Pacienţii arşi trataţi la Iaşi nu au toalete şi nici baie cu sursă de apă sterilă. Medic: „Condiţiile improprii de la Spitalul de Arşi din Bucureşti ar fi considerate lux“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi are autorizaţie de funcţionare temporară, până în decembrie 2016. Clinica nu respectă prevederile MS şi funcţionează în condiţii improprii de aproape doi ani.

Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi funcţionează, cu acordul DSP, în spaţii improvizate, care nu respectă normele MS.

Dacă în urmă cu două săptămâni, şeful clinicii, profesorul Teodor Stamate, arăta că îşi desfăşoară activitatea în condiţii extrem de dificile, Ministerul Sănătăţii arată într-un comunicat că, în total, secţia are şapte neconformităţi. 

În principal, MS punctează lipsa spaţiului destinat clinicii care a dus la saloane îngrămădite, lipsă de toalete sau chiar la lipsa băilor specializate pentru bolnavii arşi. În primul rând, ministerul arată că amplasamentul actual al clinicii nu respectă prevederile Ordinului MS 914/ 2006, neexistând toate spaţiile necesare, neputându-se crea circuite funcţionale pentru toate categoriile.

În al doilea rând, MS subliniază că spaţiile secţiei clinice sunt răspândite pe trei nivele ale aceleiaşi clădiri, fiind preluate de la clinicile BMF, ORL şi Oftalmologie. În al treilea rând, în cele două saloane destinate pacienţilor - unul cu şapte paturi pentru femei, altul cu 9 paturi pentru bărbaţi - nu se respectă suprafaţa care trebuie să revină fiecărui pat.

A patra neregulă sesizată de MS face referire la spaţiul destinat bolnavilor arşi care este total nepotrivit acestei categorii sensibile. „Compartimentul de arşi este organizat la etajul 1 al clădirii, fiind compus din cameră asistente, 4 boxe - 3 cu un pat şi una cu 2 paturi - din care doar două prezintă sursă de apă, o baie terapeutică fără sursă de apă sterilă, un grup sanitar comun pentru pacienţi şi personal. Boxele nu respectă suprafaţa/pat“, se arată în răspunsul MS. 

Potrivit profesorului Dragoş Pieptu, specialist care a făcut parte din colectivul clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ până în 2015, organizarea compartimentului de arşi din clinica ieşeană este deficitară.

„Boxele destinate pacienţilor sunt nişte chilii cu 1-2 paturi în care nu încap şi pacientul şi doctorul şi asistenta deodată. În plus, pacienţii arşi ies din boxă şi se duc la aceeaşi toaletă cu personalul şi cu vizitatorii şi cu oricine mai este pe acolo, ceea ce nu e prea bine, nu? În plus, în spaţiul actual, nu mai este baie terapeutică de arşi, ci este un duş obişnuit, de igienă corporală, nu de tratament“, a explicat Dragoş Pieptu, medic primar chirurgie plastică. 

A cincea neconformitate pe care MS a identificat-o în clinica ieşeană este legată de compartimentul ATI care are cinci paturi şi deserveşte chirurgia plastică, pacienţii arşi, cardiologia şi medicina internă. Pacienţii de aici nu au grup sanitar, după cum arată MS. „Pentru arşi este o rezervă cu un pat. Nu se respectă suprafaţa/pat. Nu există grup sanitar pentru pacienţi. Compartimentarea spaţiilor este făcută prin pereţi incompleţi“, punctează MS. 

A şasea neconformitate sesizată de MS face referire la sala de intervenţii a clinicii de chirurgie plastică, care funcţionează la parterul clădirii şi care este comună cu clinica BMF. Despre organizarea acestei clinici, profesorul Teodor Stamate arăta că a fost o soluţie provizorie.

„Nu aveam sală de urgenţe când ne-am mutat aici şi atunci au împins masa de operaţii de la clinica BMF şi au băgat şi masa noastră. Şi aşa operăm câte doi pacienţi în aceeaşi sală. Ceea ce nu cred că s-a mai văzut undeva în Europa în ultimii 100 de ani. Ce pacient din lumea asta este bucuros să-l audă pe cel căruia i se scot dinţii din gură, în timp ce lui i se corectează un bont sau două, că şi-a prins mâna într-un aparat?”, a precizat medicul.

MS mai arată că în acelaşi spaţiu în care sunt două mese pentru intervenţii se află şi spălătorul medicilor.

Ultima observaţie a MS face referire la sala de operaţie în care sunt trataţi pacienţii programaţi. Potrivit MS, aceasta sală este separată de alte clinici, are un circuit funcţional parţial corespunzător, dar a fost preluată din structura altei secţii clinice. „În concluzie, azi, condiţiile improprii de la Spitalul de Arşi din Bucureşti ar fi considerate lux la Iaşi. Nu au găsit încă larve pentru că mai sunt asistente conştiincioase care muncesc peste puteri pentru a menţine igiena în aceste condiţii mai mult decât precare“, a apreciat profesorul Dragoş Pieptu, în prezent medic în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi. 

Potrivit conducerii spitalului, pacienţii vor fi trataţi în aceleaşi condiţii până la finalizarea lucrărilor la noua clinică de chirugie plastică - realizată în proporţie de 65%. „Clinica funcţionează în condiţiile acestea, dar situaţia nu este atât de gravă. Nu sunt viermi, ca în altă parte, ci condiţii oarecum apropiate de cele normale. Dacă aş fi primit suma necesară pentru finalizarea acestei lucrări la secţia de chirurgie plastică şi arşi nu ar mai fi ceea ce este acum. Am informaţia că cele 15 milioane necesare finalizării lucrărilor vor sosi la Iaşi, de aceea spun că lucrările vor fi finalizate la sfârşitul anului 2016“, a subliniat ec. Ioan Bârliba, managerul spitalului.

Epopeea Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a început în 2011, odată cu închiderea Spitalului de Urgenţe „Sfântul Ioan“ din Iaşi, din care făcea parte. După desfiinţarea spitalului din Copou, clinica a fost încadrată la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Colectivul şi-a continuat activitatea în clădirea din spitalul închis până în decembrie 2014 când, în mai puţin de o lună, a fost nevoit să se mute în incinta spitalului de pe Bulevardul Independenţei. 

Citeşte şi:

Chirurg ieşean despre tratamentul arşilor în spitalele româneşti:„O glumă sinistră. Cel mai bun tratament este avionul spre Franţa, Germania, Israel”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite