Ce spune despre noi modul în care purtăm ochelarii şi cum ne poate „apăra“ acest accesoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ochelarii sunt un accesoriu pe care îl alegem cu grijă FOTO Arhivă
Ochelarii sunt un accesoriu pe care îl alegem cu grijă FOTO Arhivă

Alegerea ramelor pentru ochelarii de vedere sau cei de soare poate da mari bătăi de cap, mai ales dacă acest accesoriu este purtat frecvent.

Psihologul Joseph Messinger explică în „Dicţionar ilustrat al gesturilor“ cum ne definesc ochelarii, mai ales că aceştia nu „mai servesc doar la îndreptarea defectelor de vedere“. Potrivir analistului comportamental, „în momentul actual, ochelarii schimbă imaginea persoanei care îi poartă“. Astfel, este indicat ca cei care au faţa rotundă să aleagă rame dreptunghiulare, cei care au o bărbie ascuţită ar fi indicat să poarte „rame alungite perpendicular pe bărbie“, în timp ce persoanele care au o bărbie pătrăţoasă vor fi avantajete de ochelari mici, cu rame rotunde. „Cei cu faţa ovală au nevoie de ochelari de ochelari cu rame cu modele“, subliniază analistul comportamental.

Potrivit lui Joseph Messinger, „toţi avem o relaţie de iubire sau de ură cu ochelarii noştri, asemănătoare cu cea care îl leagă pe fumător de ţigările lui. Ochelarii nu ne oferă doar nişte ochi de rezervă, ci şi un mijloc de a ne apăra de indiscreţia celorlalţi.“

Modul în care purtăm ochelarii poate transmite mai multe despre starea noastră de spirit. Astfel, dacă cineva îşi pune sistematic ochelarii pe vârful nasului şi priveşte pe deasupra ramelor, putem vorbi de o atitudine legată de curiozitate amestecată cu o urmă de reproş. Potrivit analistului comportamental, dacă cineva îşi poartă ochelarii pe cap, ca o diademă, faţa capătă „un atu suplimentar de seducţie“.

Dacă cineva îşi ridică ochelarii pe nas, gestul poate reprezenta dorinţa de a ieşi, de a fugi, dintr-o situaţie în care ar trebui să-şi arate sentimentele, „persoana se ascunde în spatele ochelarilor“. În situaţia în care interlocutorul „roade“ braţele ochelarilor, gestul denotă, potrivit analistului, „un salt în gol şi o stare mentală confuză“.

Citeşte şi:

Cum vrea Iaşiul să devină primul municipiu din ţară cu „zero deşeuri“: de la tarif diferenţiat pentru gunoi până la ateliere de reparaţii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite