Misterul tunelului extraterestru de la Iaşi, o păcăleală de 1 aprilie veche de 24 de ani, care încă înfierbântă minţile pasionaţilor de lecturi ezoterice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O farsă realizată în 1989 de colectivul de redacţie al ziarului ieşean "Opinia studenţească" circulă şi acum pe site-uri dedicate studierii fenomenelor paranormale, cu statut de informaţie credibilă.

Tradiţia farselor de 1 aprilie a fost instaurată în presa ieşeană la mijlocul anilor '80 de către colectivul de redacţie al săptămânalului "Opinia studenţească". "Creierul" majorităţii glumelor a fost regretatul jurnalist Florin Zamfirescu, fost redactor-şef al publicaţiei.

Păcălelile celor de la "Opinia" au înfierbântat minţile cititorilor atât în epocă, cât şi mult timp după dispariţia regimului comunist.

Una dintre cele mai celebre farse ale ziariştilor ieşeni este cea referitoare la descoperirea unui tunel extraterestru la Iaşi.

Potrivit articolului publicat pe 1 aprilie 1990, o echipă de muncitori a descoperit întâmplător, în timpul unor săpături de rutină făcute pentru renovarea unei case din Iaşi, un tunel cu ciudat. Ulterior, cercetătorii chemaţi la faţa locului ar fi găsit o mulţime de indicii care să conducă la concluzia că tunelul avea origini extreterestre.

Gluma a fost perpetuată ani la rând, cu variaţiile şi adaptările de rigoare, şi a ajuns să fie republicată în vara anului 2013, sub forma unui articol foarte serios, pe efemeride.ro, un site foarte popular în rândul cititorilor pasionaţi de fenomene inexplicabile.

Redăm, mai jos, conţinutul articolului:

"O întâmplare de-a dreptul şocantă s-a petrecut în toamna anului 1989 la Iaşi, unde o echipă de muncitori lucra la renovarea unei case. În momentul în care au dărâmat un perete interior a fost descoperit un puţ care era acoperit cu o placă metalică ieşită din comun. Autorităţile au fost anunţate şi mai mulţi cercetători au fost aduşi la faţa locului pentru a analiza placa metalică. Concluzia a fost una ciudată pentru că această placă metalică era făcută dintr-un aliaj necunoscut, mai mult de atât era ornată cu 14 fiinţe dintre care 4 erau asemănătoare cu oamenii. Aceşti oameni stranii aduceau mai mult cu nişte roboţi, care erau dotaţi cu o coadă destul de lungă.

Ansamblul de simboluri se compune din 2 rânduri inelare: cel interior compus din motive asemănătoare gliptelor mayaşe şi cel exterior conţinând posibile reprezentări ale saurienilor din mezozoic .

După ridicarea plăcii metalice a apărut gura unui puţ. Specialiştii au coborât în puţ, la capătul căruia au descoperit o cameră cu pereţii din granit, cu o suprafaţă de 17-18 mp şi o înălţime de 3 m. Totul părea extrem de ciudat şi nefiresc, camera era goală, dar conform spuselor oamenilor de ştiinţă încă se mai simţea prezenţa unor fiinţe stranii. Dintr-un perete al camerei se făcea un alt tunel. Pasajul are o înălţime de 2.40m, o lăţime de 1.60m , o lungime de 450m şi o înclinaţie de fix 30 grade. Pasajul se termină într-o cameră îmbrăcată în blocuri de granit şi tavanul glazurat. Diferenţa de nivel între această cameră şi placa de metal este de 90m.

În această cameră, într-unul dintre pereţi, s-a descoperit o scobitură în formă de pâlnie. Pe aici trecea apa unui izvor. Nimic ieşit din comun până în clipa în care apa a fost prelevată pentru a fi supusă testelor de laborator. S-a dovedit a fi o apă magică, unii susţineau că este vorba despre apa care prelungeşte viaţa cu foarte mulţi ani. Astfel, mai mulţi bolnavi cu diverse boli au fost trataţi cu această apă şi spre surprinderea tuturor ei s-au făcut bine într-un timp record".

Articolul chiar se încheie cu constatarea potrivit căreia "povestea plăcii misterioase şi al celor două încăperi din granit din Iaşi a fost uitată şi în prezent nu se ştie ce s-a întâmplat nici cu apa magică, dar nici cu restul descoperirilor. Probabil că lipsa de interes a autorităţilor a făcut ca această descoperire impresionantă să rămână lăsată sub semnul tăcerii".

Articolul a fost preluat ulterior de mai multe site-uri dedicate studierii fenomenelor ezoterice şi este comentat intens în continuare, deşi într-unul dintre comentariile de pe forum, jurnalistul Dan Radu, fost membru al redacţiei "Opinia studenţească", a ţinut să lămurească "misterul":

"Dragii mei, a fost o păcăleală de 1 aprilie, apărută în revista «Opinia studenţească» din Iaşi. Păcăleala a fost scrisă de Florin Zamfirescu (l-am mai ajutat şi eu pe ici pe colo), iar desenul cu semnele misterioase a fost făcut de mine. Privit atent, pe desen se putea citi «păcăleală de 1 aprilie». Era o tradiţie a revistei ca în preajma acestei zile să publice o farsă. Keep calm, prin urmare :)“, a scris Dan Radu pe forum.

O altă farsă celebră gândită de Florin Zamfirescu în anii '80 face referire la un OZN care ar fi terorizat o noapte întreagă nuntaşii adunaţi la un motel de la periferia Iaşiului. Articolul era ilustrat cu o scrumieră, fotografiată de aproape şi publicată la o rezoluţie foarte slabă.

Tot Florin Zamfirescu "a născut" cu ocazia unui 1 aprilie legenda potrivit căreia cafeaua vândută în magazinele comuniste n-ar fi fost altceva decât fasole arsă şi dată la râşniţă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite