Cum a ajuns un lector universitar român cărăuş de bani pentru rakeţi ucraineni. Reţeaua prin care 40 de vestici s-au trezit cu conturile goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Narcisa Vînceanu FOTO Facebook
Narcisa Vînceanu FOTO Facebook

Tribunalul Iaşi a condamnat la 5 ani de închisoare cu executare un cadru universitar acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat.

Narcisa Vrînceanu este lector la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi, în trecut, a fost certător ştiinţific la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Acum mai mulţi ani, ea ar fi fost de acord să lucreze cu rakeţii din spaţiul sovietic, prejudiciind astfel zeci de străini care s-au trezit cu banii furaţi din conturile personale. 

Vrînceanu şi-ar fi creat nenumărate conturi bancare în care ar fi primit bani furaţi din conturile unor cetăţeni străini.Ulterior, după ce i se alimentau conturile, Vrîn­ceanu trimitea banii mai departe unor persoane neidentificate din Ucraina. Alături de ea, judecătorii au mai condamnat-o la 2 ani şi 10 luni de închi­soare cu suspendare pe Doiniţa Brînză, la 2 ani şi 3 luni cu suspendare pe Daniel Mihalachi şi la 2 ani şi 7 luni de închisoare cu suspendare pe Maria Alexuţă.  Cristian Curcă, avocatul Narcisei Vrînceanu, a catalogat sentinţa Tribunalul Iaşi ca fiind una „injustă“. „Vom formula apel“, a spus avocatul.

Care au fost acuzaţiile

Narcisa Vrînceanu a ajuns în vizorul procurorilor DIICOT după ce ar fi colectat, prin intermediul a nenumărate conturi bancare, sumele furate de la aproape 40 de străini. Ulterior, în schimbul unui comision variabil, Vrînceanu ridica banii de la bănci şi îi redirecţiona, prin intermediul serviciilor de transfer monetar, către persoane din Ucraina.

Procurorii au spus că Narcisa Vrînceanu ar fi convins şi alte persoane pentru a-şi deschide conturi bancare pentru a primi bani obţinuţi de liderii reţelei: colegi de breaslă, elevi, dar şi o femeie de serviciu. Pe lângă Narcisa Vrînceanu, DIICOT Iaşi a mai dispus trimiterea în judecată a Doiniţei Brânză, Constantin Daniel Mihalachi şi Maria Alexuţă.

Grupul infracţional de la Iaşi colecta bani obţinuţi ilegal din diverse ţări europene şi era constituit încă din iunie 2013, capul reţelei fiind un anume Adam Dalton.

„Membrii din România ai grupării infracţionale erau organizaţi şi coordonaţi de inculpata Vrînceanu Narcisa. Aceştia aveau rolul de a pune la dispoziţia grupării infracţionale transfrontaliere conturi bancare cu rol de destinatar al transferurilor financiare neautorizate din conturi bancare fraudate în străinătate. Fondurile astfel transferate erau retrase apoi de membrii grupării de pe teritoriul naţional şi reexpediate cu predilecţie in Ucraina către diverşi beneficiari indicaţi de numitul Adam Dalton“, au precizat procurorii ieşeni.

În actul de acuzare se mai arată că Narcisa Vrînceanu discuta cu Adam Dalton prin e-mail, acesta din urmă - rămas necunoscut, reuşind să sustragă sume consistente de bani după ce obţinea datele de internet-banking ale unor persoane din mai multe ţări europene.

„Rolul grupării constituite şi coordonate de către inculpata Vrîn­ceanu Narcisa a fost de a asigura o­pera­ţiunile de spălare de bani (ascunderea originii frauduloase a banilor) prin acceptarea desfăşurării acestor transferuri prin conturile lor bancare, urmate de retrageri ale acestor sume şi reexpedierea lor prin alte sisteme de transmitere de bani la distanţă şi care sunt de natură a ascunde provenienţa ilicită a fondurilor transferate“, au mai spus anchetatorii.

În faţa procurorilor, Narcisa Vrînceanu a recunoscut tranzac­ţiile bancare care au fost realizate prin intermediul conturilor sale, însă a spus că nu a săvârşit nicio infracţiune, întrucât tranzacţiile ar fi fost efectuate în baza unui contract cu o firmă din străinătate.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite