Pastilele-minune care n-au ajuns niciodată în farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţetele a peste 100 de medicamente care ar fi putut salva vieţi zac uitate în sertarele şi în arhivele Spitalului Militar din Iaşi. Majoritatea au fost concepute de Nicolae Oiţă, un „guru" al industriei farmaceutice din România.

Nicolae Oiţă este un nume de referinţă în industria farmaceutică naţională. Născut într-o comună din judeţul Vâlcea, acesta a fost repartizat la Iaşi după terminarea studiilor, iar în 1963 a păşit pe poarta Spitalului Militar.

Aici a muncit timp de aproape patru decenii în folosul semenilor. Medicamente împotriva rănilor şi arsurilor, substanţe-minune cu efect anti-îmbătrânire, pilule de slăbit sau produse împotriva ulcerului sunt doar câteva dintre miracolele farmaceutice de care se leagă numele specialistului.

Din păcate, însă, niciuna dintre creaţiile profesorului Oiţă (decedat la mijlocul anilor '90) n-a ajuns să fie produsă în serie. Reputatul profesor Ostin C. Mungiu (foto), de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, a lucrat cu farmacistul Nicolae Oiţă la crearea unuia dintre cele mai cunoscute medicamente create vreodată la Iaşi, Cicatrolul. Colaborarea dintre cei doi s-a întins pe aproape trei decenii, dar munca concretă la substanţă a durat mai puţin.


Profesorul Ostin Mungiu a colaborat cu farmacistul Nicolae Oiţă la conceperea medicamentelor

Cu toate acestea, specialistul ieşean spune că medicamentul a fost aproape de perfecţiune. „Cicatrolul are în compoziţie sulfat de argint şi argilă şi este indicat în special în arsuri. Argintul are efect anti-microbian, iar argila rol în absorbţie şi protecţie. Eu pe acest subiect am lucrat destul de puţin cu domnul Oiţă. I-am adus câteva cazuri pe care le-a tratat cu Cicatrol", spune profesorul Mungiu, care şi-a început cariera acum 47 de ani cu studiul efectelor antibioticelor asupra omului. În ultimele două decenii s-a concentrat pe studiul durerii.

100 de produse cu „brandul" Oiţă

Perioada de imediat după Revoluţie a fost una de înflorire pentru medicamentul Cicatrol. Pe adresa farmacistului Oiţă de la Spitalul Militar au ajuns atunci sute de solicitări din întreaga regiune a Moldovei, iar medicamentul a vindecat nenumărate cazuri de oameni arşi, în special de la combinatele şi fabricile din zonă.

image

Laborator clandestin de medicamente, improvizat într-o casă dărăpănată din Iaşi

Împreună cu profesorul Ostin Mungiu, Nicolae Oiţă şi-a concretizat opera în patru brevete. Penta-acetil-glucoza (PAG) este unul dintre acestea. Substanţa folosită ca tratament pentru reducerea greutăţii a fost testată cu succes în mai multe cazuri, printre care şi cel al unei ieşence care a slăbit aproape 30 de kilograme.

De altfel, creatorul Cicatrolului mai deţine brevetele şi pentru alte aproape 100 de inovaţii în domeniul farmaceutic precum Iodalginul, folosit în cazurile de reumatism, Rumascorb şi Ruxabion pentru circulaţia sangvină, Gastrobent pentru cazurile de ulcer gastric sau Algomizol, folosit tot pentru reumatism.

După moartea farmacistului brevetele pentru aceste medicamente i-au fost transmise fiului acestuia, Tudor, care, la rândul său s-a specializat în domeniul medical, absolvind Universitatea de Medicină şi Farmacie.

Antibiotice va produce Cicatrolul

Cercetările profesorului Oiţă nu au rămas, însă, fără ecou. Cei de la Antibiotice lucrează de câţiva ani la producerea unui medicament similar Cicatrolului. „Sub această marcă, compania noastră a dezvoltat un produs destinat terapiei cutanate care se află în proceduri de autorizare specifice, urmând a fi introdus pe piaţa farmaceutică, pentru prima dată cel mai probabil, în cursul anului viitor. Formula dezvoltată de Antibiotice este rezultatul a trei ani de studii de cercetare proprii şi nu are nimic comun din punct de vedere al compoziţiei cu oricare alte produse comercializate", susţin reprezentanţii companiei Antibiotice.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite