Doi dintre cei mai celebri criminali ai României, foşti iubiţi, se vor întâlni după trei ani într-o sală a Judecătoriei Iaşi

Doi dintre cei mai celebri criminali ai României, foşti iubiţi, se vor întâlni după trei ani într-o sală a Judecătoriei Iaşi

Alina Horeanu, în perioada în care era judecată împreună cu iubitul ei pentru omor deosebit de grav. Foto: Adevărul

Alina Horeanu şi Vlad Scurtu, protagoniştii unuia dintre cele mai mediatizate cazuri de omor din România postdecembristă vor ajunge pe 26 iunie, la Judecătoria Iaşi, pentru a participa la un nou proces în care sunt inculpaţi. Ei au fost trimşi în judecată zilele acestea pentru înşelăciune, fals în înscrisuri şi falsificare de valori.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei doi asasini au fost încarceraţi din 2007 după ce au fost protagoniştii unui caz desprins din filme. Alina Horeanu (27 de ani) şi Vlad Scurtu (25 de ani) l-au ucis atunci cu sânge rece pe omul de afaceri botoşănean Daniel Mancaş, cel care în prealabil avusese o relaţie extraconjugală cu Horeanu.

De la momentul comiterii faptei şi până la cel în care au fost prinşi de anchetatori, Alina Horeanu şi Vlad Scurtu au continuat să comită nelegiuri, specializându-se în înşelăciuni. Au reuşit astfel să înşele reprezentantul unei societăţi comerciale, de la care au cumpărat, folosindu-se de identităţi şi bilete la ordine false, materiale de construcţii în valoare de peste 128.000 de lei. Zilele trecute, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi i-au trimis ieri în judecată pe Horeanu şi Scurtu, dar şi pe un alt complice de-al lor, Alexandru Lambru, pentru înşelăciune, fals în înscrisuri şi falsificare de monedă şi valori.

Au ucis un om, după care s-au apucat de înşelat

Potrivit procurorilor ieşeni, după uciderea afaceristului Daniel Mancaş, cei doi iubiţi “s-au hotărât să inducă în eroare mai multe societăţi comerciale prin achiziţionare de mărfuri, în special materiale de construcţii, folosindu-se de instrumente de plată false.” Ulterior, l-au racolat în afacere şi pe Alexandru Lambru, cu care cei doi fuseseră colegi în cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Prima lovitură a fost dată de cei trei tineri la o lună după crimă, în timp ce oamenii legii încercau să desluşească misterul dispariţiei lui Daniel Mancaş. Potrivit rechizitoriului, pe 2 martie 2007, Vlad Scurtu (foto dreapta, sursa: Monitorul de Suceava) a mers la punctul de lucru din Iaşi al unei firme sucevene, acolo unde a discutat cu directorul zonal despre posibilitatea achiziţionării unor materiale de construcţii. În timpul discuţiei, Scurtu a spus că e director de aprovizionare al unei firme din Braşov. La câteva zile, Vlad Scurtu, Alina Horeanu şi Alexandru Lambru au mers din nou la firma din Iaşi. Ultimii doi au spus despre sine că sunt directori în cadrul aceleiaşi firme.

Au folosit buletinul afaceristului ucis

După ce au discutat cu reprezentantul firmei păgubite, tinerii au reuşit să-l convingă pe acesta cu privire la veridicitatea calităţilor prezentate. Cei trei escroci au mai spus că intenţionează să construiască un cartier de vile.

A doua zi, un şofer tocmit de Vlad Scurtu a mers la firmă şi a ridicat marfa, înmânând şi un bilet la ordin fals. Materialele de construcţii au fost ulterior înstrăinate către doi fraţi din comuna Grajduri, care, la rândul lor, le-au vândut către alte trei firme.

După ce şi-au dat seama că au fost înşelaţi, reprezentanţii firmei au înaintat o plângere. Vlad Scurtu şi Alexandru Lambru au vrut să repete schema cu o altă firmă din Suceava, însă au fost prinşi. Reprezentantul celei de-a doua firme a anunţat Poliţia şi în aceeaşi zi cei doi au fost ridicaţi de Poliţie. Asupra lui Vlad Scurtu a fost găsite mai multe buletine de identitate, printre care şi cel aparţinând lui Daniel Mancaş, pe care însă era aplicată fotografia lui Lambru. Scurtu a fost chiar arestat preventiv, însă pentru înşelăciune, fiind eliberat la scurt timp cu interdicţia de a părăsi ţara.

Între timp, pe altă filieră, anchetatorii din întreaga Moldova încercau să afle detalii despre moartea lui Mancaş. Procurorii au ajuns în cele din urmă la Vlad Scurtu şi Alina Horeanu, după ce au identificat maşina victimei, pe care cei doi asasini o furaseră şi vânduseră imediat după comiterea crimei. Cei doi au fost arestaţi şi condamnaţi ulterior la 23, respectiv 20 de ani de puşcărie.

Filmul cumplitei crime

Detaliile aflate de anchetatori referitoare la moartea afaceristului din Botoşani au fost terifiante. Daniel Mancaş era amantul Alinei Horeanu de mai multe luni, totul petrecându-se cu ştirea iubitului Vlad Scurtu. Cei doi iubiţi au fost de acord să recurgă la acest scenariu pentru a profita de starea materială bună a lui Mancaş. Victima credea că Vlad Scurtu şi Alina Horeanu sunt veri. La rândul său, omul de afaceri era căsătorit la acea vreme. Avea un copil iar soţia sa urma să îl aducă pe lume pe cel de-al doilea.

Pe 9 februarie 2007, Daniel Mancaş a spus familiei că merge într-o localitate din judeţul Iaşi pentru a schimba câteva piese la maşină. În aceeaşi seară el a ajuns în apartamentul în care se aflau Horeanu şi Scurtu. Între cei doi amanţi a avut loc o discuţie mai aprinsă, în tot acest timp Vlad Scurtu stand într-o altă cameră la calculator.

Când Daniel Mancaş a vrut să iasă din apartament, Vlad Scurtu a sărit asupra sa pulverizând cu spray lacrimogen. Ulterior, tânărul l-a înjunghiat de mai multe ori. Alina Horeanu a sărit şi ea în ajutorul lui Scurtu şi a participat la asasinarea amantului său.

Vlad Scurtu a sunat apoi doi amici care i-au ajutat pe cei doi să scape de cadavru. Trupul lui Daniel Mancaş a fost îngropat într-o pădure din Suceava, fiind găsit abia după două luni, când Alina Horeanu şi Vlad Scurtu au recunoscut fapta.

Alina Horeanu a fost catalogată de psihiatrii care au expertizat-o ca având o intelegenţă peste medie. Ulterior arestării sale, au ieşit la iveală şi alte detalii despre activitatea sa, speculându-se că Vlad Scurtu i-ar fi fost proxenet. De altfel, fotografii cu Alina Horeanu au fost găsite de jurnalişti pe site-uri erotice. În prezent, ea se află încarcerată în Penitenciarul din Bacău. Fostul ei iubit este deţinut în Penitenciarul din Giurgiu.

Citeşte şi:

 

citeste totul despre: