, logica şi deservirea interesului public. Replantarea teilor rămâne un gest absolut necesar, atât din punct de vedere moral, cât şi civic, urbanistic şi ecologic", se arată în argumentaţia iniţiatorilor proiectului.

Principalele argumente pentru replantarea teilor:

a) Ecoprotecţie — teii sunt de 500 de ori mai eficienţi/productivi în filtrarea şi purificarea aerului decât salcâmii japonezi pitici, în condiţiile în care Iaşiul este un oraş poluat.

b) Valoarea cultural-istorică a teilor — teii sunt o emblemă istorică şi un simbol afectiv pentru Iaşi, existând numeroase atestări istoric patrimoniale pe această temă (Arhivele Statului). Decizia de a înlocui teii din centrul oraşului (cu vârste între 100-200 de ani) cu arbuşti ornamentali exotici s a făcut netransparent, în lipsa unui studiu peisagistic şi istoric, producând o pagubă patrimonială care ar putea fi acum îndreptată.

c) Consultarea comunităţii şi legalitatea acţiunii — tăierea teilor s-a făcut fără consultarea cetăţenilor, fără o expertiză dendrologică independentă şi în lipsa unui Registru Local al Spaţiilor Verzi (cf. Ordinului MDRT 1549/04.12.2008).

d) Dezvoltarea urbană durabilă — arborii cu un coronament bogat sunt esenţiali în dezvoltarea oraşelor contemporane.Întâlnim arbori maturi în toate centrele marilor oraşe din Europa, unde faţadele clădirilor istorice coexistă cu coroana arborilor fără ca cineva să încerce să subordoneze omul în faţa arhitecturii. De altfel, această idee este profund retrogradă şi se opune direct numeroaselor măsuri legislative iniţiate de Comisia Europeană pe acest subiect.

Mai puteţi citi:

„Legenda primarului TaiTeiTaiTot“, pamflet semnat de Florin Constantin, fondator al Divertis, cu trimitere la Gheorghe Nichita, edilul PSD-ist de Iaşi

Tabloul masacrului ecologic de la Iaşi. Un plan găunos, înţesat cu minciuni, 500 de tei ucişi fără remuşcări şi tunul imobiliar

Măcelarii teilor din Iaşi lovesc din nou. Sute de arbori sănătoşi, marcaţi pentru tăiere. Ieşenii au notificat Parchetul şi Garda de Mediu şi pregătesc proteste

O furtună violentă a rupt trei arbori la Iaşi. Şefii primăriei s-au grăbit să anunţe "dezastrul", pentru a abate atenţia de la masacrul ecologic pregătit în Copou

FOTO Masacrul teilor din Iaşi: episodul Copou. Cum sunt mutilaţi arborii-simbol din cel mai renumit cartier al oraşului

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite