Investiţie ratată la cea mai mare maternitate din Moldova. O sală pentru naşteri sub apă stă cu lacătul pe uşă deoarece cada este prea mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cada pentru naşteri sub apă este improprie
Cada pentru naşteri sub apă este improprie

Sala unde s-ar putea naşte sub apă se află la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi şi a fost inaugurată cu fast în urmă cu un an şi jumătate. Este însă nefolosită, deoarece cada în care ar trebui să nască femeile este improprie, fiind prea înaltă.

O investiţie în bătaie de joc a fost făcută la cea mai mare maternitate din Moldova. Unitatea medicală a fost reabilitată printr-un proiect derulat de Ministerul Sănătăţii cu bani de la Banca Mondială, în valoare de 27 de milioane de lei, iar la inaugurarea din primăvara anului trecut, ‘’vedeta’’ a fost sala pentru naşteri sub apă. Oficialităţile prezente, chiar şi profesorul Mirceea Onofriescu, cel care pe atunci era manager, se lăudau că la această maternitate se va putea apela la una dintre metodele cele mai moderne de aducere pe lume a unui copil – naşterea sub apă.

Numai că de un an şi jumătatea, sala dotată cu echipamente moderne este nefolosită deoarece piesa cea mai importantă, cada, a fost aleasă de către constructori şi este improprie. A costat nu mai puţin de 17.748 de lei cada respectivă, despre care specialiştii spun că nu o pot folosi.

‘’Acest stil de cadă nu poate permite să aibă loc expulzia fătului. Sigur, travaliul mamei se poate face, dar cu foarte multă grijă din cauza formei. În plus, există riscul de alunecare pentru gravidă şi atunci e dificil să o utilizăm. Este prea înaltă, trebuia să aibă o scară pentru ca mama să poată intra în apă, un alt sistem de prindere şi trebuia să fie mult mai mare din punctual meu de vedere. Eu una nu am cum să mă aplec şi să asist la o naştere în această cadă’’, spune Mariana Bolotă, asistentă şefă la maternitate.  

Nicio şansă ca investiţia să fie folosită

Pentru mulţi dintre medici investiţia realizată nici nu se justifică pentru că nu sunt de acord cu această metodă de aducere pe lume a unui copil. Recunosc şi ei că acea cadă este oricum improprie. ‘’În principiu, nu vom face niciun fel de promovare a acestei metode de naştere. Ea nu este una care să ne ofere nişte avantaje clare, chiar şi în literatura de specialitate, în ţările dezvoltate şi extrem de civilizate, această metodă nu s-a dovedit a fi lipsită de riscuri. În plus, cada pe care o avem nu este destinată acestei activităţi’’, spune Iolanda Blidaru, managerul Maternităţii ''Cuza Vodă'' din Iaşi.

Specialiştii spun că au atras atenţia de la bun început că acea cadă nu este potrivită, fără succes. “Cred că prin această metodă de naştere sub apă am fi putut creşte numărul naşterilor naturale. Este ştiut că tot mai multe femei apelează la cezariene, iar prin această metodă le-am fi putut poate schimba opţiunea. Sigur că atunci când au venit să monteze cada am făcut obiecţii. Mi s-a spus însă că asta este în dotare şi asta îmi trimit. Şi iată că drept dovadă aceasta nu este folosită pentru că prezintă risc pentru mamă şi făt’’, mai spune asistenta Mariana Bolotă. 

Ministerul Sănătăţii pasează vina către spital

În ciuda reticenţei unor medici, multe dintre gravidele de la Maternitatea ‘’Cuza Vodă’’ din Iaşi s-au arătat dispuse să încerce această metodă de aducere pe lume a unui copil. Vestea că sala de naşteri sub apă este nefolosită le-a nemulţumit.

‘’Această metodă mi se pare interesantă, mi-aş dori şi eu să nasc în apă. Nu am ştiut că maternitatea are o astfel de sală, nu mi-a spus nimeni de aici. Am citit că naşterea în apă este mai uşoară, nu doare atât de tare. Este păcat că sala stă nefolosită, este tipic pentru România să aibă dotări nefolosite’’, spune una dintre gravide venită la control.

Reprezentanţii firmei Conest nu au dorit să comenteze situaţia, iar reprezentaţii Ministerului Sănătăţii, care s-au ocupat de investiţie, au pasat responsabilitatea către spital.  ‘’Dumnealor au scris specificaţiile, iar Ministerul nu a făcut decât să cumpere ceea ce specialiştii au propus. În momentul în care am încheiat lucrările acolo cu conducerea spitalului s-a semnat un protocol prin care spitalul şi-a asumat folosirea şi păstrarea în bune condiţii a investiţiei’’, spune Cristian Grasu, director Unitatea de Management a Proiectelor.

Maternitatea ‘’Cuza Vodă’’ din Iaşi are 10 săli de naşteri, iar aici vin anual pe lume aproximativ 6.000 de copii. 

Vă mai recomandăm:

Investiţie ridicolă cu banii Europei. Telescaunul din Iaşi, amortizat în 336 de ani

UPDATE Caz incredibil la Iaşi. O gravidă a născut pe holul maternităţii. Anchetă demarată pentru a se stabili dacă medicul era în spital

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite