Lista penalilor trimişi de Iaşi în Parlament: Şase din deputaţi şi senatori, dar şi un prefect, dosare penale sau puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşul a trimis mai mulţi politicieni certaţi cu legea în Parlament
Iaşul a trimis mai mulţi politicieni certaţi cu legea în Parlament

Reforma justiţiei a făcut mai multe victime şi în rândul parlamentarilor ieşeni. Nu mai puţin de şase senatori sau deputaţi ieşeni, aleşi în 2012, au probleme mari cu legea fiind condamnaţi sau trimişi în judecată.

Dintre aleşii cu prbleme legale, cel mai cunoscut este fostul ministrul al transporturilor, Relu Fenechiu, unul dintre oamenii de bază ai PNL. 

Fenechiu este, de altfel, şi singurul parlamentar din Iaşi care, în prezent, se află în spatele gratiilor. Acesta a fost condamnat la începutul acestui an la cinci ani de închisoare în dosarul “Transformatorul”, alături de fratele său, un om de afaceri apropiat şi trei foşti directori de la SISEE Moldova. 

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca

Relu Fenechiu

"Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

Fostul prefect şi luarea de mită 

Unul dintre protejaţii lui Fenechiu, Radu Prisăcaru, fost prefect de Iaşi, este şi el încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi, după ce a fost condamnat la patru ani de puşcărie pentru luare de mită. 

El a fost acuzat că ar fi cerut mită pentru a retroceda un teren soţilor Dorin şi Norina Forna, denunţători în cauză. În acelaşi dosar a fost condamnat la şase ani de închi¬soare şi omul de afaceri Cristian Maftei, apropiat al liberalilor, care este dat în urmărire generală după ce nu a fost de găsit de poliţie după condamnare.

Senatorul-faliment 

Recent, pe lista parlamentarilor care au probleme cu legea a ajuns şi senatorul Ionel Agrigoroaiei. Procurorii

image

Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat pe 12 septembrie trimiterea în judecată a senatorului ieşean Ionel Agrigoroaei (46 de ani).

Parlamentarul PPDD este învinuit de fals şi de înşelăciune pentru că, alături de alţi trei membri ai familiei şi încă trei complici, ar fi contractat cu acte false patru credite, în valoare totală de 434.707 euro. Infracţiunile s-ar fi petrecut între 2003 şi 2009, iar sucursalele care apar ca „unităţi bancare prejudiciate“ sunt cele din Iaşi ale Volksbank şi Piraeus Bank.

Păcatele trecutului pentru un parlamentar

Fostul primar al Paşcaniului, Grigore Crăciunescu, este şi el condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Potrivit rechizitoriului anchetatorilor, Grigore Crăciunescu, în calitate de primar al municipiului

image

Paşcani, a perfectat nouă acte juridice cu societăţi comerciale al căror reprezentant legal era fiul său, "realizându-se, astfel, un folos material pentru acesta, la diferite intervale de timp". Grigore Crăciunescu a activat într-una dintre aceste firme până la momentul dobândirii calităţii de primar.

Anchetatorii au stabilit că unul dintre cele nouă acte juridice a vizat concesionarea fără licitaţie a unui teren de 110 metri pătraţi, situat vizavi de Primăria Paşcani, la un preţ de aproximativ cinci ori mai mic decât cel stabilit într-un proiect iniţial, pentru construirea unei parcări care deservea laboratorul de analize medicale ce aparţinea familiei lui Crăciunescu.

Conflictul de interese şi aleşii 

La rândul său, senatorul Sorin Lazăr a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Anchetatorii au susţinut că Sorin Lazăr, deputat PSD de Iaşi, şi-ar fi angajat fiul la biroul său

image

parlamentar.

“Domnul Lazăr Sorin Constantin, senator în Parlamentul României, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, domnul Lazăr Mihai Eduard, în perioada 01.09.2010 - 01.10.2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, arătau inspectorii ANI.

Deputatul PSD Anghel Stanciu, "părintele uninominalului", este şi el judecat pentru aceeşi infracţiune. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori,

image

Stanciu, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a încheiat cu fiul său două contracte civile prin care acesta din urmă a fost angajat în perioada 2007-2011 în cadrul biroului său parlamentar, contracte în baza cărora fiul său ar fi câştigat suma de 38.945 lei. De asemenea, Stanciu a încheiat cu nora sa un contract civil, angajând-o în perioada 2008-2011 în cadrul biroului său parlamentar, activitate în urma căreia aceasta a dobândit suma de 26.934 lei.

Citeşte şi: 

Deputatul PNL Grigore Crăciunescu este urmărit penal pentru conflict de interese. Crăciunescu: „Nu văd conflict de interese, văd răzbunare“

Deputatul Grigore Crăciunescu, trimis în judecată pentru conflict de interese

Milionarul care a găsit reţeta supravieţuirii VIDEO

Radu Prisăcaru, în boxa marilor corupţi

Transformatoarele au lăsat pe întuneric imperiul lui Fenechiu. Afacerile cu statul care l-au îmbogăţit pe baronul liberal

Deznodământ în dosarul „mită la prefect” după cinci ani de judecată

Scandal între judecători şi avocaţi în dosarul prefectului de Iaşi acuzat de luare de mită

Dosarul prefectului de Iaşi acuzat de luare de mită amânat din cauza unei expertize

Bătaie de joc: Dosarul prefectului de Iaşi a fost trimis a patra oară la Curtea Constituţională

Iaşi: „Am intuit că este vorba despre şpagă"

Liberalii se plâng de condiţiile din puşcăria lui Fenechiu. Un senator l-a vizitat pe baron în timpul serviciului

Relu Fenechiu, postare din închisoare pe site-ul personal: „Dosarul meu a fost dirijat atent de către Traian Băsescu“

Motivarea judecătorilor: De ce a fost arestat Mircea Băsescu

Sentinţă definitivă: Relu Fenechiu îşi va petrece în regim închis cei cinci ani de închisoare

FOTO Baronul rămâne baron şi după gratii. Relu Fenechiu are parte de tratament preferenţial la puşcărie

Pledoaria lui Fenechiu pentru a primi condiţii mai blânde în puşcărie: „Am disponibilitate să prestez muncă”

Relu Fenechiu a fost transferat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi. El poate cere transferul în alt oraş

Când poate ieşi Relu Fenechiu din puşcărie. Regimul de detenţie pentru fostul ministru, stabilit de o comisie specială

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite