Masacrul de Crăciun: peste 24.000 de porci vor fi tăiaţi luna aceasta pentru a umple mesele ieşenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În abatoarele ieşene vor fi tranşaţi luna aceasta peste 24.000 de porci FOTO Arhiva
În abatoarele ieşene vor fi tranşaţi luna aceasta peste 24.000 de porci FOTO Arhiva

De la an la an, ieşenii sacrifică tot mai mulţi porci în ultima lună a anului pentru a avea o masă cât mai bogată în bucate tradiţionale de sărbătorile de iarnă. Statisticile Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor arată că peste 24.000 de porci vor fi sacrificaţi luna aceasta în judeţul Iaşi, cifră în creştere comparativ cu ultima lună a anului trecut.

Până la finalul acestei luni, ieşenii vor sacrifica peste 24.000 de porci pentru a-şi pregăti preparatele favorite cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Potrivit primelor estimări ale Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), de la începutul acestui an au luat calea abatorului 164.200 de porcine, în creştere cu 14.600 de capete faţă de anul 2015. De asemenea, în luna decembrie a anului trecut, circa 22.000 de suine au fost tăiate în abatoarele din judeţ, în ultima lună din 2014 aproape 18.000 de porci, iar în urmă cu trei ani, în decembrie 2013, aproximativ 14.000 de porcine. Păstrând trendul ascendent, rezultă că în luna aceasta cel puţin 24.000 de porcine vor fi sacrificate în judeţ.

Un kilogram de carne de porc „în viu” se vindea, în medie, la începutul acestei luni, la preţul de 8-9 lei, cu un leu mai mult faţă de anul trecut. În condiţiile în care greutatea minimă din abator a unui exemplar trebuie să fie în jur de 105 kilograme, rezultă că, la nivelul judeţului Iaşi, peste 20 de milioane de lei vor scoate din buzunare ieşenii pentru a pune pe masa de Crăciun nelipsitele preparate tradiţionale. Inspectorii sanitar veterinari au avertizat încă de la începutul lunii cu privire la aspectele ce trebuie avute în calcul la achiziţionarea cărnii de porc, mai ales că în Republica Moldova s-a confirmat existenţa pestei porcine africane. Până în prezent au fost examinate peste 500 de probe în cadrul examinărilor trichineloscopice solicitate de ieşeni, din care 130 au fost pentru carnea de porc mistreţ, dar nu a fost constatată prezenţa parazitului Trichinella spp.

Inspecţii în târguri şi pieţe

Inspectorii sanitari veterinari au derulat zilele acestea şi o serie de acţiuni suplimentare de supraveghere a unităţilor alimentare pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare în rândul populaţiei. „Au fost efectuate numeroase controale atât în unităţile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare, cât şi în târgurile de animale şi pieţele agroalimentare de pe teritoriul judeţului Iaşi. Până în prezent, au fost verificate 14 târguri de animale, 23 de magazine alimentare, 9 pieţe agroalimentare şi 8 măcelării. Concomitent, inspectorii DSVSA au controlat 16 depozite alimentare, 11 brutării, 9 supermarketuri şi 13 restaurante. În urma deficienţelor constatate au fost aplicate 5 amenzi în valoare totală de 6.200 lei. Din cuantumul total, două amenzi, în valoare de 1.200 lei fiecare, au fost acordate ca urmare a comercializării de animale fără documente sanitare veterinare. O sancţiune contravenţională tot de 1.200 de lei a fost aplicată unui alt agent economic pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, iar două amenzi, în valoare totală de 2.600 lei pentru comercializarea produselor alimentare în spaţii neaprobate din punct de vedere sanitar-veterinar”, a declarat medicul veterinar Gabriel Ciobanu, directorul executiv DSVSA.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite