Mega-investiţii de zeci de milioane de euro în conductele din capitala Moldovei. Vor fi racordate case din cartiere de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul din proiecte vizează reabilitarea conductelor din Iaşi FOTO Arhivă
Unul din proiecte vizează reabilitarea conductelor din Iaşi FOTO Arhivă

Oficialii municipalităţii ieşene au anunţat că au depus la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) aplicaţia pentru finanţarea unei mega-investiţii în sistemul de termoficare. Lucrările ar urma să aibă loc în următorii doi ani. Un alt proiect este în lucru.

Practic, au fost depuse două proiecte în cadrul Programului Naţional „Termoficare 2006 – 2020, căldură şi confort”. O primă investiţie vizează extinderea sistemului centralizat în cartierele Bucium şi Copou, iar o a doua face referire la refacerea izolaţiei pe magistrala de legătură dintre CET Holboca şi CET Tudor. Valoarea totală a celor două proiecte este de 49,7 milioane lei cu TVA, din care pentru anul 2017 s-au prevăzut lucrări în valoare totală de 12,4 milioane lei cu TVA. Restul lucrărilor urmează să fie executate pe parcursul anului 2018.

70% din valoarea proiectelor este asigurată de MDRAPFE, iar diferenţa de 30% de către Municipiul Iaşi, cu excepţia proiectului privind extinderea termoficării în Bucium şi Copou, unde partea de cofinanţare aferentă Primăriei va fi acoperită de operatorul SC Veolia Energie Iaşi SA.

„Acest proiect este unul major pentru oraşul nostru, iar pentru a pregăti studiile, analizele şi documentele necesare, echipa Primăriei a lucrat în strânsă colaborare cu Veolia. Extinderea termoficarii în Bucium şi Copou reprezintă cel mai important proiect de dezvoltare a unui sistem centralizat din România după anii 1990. Viitorii clienţi reprezintă echivalentul a 4.800 de apartamente, şi deja au fost semnate acorduri de racordare cu mare parte din aceştia, adică echivalentul a 2.950 de apartamente. Sunt instituţii publice şi private care au înţeles că, odată ce se racordează la sistemul centralizat direct din magistrala de termoficare cu modul termic individual, vor avea la dispoziţie o soluţie de alimentare cu energie termică ce le va asigura independenţa totală, siguranţă în funcţionare, confort, economii importante de costuri şi, bineînţeles, un mediu şi un aer curat”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Primăria Iaşi va mai depune un nou proiect, de data aceasta pe fonduri europene, pentru „Reabilitarea sistemului de termoficare în vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile în atmosferă şi pentru creşterea eficienţei energetice în alimentarea cu căldură urbană, etapa a II-a”.

„Am avut o discuţie la Ministerul Mediului în legătură cu proiectele de termoficare, unde suntem în faza finală de depunere a documentaţiei. De altfel, suntem singurul oraş din România care a reuşit să finalizeze documentaţia la timp. De săptămâna viitoare începem să introducem aplicaţia în sistemul naţional pentru proiecte europene. Sperăm ca spre sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie să emitem ordinul de începere a lucrărilor”, a precizat Chirica.

Proiectul are o valoare totală de 81,6 milioane lei cu TVA, din care doar 2% reprezintă contribuţia de la bugetul local, şi presupune înlocuirea a 25 de km de conducte primare (de transport al energiei termice): Dacia, Alexandru cel Bun, bd. Mangeron, Tudor Vladimirescu, Podu Roş, şos. Naţională, Cantemir, Bularga, Zona Industrială, Păcurari, zona Pasaj „Octav Bancilă” şi 50 de km de conducte secundare (de distribuţie a energiei termice): Nicolina şi Tătăraşi. Contractele de proiectare şi execuţie au fost deja semnate, iar anul acesta se vor executa lucrări în Dacia, Alexandru cel Bun, Nicolina şi Tătăraşi.

„Continuarea investitiţilor în sistemul centralizat, în parteneriat cu Comisia Europeană, Guvernul României şi cu partenerii noştri de la Veolia, constituie o acţiune concretă şi extrem de puternică realizată în sensul punerii în valoare a unei soluţii durabile, moderne, eficiente din punct de vedere energetic şi prietenoase cu mediul înconjurător pentru asigurarea necesarului de energie termică al cetăţenilor oraşului, motiv pentru care dorim ca începerea lucrărilor prevazute în cadrul acestor proiecte să aibă loc în cel mai scurt timp posibil”, a mai spus primarul.

Citeşte şi:

Soarta unui proiect european eşuat din start. Cum s-au cheltuit 4 milioane de euro pentru o clădire din Iaşi în care bate vântul

Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din Moldova, întors din drum. Unde s-a blocat o investiţie de 75 de milioane de euro

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite