Explicaţiile CSM despre procurorul corupt care a primit pensie specială doi ani, deşi nu avea dreptul legal
0
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arată într-un răspuns remis cotidianului „Adevărul” că funcţionarii Casei Judeţene de Pensii Iaşi au cerut un „punct de vedere“ despre pensia specială a procurorului la doi ani după ce legea ce interzicea magistraţilor condamnaţi să mai primească pensie de serviciu intrase în vigoare.
CSM lasă de înţeles că de vină pentru acordarea ilegală, timp de doi ani, a pensiei de serviciu către Ciofu ar fi, de fapt, CJP Iaşi. Instituţia a fost informată de faptul că Ioan Ciofu a fost condamnat la trei ani de închisoare în 2013. La acea dată, mai arată reprezentanţii CSM, nu aveau obligaţia să informeze Casa Naţională de Pensii cu privire la condamnarea unui magistrat, pentru că legea care interzice acordarea de pensii speciale celor condamnaţi pentru corupţie avea să intre în vigoare abia în iulie 2014.
Tocmai pe 12 august 2016, Casa Judeţeană de Pensii a cerut de la CSM un punct de vedere de la CSM cu privire la situaţia lui Ioan Ciofu, întrebând dacă acesta este sau nu eligibil pentru a primi pensie de serviciu. O comisie din cadrul CSM a răspuns CJP Iaşi pe 22 noiembrie 2016, în mai puţin de o lună, instituţia din Iaşi sistând pensia de serviciu pe numele lui Ciofu şi imputându-i acestuia 181.000 de lei, bani pe care fostul procuror îi primise fără drept.
„Precizăm că în conformitate cu dispoziţiile art. 14 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, şi ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, referitoare la pensiile de serviciu şi la acordarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilui în vârstă de până la doi ani, aprobate prin H.G. nr. 1275/2005, stabilirea, actualizarea pensiilor de serviciu se efectuează de către casele teritoriale de pensii“, se arată în răspunsul CSM.
Ce spun cei de la CJP
Anterior, într-un răspuns pe care l-am primit de la CJP Iaşi, instituţia ne precizase: „Instituţia noastră a aplicat prevederile legale mai sus menţionate la data la care a intrat în posesia informaţiei privind existenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive“.
Ioan Ciofu, fost procuror, a încasat pensie specială începând cu anul 2007. La acel moment, Ciofu era vizat într-o anchetă de luare de mită însă a beneficiat de pensia specială pe toată perioada procedurii judiciare, el fiind condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare. Având peste 60 de ani, Ciofu a beneficiat de reducere de pedeapsă şi a stat doar 8 luni în puşcărie, perioadă în care a continuat să primească pensie specială. A fost eliberat la finele anului 2013.
În 2014, când fostul procuror era deja în libertate, se schimbă legislaţia iar magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie nu mai au dreptul la pensie specială. Cu toate acestea, instituţiile nu îi sistează pensia magistratului corupt ci continuă să i-o acorde până la finele anului 2016. Ulterior, pe 20.12.2016, Casa de Pensii Iaşi dispune recuperarea sumei de 181.688 lei, primită de Ciofu fără drept. Acesta a dat însă în judecată instituţia, procesul fiind în derulare la Curtea de Apel Iaşi. În primă instanţă, procurorul a pierdut.
Citeşte şi:
Un procuror corupt a primit pensie specială de 180.000 de lei. După doi ani, funcţionarii Casei de Pensii şi-au dat seama că nu are dreptul la indemnizaţie