Familiile a doi pacienţi care au murit infectaţi în spital vor dreptate. „De ce nu ne-au spus înainte de operaţie că au atâtea probleme cu bacteriile?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi FOTO radioiasi.ro
Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi FOTO radioiasi.ro

Familiile a doi pacienţi care au murit după ce s-au infectat în Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi îşi caută dreptatea în instanţă. Rudele au început demersurile legale pentru a cere socoteală spitalului, după ce ambii bolnavi au dezvoltat infecţia cu Clostridium difficile.

Apropiaţii Bibianei Balint şi ai lui Petru Horodnicu intenţionează să-şi facă dreptate în instanţă, considerând că rudele lor şi-au pierdut viaţa din cauza complicaţiilor determinate de infecţia cu Clostridium difficile. Familia Bibianei Balint a depus deja plângeri la Poliţie, Parchet, Ministerul Sănătăţii (MS) şi la Colegiul Medicilor Iaşi.

Rudele ieşencei au reclamat modul în care Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi previne infecţiile nosocomiale şi modul în care pacienţii internaţi sunt feriţi de contactarea unor boli intraspitaliceşti. Zilele trecute, rudele au fost anunţate că ministerul a transferat plângerea lor în teritoriu, la Consiliul Judeţean Iaşi, cu toate că Spitalul „Sfântul Spiridon“ se află în subordinea directă a MS.

„Având în vedere petiţia dumnea­voastră, vă confirmăm că am redirecţionat-o către CJ Iaşi în vederea analizei. Menţionăm că soluţiona­rea solicitării dumneavoastră apar­ţi­ne CJ Iaşi“, se precizează în confirmarea pe care familia a primit-o de la MS. Colegiul Medicilor Iaşi i-a informat pe aparţinători că situaţia ieşencei decedate la sfârşitul lunii iunie va fi analizată abia în septembrie.

Bibiana Balint a murit la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, după aproape trei săptămâni de supraveghere în ATI. Anterior, în luna mai, pacienta a fost operată în Clinica de Ortopedie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. După câteva zile de la operaţie, ieşeanca a intrat în septicemie, analizele demonstrând infecţia cu Clostridium difficile.

„Asta este, astea sunt riscurile“

Petru Horodnicu, un alt pacient care a dezvoltat infecţia cu Clostridium difficile după o operaţie la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, a murit la începutul lunii iunie. Starea botoşăneanului în vârstă de 63 de ani s-a agravat după câteva săptămâni de la intervenţia chirurgicală. Primele analize au arătat că este infectat cu Klebsiella. După deces, familia susţine că a aflat că pacientul era infectat şi cu Clostridium. Familia bo­to­şăneanului Petru Horodnicu in­tenţionează să depună, la rândul ei, reclamaţii la Ministerul Sănătăţii, la Colegiul Medicilor din Iaşi şi să se adreseze justiţiei.

„Nu este firesc ce se întâmplă în acel spital. Medicul curant al socrului meu, Florin Grecu, a spus, cu o seninătate care mie mi se pare absurd, că pacientul a luat bacteria din spital şi că «Asta este, astea sunt riscurile». De ce nu ne-au spus înainte de operaţie că au atâtea probleme cu bacteriile? Vreau să fie informaţi toţi viitorii pacienţi cu privire la riscurile la care se expun când intră în acel spital“, a arătat ginerele victimei, Laurenţiu Tudorache.

La în­ceputul lunii iulie, Ministerul Sănătăţii, prin DSP, a cerut un punct de vedere din partea spitalului referitor la acuzaţiile familiilor. Atunci, reprezentanţii spitalului au precizat că decesul pacienţilor nu a fost determinat de infecţiile intraspitaliceşti şi că acestea nu au dus nici la alterarea stării de sănătate a bolnavilor. Cu toate acestea, conducerea spitalului, împreună cu medicii epidemiologi, a adoptat măsuri suplimentare de prevenire a infecţiilor nosocomiale, cum ar fi limitarea accesului vizitatorilor în saloane.

Citeşte şi:
 

De ce ascund medicii români infecţiile nosocomiale?

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite