Gheorghe Nichita, eliberat din arest înaintea discursului lui Kovesi. Cum a convins baronul PSD instanţa de judecată: „Sufăr de probleme cardiace“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis eliberarea din arest preventiv a primarului suspendat de Iaşi, Gheorghe Nichita, printr-o decizie luată joi, 25 februarie.

Judecătorii au decretat înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Gheorghe Nichita îşi va petrece următoarea lună în vila luxoasă din cartierul ieşean Copou. Baronul PSD Iaşi se afla în arest preventiv de patru luni. Iniţial, s-a aflat în arestul Poliţiei din Bucureşti, dar în cursul lunii ianuarie a fost mutat la Penitenciarul Rahova.

Şedinţa completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti în care s-a pronunţat sentinţa a început joi, 25 februarie, la ora 9.00, în timp ce prezentarea de către Codruţa Kovesi a raportului DNA pe 2015 a fost programată la ora 11.00. Contestaţia lui Nichita la măsura arestului preventiv a fost programată la instanţa din Bucureşti pe data de 23 februarie, iar judecătorii au rămas în pronunţare până astăzi. Iată ce a spus Nichita în faţa instanţei la termenul din data de 23 februarie:

"Înţeleg că există suspiciuni pentru infracţiuni de care sunt acuzat. Eu nu am tergiversat judecarea, ceilalţi inculpaţi au venit cu excepţii în camera preliminară. Eu nu am făcut nimic. Am 30 de ore dus, 20 de ore întors (n.r. – între Penitenciarul Rahova şi Tribunalul Iaşi, unde este judecat în dosarul de spionare a fostei amante). Transferul ăsta este imposibil. Am făcut drumul ăsta de trei ori. Sufăr de probleme cardiace. Am făcut acum 3 ani o operaţie pe inimă. Dupa 4 luni de arest preventiv, asupra mea simt o presiune psihică, nu pot să mă pregătesc pentru apărare. Este mult mai greu în arest preventiv în închisoare, decât dacă eşti condamnat. Personalităţile Iaşiului mi-au făcut recomandări. De mine depinde să-mi salvez cariera şi renumele", a spus inculpatul Gheorghe Nichita în faţa judecătorilor.

În ciuda pledoariei din faţa instanţei, Nichita va trebui să facă în continuare naveta între Iaşi şi Bucureşti tot sub supravegherea forţelor de ordine. Baronul PSD va trebui să se prezinte şi la termenele din procesul de luare de mită în care este judecat la Tribunalul Bucureşti.

Primarul suspendat de Iaşi a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe data de 18 decembrie 2015, în dosarul de luare de mită instrumentat în legătură cu contractele încheiate între Primăria Iaşi şi firma UTI, condusă de Tiberiu Urdăreanu. În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată, în decembrie 2015, Tiberiu Urdăreanu, aflat în arest la domiciliu, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, Gabriel Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), sub control judiciar pe cauţiune, pentru dare de mită, şi Mihail Tănăsescu, vicepreşedinte al grupului de firme UTI, aflat sub control judiciar, pentru complicitate la dare de mită.

Milionarul Tiberiu Urdăreanu (62 de ani), patronul grupului UTI, a recunoscut la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) că i-a dat şpagă primarului suspendat al oraşului Iaşi, Gheorghe Nichita (59 de ani). Mai mult, omul de afaceri l-a convins pe vicepreşedintele UTI, Mihai Tănăsescu să să recunoască acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie.

Şpaga lui Urdăreanu către Gheorghe Nichita a fost recunoscută ulterior la DNA şi de către Adina Roşu, femeia care a intermediat mita, o angajată a firmei SC Information Business Consulting SRL. Ea a încheiat un acord de vinovăţie cu DNA, şi a acceptat o condamnare de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare.

Procurorii arată că în perioada 2013-2015, Roşu, în calitate de angajată a SC Information Bussiness Consulting SRL şi responsabilă din partea acestei societăţi cu derularea proiectului „Managementul sistemului de trafic în mun. Iaşi”, i-ar fi ajutat cu intenţie pe Iulius Gabriel Mardarasevici şi Tiberiu Urdăreanu  în comiterea infracţiunii de dare de mită, prin iniţierea, participarea la elaborarea unor situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate şi prezentarea acestora spre decontare către asociatul UTI Grup SA, cunoscând că sumele cuprinse la rubricile „servicii de customizare” şi „servicii mentenanţă” erau nereale.

“Aceste sumei reprezentau o parte (3,9 milioane de  lei) din mita de 10% (6,9 milioane de lei) din valoarea contractului, remisă în acest mod inculpatului Nichita Gheorghe, primarul mun. Iaşi, în schimbul semnării contractului şi asigurării desfăşurării în bune condiţii a acestuia.”, susţin procurorii DNA.

Gabriel Mardarasevici, unul dintre finii primarului suspendat al Iaşului, Gheorghe Nichita, este  cel care a purtat tehnica de înregistrare care le-a adus procurorilor principalele probe în dosarul de corupţie în care edilul a fost trimis în judecată. Asta reiese din rechizitoriul prin care Nichita a fost deferit justiţiei pentru luare de mită, după ce ar fi pretins 10% din valoarea contractului privind managementul traficului rutier, câştigat de asocierea UTI Group - Information Business Consulting SRL (IBC). De altfel, chiar Nichita a fost cel care ar fi sugerat asocierea dintre cele două firme pentru a le atribui contractul. El a fost filmat cu camera ascunsă de martorul-cheie Mardarasevici (care controlează firma IBC SRL) în timp ce vorbea despre şpaga primită în contul acestui contract.

La sfârşitul săptămânii trecute, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis că rechizitoriul întocmit de procurori pe numele lui Gheorghe Nichita este legal întocmit şi au dispus începerea procesului.

Nichita: „Dacă e, tu nu m-ai rugat, eu n-am făcut nimic…”

Strâns cu uşa de anchetatori, Gabriel Mardarasevici a acceptat să colaboreze cu DNA şi l-a înregistrat pe Gheorghe Nichita. Lucrurile s-au precipitat în momentul în care DNA a deschis oficial dosarul de corupţie. Nichita a intrat în panică şi i-a cerut lui Mardarasevici să scape de o parte din şpagă, suma fiind virată de UTI în conturile firmei IBC pentru a fi spălată. 

„În contextul în care vorbisem despre suma mare de bani care a ajuns de la UTI la IBC, Nichita Gheorghe mi-a spus să le-o dau înapoi ca şi cum ar fi încasare necuvenită“, le-a mărturisit procurorilor Gabriel Mardarasevici.
Nichita era convins că este monitorizat şi i-a spus Mardarasevici ce să declare în cazul în care va fi săltat de procurori.

Gabriel Mardarasevici: … Ştii ce mă stresează? Deci când am fost la Urdăreanu… deci ei o dădeau scăldată. Zic: „băi Mihai, ce pana mea?!“ Şi el tot o dădea: „Aaaa, proiectul merge extraordinar!“ La el la birou…
Gheorghe Nichita: (în şoaptă) Noi suntem monitorizaţi…
Gabriel Mardarasevici: Da, mă, şi ăsta…
Gheorghe Nichita: (în şoaptă)… dacă e, tu nu m-ai rugat, eu n-am făcut nimic…

„Securiştii“ de la UTI

Pentru a-l face să vorbească despre şpaga primită, Gabriel Mardarasevici i-a spus primarului că cei de la UTI nu vor să mai răspundă la telefoane, în contextul audierii la DNA a mai multor angajaţi ai companiei şi că el a rămas cu „mortul“ (banii de şpagă). Nichita a încercat să-l liniştească pe Mardarasevici în privinţa celor de la UTI: „Ştii că ăştia sunt securişti!“.

Gabriel Mardarasevici: Ştii care-i problema? Că eu am văzut că nu mai răspunde la telefon. Pe mine nu m-au chemat. Le-au chemat pe fetele astea…
Gheorghe Nichita: Care?
Gabriel Mardarasevici: Pe Adina…
Gheorghe Nichita: Cristina n-o fost?
Gabriel Mardarasevici: Cristina nu… nu mai ştiu nimic, ştii? Numai Adina… Deci ideea este că ăştia, cum îi cheamă, de la UTI, s-au cam dat la fund, ştii? Ei acuma… nu-mi place atitudinea lor.
Gheorghe Nichita: Ăştia sunt securişti din ăştia… dar sunt oameni, care… na!
Gheorghe Nichita: (neinteligibil)… (şoptit) Îs mulţi?...
Gabriel Mardarasevici: (şoptit) Păi asta e problema, că ăştia s-au spălat pe mâini şi eu am rămas, vorba aia, cu „mortu” în cont… şi trebuia să îi scot, ştii, cumva…

Gheorghe Nichita a mai fost trimis în judecată pe 27 noiembrie şi în dosarul în care a fost arestat preventiv pentru spionarea fostei amante, prin acţiuni în care a implicat abuziv Poliţia Locală Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite