Cum a ajuns UMF Iaşi cuibul corupţilor în universităţile din ţară: 1.000 de tineri străini, implicaţi în scandalul anului din învăţământul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”din Iaşi (UMF) a fost declanşat zilele acestea un nou scandal major. Rectorul interimar, Dragoş Pieptu, şi-a dat demisia în urma unei întrevederi cu ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu. Gestul profesorului a fost o consecinţă a ultimelor acuze,  potrivit cărora angajaţi ai universităţii au viciat punctajul studenţilor străini admişi în vară la UMF.

Universitatea ieşeană se află din nou în atenţia publicului din cauza unor acuze de fraudă, după ce angajaţii din administraţie ar fi viciat procedura de înmatriculare a studenţilor străini. Astfel, modul de calcul al punctajului final de admitere al tinerilor la UMF ar fi fost fraudat. „Din păcate s-au înregistrat grave deficienţe de ordin managerial care s-au soldat cu consecinţe la nivelul procesului de admitere a studenţilor străini. S-a plecat de la o nerespectare a ordinului de ministru care prevede în ce condiţii se poate face admiterea studenţilor străini şi s-a continuat cu o viciere a unor punctaje care, cel puţin până în momentul de faţă, au fost acordate corect de către cei îndreptăţiţi - corpul profesoral al UMF Iaşi“, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.


Acesta a mai precizat că împotriva persoanelor în cauză, după ce se va încheia ancheta ministerului, se va lua măsura maximă prevăzută de lege, respectiv desfacerea contractului de muncă. Mai mult, ministrul a subliniat că au fost sesizate şi autorităţile de investigaţie penală care vor începe proprie anchetă. În cursul zilei de ieri, 22 octombrie, procurorii DNA au ridicat în acest sens mai multe documente de la sediul UMF. Potrivit primelor estimări, nereguli au fost identificate în dosarele a 94 de studenţi din ţări precum Maroc, Israel, Franţa sau Polonia. În total, universitatea îşi propune să reevalueze până luni, 26 octombrie, dosarele tuturor celor 951 de candidaţi care au susţinut examenul de admitere la UMF în această vară.

„Sistemul imunitar al comunităţii academice a funcţionat. Au fost sesizate aceste suspiciuni, confirmate până la urmă în raportul de control al Corpului de Ministru, iar lucrurile vor fi puse în normalitate prin eforturile universităţii de reevaluare până luni, 26 octombrie, a tuturor dosarelor“, a adăugat ministrul. După ce şi-a prezentat demisia, profesorul Pieptu - cel care a asigurat conducerea UMF după demisia din februarie a prof. dr. Vasile Astărăstoae – a precizat că gestul său este unul de „onoare, şi nu din culpă”. „Nu e vorba de o asumare, ci de un gest firesc al lumii civilizate în care noi toţi dorim să trăim. Spre fericirea multora, eu îmi dau demisia şi de luni va fi un nou rector, iar eu mă întorc la chirurgie cu mare bucurie“, a declarat prof.dr. Dragoş Pieptu.


Principalul suspect care ar fi „aranjat” punctajele studenţilor străini ar fi secretara şef de la rectoratul UMF, Gabriela Cuciureanu, care, după ce au fost semnalate neregulile, ar fi dispărut din universitate. Fraudarea punctajului studenţilor străini care au dat admiterea la UMF a atras atenţia Ministerului marocan de Externe, care a convocat-o pe ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, pentru a da explicaţii referitoare la retragerea listei oficiale cu 45 de studenţi marocani înscrişi în primul an la Iaşi.

Istoria scandalurilor de la UMF Iaşi

În ultimii 15 ani, UMF a fost zguduită de mai multe scandaluri cu tentă de corupţie. La începutul anilor 2000, conducerea Facultăţii de Stomatologie de la UMF, dr. Vasile Burlui, a fost pusă sub acuzare şi i s-a deschis dosar penal după ce ar fi „eliberat foi matricole false pentru 62 de cetăţeni italieni”, după cum preciza Inspectoratul general de Poliţie în 2001.

La vremea respectivă s-a vehiculat că italienii şi-ar fi cumpărat diplomele cu câte 50.000 de dolari, „afacerea” fiind demascată de Ambasada Italiei. Cei 62 de italieni, preusupuşi absolvenţi ai Universităţii Ecologice din Bucureşti, au ajuns medici stomatologi prin intermediul UMF Iaşi, cu toate că unii nu susţinuseră Bacalaureatul şi aveau doar studii profesionale.Mai târziu, atât Burlui, cât şi celelalte trei persoane puse sub acuzare - Dolphi Drimmer, rectorul Universităţii Ecologice din Bucureşti, Dana Bugeac, secretara şefă a UMF şi Jana Condurache, secretara şefă de la Facultatea de Stomatologie – au fost scoase de sub urmărire penală. În 2005, printr-o decizie a Senatului UMF, Burlui a fost îndepărtat din funcţia de rector a universităţii.

Zece ani mai târziu, rectorul UMF, prof. dr. Vasile Astărăstoae, prorectorul cu strategia universitară de atunci, prof. dr. Dragoş Pieptu, directorul administrativ, Daniela Druguş şi directorul de comunicaţii, Adrian Ciureanu, erau acuzaţi de procurorii DNA că ar fi trucat un proiect european de e-learning, favorizând o firmă din Bucureşti la licitaţie.

Dosarul acesta se află în prezent pe rolul Tribunalului Suceava. În paralel, rectorul Astărăstoae era declarat în incompatibilitate şi în conflict de interese de Agenţia Naţională de Integritate. În primul rând, potrivit inspectorilor ANI, profesorul ar fi cumulat mai multe funcţii de conducere simultan şi şi-ar fi angajat fiica, dar şi pe sine, în proiectele europene derulate de Institutul de Medicină Legală Iaşi în perioada în care Astărăstoae a condus şi această instituţie. În februarie 2015, profesorul şi-a dat demisia din funcţia de rector de la UMF Iaşi.


La începutul anului acesta, procurorii DNA din Iaşi i-au pus sub acuzare pe profesorii universitari Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, dar şi pe conferenţiarul Dumitru Păduraru. Aceştia sunt judecaţi în prezent pentru fapte de corupţie. Soţii Dorobăţ sunt acuzaţi de luare de mită, complicitate la luare de mită şi fals intelectual. Cei doi profesori ar fi luat şpagă de la 120 de studenţi pentru promovarea examenelor. Dumitru Păduraru este acuzat de tentativă de viol şi şantaj după ce ar fi cerut unei studente să se culce cu el pentru a o promova la un examen şi pentru a o ajută să intre la o altă facultate. În urma izbucnirii scandalului, cei trei profesori şi-au dat demisia din UMF.
 
Vă recomandăm şi:

Admiterea studenţilor străini de la UMF Iaşi, reevaluată la sesizarea ambasadei Marocului. Cîmpeanu: Unii mai dispăreau, alţii mai apăreau pe liste
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite