Misteriosul Ben, maşina de spălat bani din dosarul Oprescu. Legăturile de tip mafiot cu gangsterii politici ai Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nume necunoscut al mediului de afaceri din Moldova este unul dintre personajele cheie din dosarul-amplu în care primarul Sorin Oprescu a fost arestat. Claudiu Bengalici, zis “Ben”, este cel care spăla banii negri primiţi de funcţionarii corupţi ai primarului-chirurg.

Un aşa-zis om de afaceri din judeţul Bacău, administrator al unor firme de Iaşi, este unul dintre persoanajele cheie din dosarul instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în care a fost arestat primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu.

Claudiu Bengalici, zis “Ben”, este descris de procurorii anticorupţie în referatele de arestare emise în acest caz ca fiind omul ce “spăla” banii negri ce erau rulaţi în Primăria Capitalei pentru ca, în final - , potrivit anchetatorilor, să ajungă la Oprescu.

Bengalici, prezentat în media ca “om de afaceri”, este însă un necunoscut pentru acest mediu, chiar dacă de-a lungul anilor a fost implicat ca asociat sau ca administrator în mai multe firme. Catalogat de procurorii anticorupţie ca un interpus al lui Cornel Bogdan Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din cadrul Primăriei Bucureşti, numele lui “Ben” apare în afaceri dubioase cu produse petroliere sau în relaţii de afaceri cu unul dintre marii sforari ai politicii moldovene, condamnatul Corneliu Iacobov.

Ruta Bucureşti - Iaşi: traseul banilor

Claudiu Bengalici este administrator al firmei Delta Construct Invest SRL, înfiinţată la Iaşi, în 2009, cu sediul social pe o stradă din zona centrală a oraşului. Societatea are ca domeniu principal de activitate organizarea de evenimente şi congrese şi, potrivit referatului de arestare emis de către DNA în cazul lui Claudiu Bengalici, a fost una cu o activitate fictivă, a cărei simplă funcţionare era de a primi sau “spăla” banii pe care agenţii economici care aveau relaţii contractuale cu Primăria Bucureşti îi ofereau drept mită.

DNA susţine că mita către Delta Construct Invest era ascunsă sub forma unor lucrări date sub antrepriză de constructori sau sub forma unor contracte de prestări servicii fictive. Claudiu Bengalici ar fi avut şi el o felie importantă de “caşcaval”, aproximativ 15%, bani pe care şi-i reţinea din sumele date de firmele care ofereau mită. Întâmplător sau nu, cu doar o lună înainte ca Bengalici să fie reţinut, pe 5 august, firma a fost mutată la Bucureşti.

Explozie financiară în doar un an

Potrivit datelor publice de pe site-ul Ministerului Finanţelor, Delta Construct Invest a realizat venituri, în 2014, an în care procurorii anticorupţie plasează faptele de spălare de bani, de 9 milioane de lei, de 9 ori mai mult decât în anul precedent. O posibilă explicaţie cu privire la “explozia” financiară a firmei lui Bengalici ar putea fi următoarea descriere a procurorilor DNA:

“În cursul anului 2014, inculpatul Bengalici Claudiu a ajutat persoana cu funcţie (n.r. - Cornel Popa) de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, despre care am făcut referire mai sus, să disimuleze adevărata natură a provenienţei sumei de 6.428.698 lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleaşi persoane, creând aparenţa că între firma pe care o administrează şi cea a denunţătorilor au existat relaţii contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.”

“Dau pagina, pui, semnez, dau pagina, pui, semnez”

Potrivit referatului de arestare preventivă emis de DNA pe numele lui Claudiu Bengalici acesta nu controla decât formal firma iar scopul acesteia era doar de a ascunde şpăgile ce se învârteau pe ruta Bucureşti-Iaşi.

“Păi, da! Eu... adică... eu semnez, dau pagina, pui, semnez, dau pagina, pui, semnez, dar dă-mi un pix!”, spune Bengalici într-o conversaţie, potrivit unor interceptări.

Tot din interceptări reiese că Bengalici ar mai fi discutat cu denunţătorii şi despre o altă firmă care ar practica la spălarea de bani, respectiv SC Crisma Unic SRL, de asemenea din Iaşi. “Bengalici Claudiu a recunoscut şi activitatea infracţională desfăşurată tot în interesul lui Popa Bogdan Cornel, dar prin intermediul SC Crismar Unic SRL. Astfel, atunci când denunţătorii l-au întrebat «Dar şi la ăla, tot... mă, dar şi aia ziceam! Şi la CRÎŞMAR şi la DELTA, tot pentru majoritatea... sau ai mai făcut şi cu alţii la CRÎŞMAR? Tot pentru el!», Bengalici Claudiu a răspuns că «.. nu e... nu-i pentru nimeni, tu nu înţelegi», se arată în referat.

Ben şi asociatul său, sforarul Iacobov

Numele lui Claudiu Bengalici mai apare în alte două firme, una din judeţul Bacău şi una din Iaşi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Într-una dintre acestea, Edilitar SA, acesta este co-asociat cu renumitul sforar băcăuan Corneliu Iacobov, dar şi cu soţia sa, Cornelia Cora. Iacobov a fost condamnat în 2012 la şapte ani de închisoare fiind acuzat de falimentarea rafinăriilor RAFO.

Corneliu Iacobov

O altă societate în care apare numele lui Bengalici este Sukkar Impex SRL, din Iaşi. La începutul anilor 2000, această firmă a fost urmărită de Fisc după ce nu ar fi declarat venituri de 4,5 miliarde de lei vechi obţinute din import de produse petroliere. Între timp, Bengalici s-a spălat pe mâini şi a radiat firma, câştigând lupta cu finanţiştii.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, în 2012, Claudiu Bengalici a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă. Luni seară, alături de alţi directori din cadrul Primăriei Bucureşti, “Ben” a fost arestat pentru 30 de zile. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Sorin Oprescu, cele patru momente esenţiale din cariera publică şi politică

Sorin Oprescu, arestat. ANI verifică averea primarului Capitalei

Avocaţii primarului Capitalei, în vizită la acesta în arest: Sorin Oprescu nu demisionează

FOTO Sorin Oprescu, arestat. Directorul Administraţiei Cimitirelor, intermediarul mitei primite de primarul Capitalei. Încă cinci persoane, arestate

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv. Avocat: Primarul a contestat măsura şi are încredere în justiţie

Sorin Oprescu, arestat. Regele Mihai i-a retras calitatea de membru al Ordinului Coroana României. Care au fost meritele lui Oprescu pentru a primi distincţia

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul Capitalei a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Percheziţii la Primărie şi la domiciliul edilului

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul cu cei mai mulţi bani publici pe mână: Mie nu mi-e frică de nimeni, de ce să-mi fie dacă sunt curat?

Oprescu, reţinut de DNA. Ponta îl gira pe primarul Capitalei: Merg pe mâna lui Sorin Oprescu. Mereu am mers. Şi el m-a sprijinit pe mine

Sorin Oprescu, reţinut. Averea cunoscută a edilului: o vilă, un apartament şi obiecte de lux în valoare de 91.000 de euro

Presa internaţională, despre reţinerea lui Oprescu. New York Times: Influentul primar al Bucureştiului, prins în flagrant în timp ce lua mită de 28.000 de dolari

Sorin Oprescu, reţinut de DNA. Nicuşor Dan: O zi memorabilă. Analist politic: Candidaţii din afara sistemului au o altă perspectivă la alegerile din 2016

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite