Companiile de textile, în picaj. Două mari firme de confecţii iau măsuri radicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria uşoară din judeţul Iaşi intră în derivă, după ce guvernanţii au decis majorarea salariului minim pe economii. Acţionarii a două firme cu tradiţie din capitala Moldovei vor decide la mijlocul lunii viitoare relocarea sau închiderea unor secţii de producţie.

Una din cele mai vechi fabrici de confecţii din ţară, Iaşitex, a anunţat intenţia de relocare  şi vânzarea unor active importante din zona industrială a oraşului. Concret, într-o convocare a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor de la SC Iaşitex, din 14 septembrie, se subliniază dorinţa de preluare unei alte „veterane“ a industriei uşoare, Vastex SA Vaslui, filatură înfiinţată în 1972.

Astfel, acţionarii vor decide: „întreprinderea tuturor demersurilor necesare în vederea obţinerii de informaţii relevante cu privire la societatea SC Vastex SA Vaslui, în scopul fundamentării preluării controlului societăţii de către Iaşitex SA prin participarea la operaţiunea de majorare de capital a SC Vastex SA, prin aport în natură de bunuri mobile şi aport în numerar, sau la orice procedură prevăzută de lege care să asigure dobândirea de către Iaşitex SA a pachetului majoritar de acţiuni în cadrul Vastex SA şi respectiv, relocarea capacităţii de producţie a SC Iaşitex SA Iaşi la SC Vastex SA Vaslui“. Practic, se doreşte închiderea Iaşitex, ordinea di zi a AGA fiind completată, în această săptămână şi cu un punct prin care se anunţă vânzarea activelor din zona Primăverii deţinute de firma ieşeană. Se intenţionează valorificarea terenurilor de peste 5 hectare şi a pavilionului administrativ de 8 etaje de la intrarea în zona industrială.

Afacerile acestei companii ieşene s-au redus puţin în prima jumătate de an. Astfel, potrivit raportului de pe primul semestru, la Iaşitex veniturile s-au diminuat de la 14,4 milioane de lei, în primul semestru al anului trecut, la 13,5 milioane de lei, în prima jumătate din 2017. Totodată „din analiza contului de profit şi pierdere rezultă că SC Iaşitex SA a înregistrat la sfârşitul semestrului I 2017, un profit de 14.898 lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a înregistrat un profit de 126.266 lei. În perioada semestrului I nu s-au înregistrat opriri ale unor segmente de activitate sau care urmează a se efectua în următoarele 6 luni“. Practic, profitul firmei ieşene s-a redus de opt ori. La Iaşitex lucrează în jur de 200 de salariaţi.

O altă societate din Iaşi a anunţat mult mai dure. Astfel, tot în septembrie, acţionarii Iaşi Conf SA, parte a Moldova Tricotaje, sunt chemaţi să decidă vânzarea societăţii, care are şi un activ cu un teren de 2 hectare în zona industrială a Iaşului. După mai mulţi ani încheiaţi cu pierderi semnificative, acţionarii firmei în care mai lucrează în jur de 200 de persoane vor decide vânzarea mai multor active.

Pentru plata datoriilor vor fi scoase la vânzare două terenuri în intravilanul municipiului Iaşi, pe Calea Chişinăului, care însumat depăşesc 18.500 de metri pătraţi, împreună cu 13 construcţii. Potrivit convocatorului AGEA, propunerea vine „în ideea de a se evita o situaţie juridică dezastruoasă pentru acţionarii Iaşi Conf SA, ca urmare a lipsei de personal direct productiv din ultimii ani, precum şi a politicii sociale referitoare la obligativitatea garantării salariului minim indiferent de realizări, efectele fiind acelea de creştere a pierderii societăţii în condiţiile existenţei unui volum mare de comenzi - situaţie care a condus la creşterea datoriilor către stat şi furnizori şi la lipsa de lichidităţi”.

Acţionarii vor decide în septembrie şi dacă se aprobă sau nu dizolvarea societăţii. Potrivit celui mai recent bilanţ pentru 2016, cifra de afaceri a fabricii a fost de 5,1 milioane lei, în scădere cu aproape un sfert comparativ cu 2015. În 2016, pierderile s-au ridicat la valoarea de 1,5 milioane de lei.

Citeşte şi:

Soarta unui proiect european eşuat din start. Cum s-au cheltuit 4 milioane de euro pentru o clădire din Iaşi în care bate vântul

Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din Moldova, întors din drum. Unde s-a blocat o investiţie de 75 de milioane de euro

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite