Paradox în sistemul sanitar. Voluntarii sunt alungaţi din spitalele din Iaşi tocmai de legea care le oferă drepturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2014, Legea voluntariatului prevede ca persoanelor care lucrează benevol în spitale să li se aigure masă, cazare şi transport. În aceste condiţii, managerii unităţilor medicale refuză să-i mai primească pe motiv că ar fi mai rentabil să angajeze personal decât să le ofere aceste drepturi voluntarilor.

Tinerii care ies de pe băncile şcolilor postliceale sanitare nu mai au oportunitatea de a căpăta experienţă în spitale, aşa cum se întâmpla până în urmă cu doi ani. Şi asta pentru că, din 2014, în Legea voluntariatului este prevăzut ca acestora să li se ofere mai multe drepturi, printre care masă, cazare şi să li se asigure transportul.

Este şi motivul pentru care de doi ani de zile, conducerea celui mai mare spital din Moldova refuză să mai primească voluntari în unitatea sanitară. Managerul a făcut calcule şi a concluzionat că în felul acesta este mai convenabil să angajeze, decât să primească voluntari, care nu pot avea niciun fel de răspundere medicală. 

‘’Legislaţia a introdus nişte rigori destul de aspre şi de dure. Spitalul trebuie să-i asigure transportul, deci acele bilete de la domiciliu până la locul de muncă, să-i asigure un echipament de protecţie, să-i asigure o masă caldă pe zi. Mai mult, trebuie să-i mai plătim şi o asigurare de malpraxis. Sincer, mai degrabă angajez nişte oameni pentru că făcând un calcul, asigurându-i  toate cele prevăzute în lege, se ajunge la un salariu şi eu aş fi mult mai dispus să pot angaja nişte oameni’’, spune Ioan Bârliba, managerul Spitalului ''Sfântul Spiridon'' Iaşi. 

Alte unităţi au găsit o soluţie pentru a beneficia de ajutorul voluntarilor, dar absolut gratuit. Le-au cerut acestora să dea în scris o declaraţie prin care renunţă la orice fel de pretenţii. Doar respectând această condiţie, 14 voluntari lucrează în acest moment la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Tinerii povestesc că nu îi deranjează acest lucru, mai ales că au fost refuzaţi de alte unităţi şi au oricum nevoie de experienţă pentru ca ulterior să se angajeze. 

‘’Am încercat iniţial la Spitalul Sfântul Spiridon, dar nu m-au primit. Este foarte greu pentru un tânăr absolvent să găsească o unitate unde să facă voluntariat şi să capete experienţă. Am fost de acord să renunţ la toate drepturile prevăzute în lege numai să mă lase să fac voluntariat aici’’, spune o tânără voluntară de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. 

Spitalele din Iaşi au deficit de personal de 25%, astfel  că ajutorul voluntarilor ar fi binevenit. 

Vă mai recomandăm:

Specialişti indispensabili lipsesc dintr-o secţie de spital din Iaşi. Ce soluţii s-au găsit pentru bătrânii bolnavi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite