Prefectul de Iaşi şi-a dat demisia. Motivul invocat de traseistul Dan Cârlan: nu se mai simte legitimat în Guvernul Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul de Iaşi, Dan Cârlan, şi-a înaintat demisia către primul ministru Dacian Cioloş şi către ministrul de Interne, PetruTobă.

Dan Cârlan, unul dintre cei mai controversaţi oameni politici din istoria postdecembristă a Moldovei, recunoscut pentru că a pierdut mai toate bătăliile electorale importante în care s-a înscris de-a lungul anilor, dar şi pentru abilităţile de a se „lipi” de toate guvernările, schimbându-şi uşor culoarea politică pentru funcţii publice, a fost numit prefect al Iaşiului pe 19 august 2014, prin ordin al fostului premier Victor Ponta.

În cursul zilei de miercuri, 2 decembrie, Dan Cârlan şi-a înaintat demisia solicitând ca mandatul său să înceteze începând cu data de 4 ianuarie 2016.

Cârlan invocă principiul potrivit căruia prefectul este reprezentantul guvernului în teritoriu. „Având în vedere instalarea recentă a unui nou guvern, în structură politică profund diferită de cea precedentă, apreciez că se cuvine ca acesta să aibă posibilitatea nestingherită de a decide cu privire la persoana celui care îl va reprezenta în judeţul Iaşi, în calitatea de prefect“, a scris Dan Cârlan în cererea de demisie.  

Acesta a completat ulterior pe contul personal de Facebook: „Eu am primit acest mandat de la guvernul care şi-a încetat activitatea cu o lună în urmă. Apreciez că există un deficit de legitimitate în a continua exercitarea atribuţiilor de prefect din inerţie, pe durata nedefinită, fără a avea mandatul expres al guvernului în funcţie“.

Cârlan a ocupat, în momentul numirii la şefia Prefecturii Iaşi, funcţia de director general adjunct în cadrul Departamentului pentru Energie, subordonat Guvernului.

De pe această poziţie a fost desemnat, începând cu noiembrie 2013, la şefia proiectării şi ridicării hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, judeţul Cluj, unul dintre cele mai importante proiecte energetice din istoria României, cu o valoare estimată la peste 1,2 miliarde de euro. Acceptarea funcţiei de prefect la Iaşi înseamnă demisia din funcţia guvernamentală.

La nivel local este cunoscut drept „perdantul etern“, după ce a fost învins de trei ori (1996, 2000 şi 2004) în campania pentru Primăria Iaşi şi o dată (2008) în lupta pentru şefia Consiliului Judeţean Iaşi.

Practic, a pierdut de fiecare dată când a candidat pentru înalte demnităţi locale, iar în 2008 a pierdut şi alegerile pentru Camera Deputaţilor.

Traseismul lui Cârlan este, de asemenea, o marcă proprie consacrată. A intrat în politică în 1995, ca membru PNL. În 2004 a trecut la PD (PDL) şi a fost principalul critic al conducerii PSD Iaşi. Între 2009 - 2010 a fost secretar de stat în Ministerul Economiei.

Din septembrie 2010 şi până în iunie 2012, a fost director general al Autorităţii pentru Inundaţii. Din 2013 a trecut în tabăra PSD, iar în acelaşi an a primit funcţia de director de cabinet al secretarului de stat Maricel Popa (aprilie 2013 - aprilie 2014). Tot în 2013, Cârlan s-a aflat în conducerea a cinci companii de stat (membru CA, AGA sau administrator special).

Pe aceeaşi temă:

Fost senator de Iaşi, şef al proiectului de 1,2 miliarde de euro pentru construirea hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, în Cluj, de către o companie din China

Banii chinezilor, pe mâna unui politruc traseist

Prefectul de Iaşi, găsit băut după ce a fost implicat într-un accident. Poliţiştii i-au luat alcoolemia după jumătate de oră

Prefectul judeţului Iaşi a demisionat după ce a fost prins băut la volan

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite