Cum facem să obţinem un bronz sănătos. „Expunerea trebuie să se facă în cicluri repetate, pe fiecare parte a corpului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic dermatolog a explicat pentru „Adevărul” cum se obţine un bronz sănătos şi care sunt bolile de piele în cazul cărora trebuie evitată expunerea la soare.

Dr. Corneliu Dobre, medic primar dermatolog în Clinica de Dermatovenerologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a arătat pentru „Adevărul” care este intervalul orar indicat pentru un bronz sănătos. Medicul a mai adăugat că pentru o serie de afecţiuni de piele expunerea la soare nu este recomandată.

Potrivit medicului, momentele potrivite pentru expunerea corpului la soare sunt dimineaţa şi după- amiaza. Specialiastul a precizat că pielea trebuie bronzată în cicluri de 5 minute pe fiecare parte a corpului.

„Intervalul de timp indicat pentru o expunere corectă la soare este între răsăritul acestuia, în jur de 06.30, până la 09.30 şi de la 16.30 până la apus. În aceste intervale orare, ultravioletele pot fi absorbite corect de piele. Expunerea trebui să se facă în cicluri repetate la 20 de minute, câte 5 minute pe fiecare parte a corpului. În patru zile, patru astfel de cicluri sunt suficiente pentru orice tip de persoană, fie ea blondă sau roşcată“, a explicat dr. Corneliu Dobre, medic primar în cadrul Clinicii de Dermato-venerologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Cine trebuie să evite expunerea la soare

Specialistul a mai subliniat că persoanele care au aluniţe multe, de mărimi mai mari de 5-6 mm, cu forme asimetrice, cu coloraţie neuniformă sau voluminoase, trebuie să evite expunerea la soare. „Expunerea prelungită şi neprotejată la raze ultraviolete constituie un factor decisiv în malignizarea leziunilor cu potenţial cancerigen sau în producerea de leziuni benigne, deci fără risc imediat de cancer. Radiaţiile ultraviolete produc o modificare a ADN-ului celular. Persoanele care au aluniţe se vor prezenta o dată pe an la medicul dermatolog pentru evaluare, mai ales dacă apar modificări, sau înainte de un sejur care presupune expunere la soare”, a mai nuanţat medicul.

Pacienţii diagnosticaţi cu lupus cutanat trebuie, la rândul lor, să evite expunerea la soare întrucât boala se agravează chiar şi la expunere minimă. Aceşti bolnavi trebuie să folosească neapărat, pe lângă cremele de protecţie solară, pălărie, umbrelă şi îmbrăcăminte largă din in sau din mătase. „Persoanele cărora li s-a stabilit diagnosticul de lupus cutanat vor evita în orice situaţie expunerea la soare. Se va proteja faţa sau orice suprafaţă cutanată ce ar putea fi expusă accidental în sezonul de vară cu creme ecran solar sau protecţie fizică. Boala se agravează frecvent, chiar şi la o expunere minimă, fără protecţie adecvată”, a spus dr. Corneliu Dobre.

De asemenea, acneea se poate accentua după o expunere prelungită la soare. „S-a constatat că, în urma acţiunii razelor solare, se produce edem cutanat, adică pielea se umflă, porii se micşorează, în timp ce secreţia glandelor sebacee creşte. Se produce stază: ceea ce înseamnă că secreţia de sebum se blochează în interiorul glandelor şi duce la inflamare şi infecţie - apariţia coşurilor. Participă la acest fenomen deshidratarea şi reducerea elasticităţii pielii, pe fondul transpiraţiei excesive. În anumite cazuri expunerea la soare produce agravarea leziunilor acneice”, a conchis specialistul.

Citeşte şi:

Când să te prezinţi la doctor dacă ai mai multe aluniţe pe piele. Medic specialist: „Trebuie să fii atent la avertismente“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite