Povestea secretă a geniului medicinii româneşti, şcolit de profesorul lui Freud şi lăudat de părintele cinematografiei
0Gheorghe Marinescu este considerat unui dintre cei mai buni medici neurologi români din toate timpurile. A intrat în istorie ca autor al primul film ştiinţific din lume, fiind lăudat de însuşi Auguste Lumière, unul dintre inventatorii cinematografiei.
Născut în 1863, la Bucureşti, Gheorghe Marinescu avea să rămână în istoria cinematografiei mondiale ca autorul primului film ştiinţific din lume. Realizat în 1898, la doar trei ani după ce fraţii Lumière inventaseră cinematografia, documentarul „Tulburările mersului în hemiplegia organică”, creat de neurologul Gheorghe Marinescu, prezenta mai mulţi pacienţi ce sufereau de maladii neurologice ce mergeu în patru direcţii, înainte şi după ce le fuseseră administrat tratament de specialitate.
Filmul realizat de Gheorghe Marinescu i-a adus acestuia laude inclusiv de la unul dintre fraţii Lumière, Auguste, cel care pusese umărul cu doar câţiva ani înainte la inventarea cinematografului. „Comunicările dumneavoastră asupra utilizării cinematografiei în studiul bolilor nervoase mi-au trecut, într-adevăr, prin mână, într-o vreme când primeam „La Semaine médicale”, dar atunci aveam alte preocupări de ordin industrial, care nu-mi permiteau să mă consacru cercetărilor biologice. Mărturisesc că uitasem aceste lucrări şi vă sunt recunoscător de a mi le fi amintit. Din păcate, puţini savanţi au urmat calea deschisă de dumneavoastră”, menţiona Auguste Lumière într-o scrisoare din 1924.
Primul film ştiinţific din lume a fost făcut de un român: Gheorghe Marinescu
Şcolit cu profesorul lui Freud
Pe baza filmelor medicului Gheorghe Marinescu, realizate la Spitalul Colentina, colegul Alexandru Bolintineanu a susţinut o teză de doctorat, în 1899. Filmele realizate de Marinescu au fost considerate pierdute pentru multă vreme, fiind descoperit în 1975, într-un fişet al profesorului, de un reporter TV.
În ceea ce priveşte cariera profesională a lui Gheorghe Marinescu, acesta a fost profesor al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, titular al Academiei Române, dar şi fondator al Şcolii Româneşti de Neurologie.
În România, printre profesorii de marcă cu care a lucrat s-a numărat şi Victor Babeş, la al cărui laborator a lucrat ca preparator de Anatomie Patologică şi Bacteriologie. Gheorghe Marinescu şi-a continuat studiile în Franţa, unde a fost elevul celebrului profesor Jean Martin Charcot, cel care în acea perioadă îl pregătise şi pe Sigmund Freud, considerat părintele psihanalizei.
În 1906, Marinescu este ales membru al Academiei Române, pentru ca în 1912 să devină membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris. Pe 15 mai 1938, după o prestigioasă carieră în domeniu, Gheorghe Marinescu moare, la Bucureşti.