Elena Udrea, sânge de viperă. Calmul perfid al „blondei de la Cotroceni“ a bătut văicăreala baronilor penali în cătuşe
0Mulţi dintre politicienii români ajunşi în situaţia iminentă de a fi arestaţi au cedat nervos sau au recurs la gesturi care i-au umplut de penibil. Spre comparaţie, Elena Udrea a ieşit din arest fluturând cătuşele cu un zâmbet sarcastic. Bloggerii "Adevărul" încearcă descifreze dedesubturile calmului de gheaţă al "blondei de la Cotroceni".
Elena Udrea, reţinută marţi seara pentru 24 de ore sub suspiciunea comiterii mai multor fapte grave de corupţie, a făcut vâlvă în mass-media naţională şi internaţională în principal prin gestul ducerii mâinii la nas, considerat de majoritatea analiştilor ca fiind de sorginte mafiotă.
Un alt aspect, aproape la fel de intens comentat în spaţiul public autohton este cel al calmului afişat de fostul ministru PDL-ist. Spre deosebire de mulţi oameni politici importanţi din România care au ajuns în ultima perioadă în spatele gratiilor, Udrea nu şi-a invocat familia, nu a plâns, nu s-a plâns, nu a încercat să-şi tragă un glonte în cap. Din contră, a afişat un zâmbet glacial, cu un adresant incert.
Experţii în comunicare politică încearcă să explice dedesubturile "poker face-ului" Elenei Udrea. „Cu siguranţă, Elena Udrea s-a poziţionat ca un om puternic, de pe o statură care emană forţă, încă de la începutul acestui episod politic, al cărui final, arestarea, trebuie să recunoaştem că era previzibil. Comportmentul afişat în public, în faţa camerelor de luat vederi, a fost în concordanţă cu această strategie, prin care ea vrea să arate forţă, să arate că este un om politic puternic“, a comentat Adi Zăbavă, expert în comunicare politică şi blogger "Adevărul".
Un alt comentator de pe platforma de bloguri "Adevărul" consideră că Elena Udrea se află în sfera de influenţă a unei structuri mafiote şi că tot calmul pe care-l emană vine ca urmare a faptului că se simte protejată de sistem.
"Se simte protejată de sistem"
„Bănuiesc că Elena Udrea fost folosită ca paravan politic pentru biznisurile lui Dorin Cocoş încă de pe vremea când Băsescu era primarul Capitalei. Atunci cred că i-a fost stârnită ambiţia de a face politică la nivel mare. Până atunci a fost un paravan politic, vizibil, public şi spectaculos, deoarece este o femeie frumoasă, pentru sfera unde politicul se întrepătrunde cu biznisul. Încet-încet a ajuns în vârtejul de structuri mafiote organizate şi atunci s-a simţit protejată de sistem.
Ea se vede acum o reprezentantă a unui sistem pentru care luptă, un sistem mafiot, versus instituţiile statului, pe care le consideră ca parte a unui sistem corupt. În concluzie, ea se vede acum de partea dreptăţii. Calmul pe care-l dovedeşte se datorează faptului că se simte un simbol înalt al sistemului pe care-l reprezintă. Se simte, cumva, ca regina unuia dintre imperiile care se luptă pe viaţă şi pe moarte. Ea simte vibraţia puterii. Aici cred că-şi află explicaţia şi semnul clar de sorginte mafiotă cu degetul la nas. Este un mesaj de apartenenţă la un sistem. Ea se comportă ca victimă a celuilalt sistem, reprezentat de instituţiile statului, pe care nu-l consideră legitim“, este de părere Teodor Răileanu, consultant politic şi psiholog, blogger Adevărul.
Nu în ultimul rând, comentatorii consideră că Elena Udrea a reuşit să producă în ultimele 48 de ore un nou episod din "specialitatea casei": speculaţia de presă, de natură să-i aducă puncte suplimentare la notorietate.
"E prea devreme să ne pronunţăm dacă e o mască"
„Elena Udrea şi-a construit o anumită imagine în ultimii ani şi ea se bazează pe o serie de atribute specifice, care o împiedică să-şi abandoneze comportamentul de femeie puternică. În mod natural, Elena Udrea a crescut în umbra lui Traian Basescu şi e normal să încerce să copieze un comportament public de om politic pe care nu-l poate doborî nimic, capabil să facă faţă oricăror lovituri şi care ştie cum să joace astfel încât să pară invincibil.
Nu i se poate nega siguranţa de sine din aceste zile. Elena Udrea face faţă unei situaţii extrem de dificile şi care nu pare să se rezolve prea curând cu mult mai mult sânge rece decât majoritatea politicienilor care au trecut prin aşa ceva. Puneţi comportamentul ei lânga cel al lui Adrian Năstase sau Dan Voiculescu şi o sa vedeţi diferenţe semnificative. Totuşi, e prea devreme să ne pronunţăm definitiv dacă e o mască, un personaj artificial sau dacă Elena Udrea chiar e capabilă să faca faţă la orice.
Gesturile ei, cu mâna dusă la nas şi zâmbetele flegmatice, pot fi şi semne care să-i mascheze adevărata stare, cum pot şi semnale sau un cod pentru cine ştie ce mesaj. Sunt lucruri pe care doar cei din cercul intim al Elenei Udrea le pot lămuri. Noi rămânem în zona speculaţiilor de presă, pe care Elena Udrea a ştiut să le provoace ani de zile“, Dan Ionescu, expert în comunicare politică şi blogger Adevărul.
Mari bărbaţi de stat, faţă cu arestul
După cum subliniază şi Dan Ionescu, episodul cel mai celebru al unui politician adus în faţa iminenţei arestării îl are în prim-plan pe fostul prim-ministru Adrian Năstase. În noaptea de 20 iunie 2012, opinia publică din România a aflat şocată că Năstase a încercat să-şi curme viaţa, trăgându-şi un glonte în gât, atunci când poliţiştii au sosit la domiciliul său pentru a-l conduce la penitenciar.
Panicat în faţa cătuşelor s-a arătat şi fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. La ultimul termen al procesului din "dosarul Transformatorul", de pe urma căruia s-a ales cu 5 ani de puşcărie, Fenechiu a lăcrimat în faţa magistraţilor şi a invocat nevoia de a fi alături de familie. Mai multe, spre sfârşitul procesului, în cursul anului 2013, Fenechiu a fost surprins într-o fotografie albit complet. Surse din interiorul arestului Poliţiei Iaşi au dezvăluit în urmă cu un an, în februarie 2014, că Fenechiu a plâns ca un copil în prima noapte după gratii.
De penibil în faţa arestului s-a umplut şi Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie. În august 2014, cu puţin timp înainte de ultimul termen al procesului, şi-a mobilizat angajaţii de la trustul de presă Intact, care au redactat o scrisoare publică lacrimogenă de susţinere: „Stim ca acest dosar fabricat s-ar fi putut inchide in orice clipa, daca ati fi facut „pactul cu diavolul”. Ar fi insemnat sa renuntati la demnitate si la onoare. Nu ati facut-o. Si pentru asta va respectam”, scria, printre altele în scrisoare.
Comportamente nedemne în faţa cătuşelor au avut ambii primari de Bacău reţinuţi de oamenii legii. Dumitru Sechelariu a plâns în 2005, când a fost arestat, iar în 2010, când s-a încercat din nou reţinerea lui, a fugit prin morga Sptalului Judeţean din Bacău, după care s-a internat în spital, la Iaşi.
Romeo Stavarache, arestat în vara anului trecut, ar fi avut o tentativa de suicid în puşcărie, infirmată ulterior de familie şi avocată. Cu toate acestea, este de notorietate faptul că a fost teribil deprimat. A ajuns în spital, acuzând probleme cu inima şi a plâns în faţa instanţei, spunând că în casă doar nevasta-sa munceşte şi aduce bani de când el este reţinut.
La ultimul cuvânt al inculpaţilor, Marian Oprişan, baronul de Vrancea, a invocat anii petrecuţi în instanţă cu acest dosar pretins politic, pentru care îl acuză pe fostul preşedinte Traian Băsescu. Marian Oprişan a declarat că a ajuns să vorbească şi în somn cu judecătorul în mâinile căruia se află soarta sa. ”Nimeni nu a trăit în ultimii opt ani şi jumătate, ca mine, drama unei erori judiciare. Şi, credeţi-mă, am vorbit cu dvs. noaptea în somn, am vorbit cu dvs., domnule preşedinte, în faţa oglinzii şi v-am spus un singur lucru, de ce trebuie să explic ceea ce am făcut bine pentru cetăţenii judeţului Vrancea”, a spus Oprişan.
La finalul şedinţei de judecată din 7 noiembrie 2014, Nicuşor Constantinescu a lăcrimat atunci când şi-a luat soţia şi fata în braţe. Baronul de Constanţa îşi revedea familia după aproape un an petrecut în străinătate şi urma să ajungă din nou în arest. Constantinescu rămâne celebru şi pentru episodul când a fost dus prima dată la audieri în faţa procurorilor DNA, atunci când s-a zbătut şi a refuzat pentru câteva minute să intre în maşina oamenilor legii.
Nici Radu Mazăre nu a fost mai tare în acele momente. Primarul de Constanţa nu a rezistat până la finalul audierilor şi a ieşit din sala de judecată cu ochii umeziţi.
Gheorghe Ştefan, fostul primar de Piatra Neamţ, se zbate de câteva luni să scape de arestul preventiv. În cele din urmă a reuşit să iasă de după gratii pentru o intervenţie medicală uşoară, programată la finalul lunii ianuarie.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Elena Udrea, bună pentru arestare. Toate cererile DNA au fost votate cu o majoritate covârşitoare
Când şi cum rămâne Elena Udrea fără imunitate
Cine a denunţat-o pe Elena Udrea la DNA
Zornăit de cătuşe pentru Elena Udrea. DNA cere arestarea în două dosare