Mobilizare de frica pestei porcine la pelerinajul de Sfânta Parascheva. Cum se pregătesc autorităţile şi preoţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Iaşi se tem că numărul foarte mare de pelerini ce vor ajunge în oraş cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva ar putea duce la apariţia unor cazuri de pestă porcină. Până la acest moment, în judeţul Iaşi nu au fost înregistrate focare ale acestui virus.

Temerea mare a reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Iaşi e că virusul ar putea fi adus la Iaşi, fără voia lor, de către pelerinii ce urmează să vină din judeţele afectate de pestă. Marţi, 2 octombrie, reprezentanţi ai mai multor instituţii ieşene au stabilit ca în perioada premergătoare pelerinajului, dar şi în timpul evenimentului, să fie organizate filtre care să monitorizeze transporturile de porci din judeţ, în special pe cele clandestine. 

Verificările vor fi efectuate de reprezentanţii DSV, alături de Poliţia Rutieră, care vor încerca să evite ca în târgurile alimentare ce se vor organiza cu ocazia sărbătorii să se vândă carne infestată. De asemenea, autorităţile vor intensifica controalele în punctele de trecere ale frontierei din judeţul Iaşi şi vor opri toate maşinele care transportă produse alimentare din porc.

În trei puncte de intrare în judeţul Iaşi reprezentanţii DSV vor pune covoare îmbibate cu dezinfectant, în faţa cărora vor fi montate, pe şosea, limitatoare de viteză. Cel mai probabil, locurile unde vor fi montate aceste covoare vor fi Ciorteşti, Scânteia şi Mirceşti, ne-au precizat reprezentanţii DSV. „Cu siguranţă aceste măsuri nu vor oferi 100% garanţia că pesta nu ar putea ajunge în Iaşi. De aceea rugăm pelerinii să nu vină cu produse alimentare de porc la ei, să nu aibă produse din porc în pachetele lor”, a spus, pentru „Adevărul”, Gabriel Ciobanu, directorul DSV Iaşi. 

Mitropolia Moldovei se aşteaptă la un număr ridicat de pelerini 

Acesta a mai menţionat că nu va fi permisă comercializare de produse din carne de porc de către comercianţii care provin din judeţele afectate de pesta porcină. Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, ne-a spus că instituţia nu va permite activitatea comercianţilor care nu vor avea avize de la DSV, dar şi de la Direcţia de Sănătate Publică.

La rândul său, Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ne-a precizat că instituţia bisericească a fost informată despre riscurile identificate de autorităţi. „Am fost rugaţi să informăm pelerinii să evite să vină cu carne de porc iar noi cu siguranţă vom face asta, prin intermediul mijloacele noastre se comunicare”, ne-a spus părintele Sturzu, care a precizat că este foarte posibil ca, anul acesta, la pelerinajul de la racla Sfintei Parascheva să participe mai mulţi credincioşi decât în anii precedenţi. Motivul e reprezentat de faptul că noaptea de 13 spre 14 octombrie va fi în weekend. Anul trecut, ar fi participat la evenimentul religios în jur de 200.000 de oameni.

Potrivit unui anunţ al reprezentanţilor Mitropoliei, anul acesta, manifestările dedicate sărbătorii hramului Sfintei Parascheva vor avea loc în perioada 11-14 octombrie. Alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, vor fi aduse şi moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina. În paralel, Primăria Iaşi va organiza o serie de evenimente dedicate sărbătorii oraşului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite