Cum recunoaştem legumele româneşti pe tarabele din pieţe. Recomandările unui legumicultor lipovean experimentat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Feodorov, directorul Asociaţiei Producătorilor de Legume din Târgu Frumos  – „Ecoleg“, a explicat pentru „Adevărul“ la ce ar trebui să fie atenţi cumpărătorii care doresc produse autohtone.

În marile pieţe, grămezile de roşii şi castraveţi au de cele mai multe ori o hârtie de prezentare pe care stă scris „produse româneşti“, însă gustul şi textura ridică semne de întrebare. Un legumicultor din Iaşi, care produce marfă în celebrele solarii de la Târgu Frumos a făcut câteva precizări pentru a ne fi mai uşor să recunoaştem produsele crescute mai aproape de locul de desfacere.

„În primul rând, cei care vin de la ţară cu legume proprii nu au cu tonele, au cantităţi mici. Cei care vin din bazinele legumicole din Târgu Frumos se cunosc că nu sunt din cei care stau toată ziua la piaţă. Cei care vin şi vând de la angrosişti se cunosc, pe ei îi găseşti tot timpul în piaţă, fie vară, fie iarnă. Lumea care merge în piaţă frecvent îşi dă seama cine vinde marfă proprie şi cine nu“, a explicat Eugen Feodorov, directorul Asociaţiei Producătorilor de Legume din Târgu Frumos  – „Ecoleg“.

Un alt element de care este recomandat să ţinem cont este aspectul: „Cei care cultivă tradiţional nu au produse impecabile. Roşia mai are o cută, mai are o bubă. Se cunoaşte care este ecologică, mai ales la roşii. La castraveţi e mai greu, dar roşiile se deosebesc foarte bine“.

Totodată, legumicultorul vă îndeamnă să gustaţi din produsele pe care urmează să le cumpăraţi: „gustul la legumele româneşti este greu de confundat. Cele crescute pe pământul nostru au un gust mai dulce faţă de cele aduse din afară“.

Acesta susţine că şi fermierii autohtoni au început să folosească seminţe de roşii utilizate în culturile intensive: „era nevoie să reziste la transport şi să stea şi mai multe zile pe tarabe. Cele din seminţele autohtone se înmoaie foarte repede, la 2-3 zile ele încep să se înmoaie“. Potrivit acestuia, în prezent, pe tarabe sunt roşii autohtone, dar mai puţine, iar  cele mai multe sunt crescute în zona Galaţi, de la Matca, dar tot din soiuri mai rezistente astfel încât să reziste la transport şi la un timp mai îndelungat pe tarabe.

Citeşte şi:

Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite