Patru efecte proaste ale berii pe caniculă. De ce senzaţia de răcorire este falsă şi ce consecinţe nefaste poate avea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bere consumată pe plajă FOTO Shutterstock
Bere consumată pe plajă FOTO Shutterstock

Medicii sunt sceptici în privinţa efectelor benefice pe care le-ar avea consumul de bere în exces în perioada sezonului estival.

Specialiştii dau un verdict dur în privinţa asocierii dintre alcool şi căldură: poate fi fatală. Deşi majoitatea consumatorilor de bere în perioada caniculară laudă la unison efectele benefice, cercetările ştiinţifice indică faptul că, în realitate, efectele sunt 100% negative.

Medicii urgentişti susţin că, după ce consumăm 3-4 beri, riscul apariţiei unor probleme grave de sănătate este uriaş. "Medicolegal, alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele prin înec la adolescenţi şi adulţi şi de 30% din accidentele rutiere mortale", susţine doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe.

Potrivit acestuia, există patru efecte negative ale consumului de bere pe caniculă.

1. Tulburările de termoreglare. Răcirea bruscă a organismul este urmată de generarea de căldură şi accentuarea senzaţiei de căldură prin vasodilataţie, fapt ce perturbă mecanismele de termoreglare.

2. Deshidratarea. Alcoolul este diuretic şi accentuează deshidratarea, vulnerabilzând organismul şi diminuând capacitatea de a compensa efectele căldurii.

3. Alterarea neurologică. Alcoolul alterează vederea, vorbirea, viteza de reacţie, reflexele şi echilibrul precum şi starea de conştienţă, care predispun la expunerea prelungită, în mod greşti, la soare sau temperaturi crescute.

4. Aportul caloric ridicat. "Berea blondă cu o concentraţie de 5% are în medie 42 kcal la 100 ml, iar cea brună la aceeaşi concentraţie - 37 kcal la 100ml, iar dacă e mai tare, de 7%, ajunge şi la 48 de kcal. Extremele sunt reprezentate de berea nefiltrată cu 52 kcal la 100 ml şi cea fără alcool cu 26 kcal. Radlerul se situeză caloric între berea brună tare şi berea blondă cu cele 45 de kcal la 100 ml", afirmă medicul Ciuhodaru.

Specialiştii recomandă ca hidratarea să fie realizată cu 1,5 - 2 litri de lichide zilnic. Ar trebui consumat câte un pahar la 15-20 de minute, fără a aştepta apariţia senzaţiei de sete. Ideal este să bem apă, limonadă, ceai sau sucuri de fructe.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite