Ce se întâmplă când bem prea multă apă. Afecţiunea de natură psihică ciudată care poate provoca moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pahare apa Galati

Senzaţia continuă de sete şi consumul ridicat de lichide pot indica o afecţiune psihică. Apare mai ales la persoane diagnosticate cu probleme psihice şi se manifestă prin consumul a peste 3 litri de lichide pe zi.

Pentru buna funcţionare, organismul uman are nevoie între 1,5 şi 2 litri de lichide pe zi.

Profesorul Marin Burlea, medic primar gastroenterolog, a explicat pentru „Adevărul” că necesarul de lichide se ajustează în funcţie de fiecare persoană, dar mai ales de perioada din an în care aceasta bea lichide.

Medicul a subliniat că organismul cere apă mai ales atunci când elimină mai multe lichide. De aceea, cantitatea de apă consumată vara este mai mare, faţă de cea consumată iarna, pentru că în sezonul cald, spre deosebire de cel rece, prin transpiraţie, se pierd mai multe lichide.

Potrivit profesorului gastroenterolog, consumul a peste 3 litri de apă pe zi poate indica posibile probleme cu glicemia sau o manie.

„Atunci când un pacient se confruntă cu o sete exagerată, în momentul în care acesta bea prea multă apă, trebuie să-l îndrumăm să-şi facă nişte analize. Valoarea glicemiei poate indica dacă este vorba sau nu despre un diabet. Pe de altă parte, consumul exagerat de lichide are şi o componentă psihică, în sensul că desemnează o manie. Potomania este o disfuncţie caracterizată de senzaţia continuă de sete. În mod normal, organismul reglează necesarul de apă în funcţie de pierderile de lichide. Vara, având în vedere că se pierd mai multe lichide prin diferite procese, consumul de lichide este mai mare”, a explicat medicul.


Acesta a adăugat că o persoană trebuie să consume zilnic între 1,5 şi 2 litri de apă. „Dacă unii oameni nu mai simt nevoie de a bea apă după ce consumă 2 litri de lichide, alţii pot bea şi 2,5 litri, chiar spre 3 litri. Nu există o limită clară a cantităţii de lichide, pentru că necesarul variază de la o persoană la alta, de la ce activitate desfăşoară fiecare în parte, până la afecţiunile fiecăruia”, a mai completat Marin Burlea.

Potrivit medicului, în perioadele caniculare, în care temperaturile depăşesc 40 de grade Celsius, consumul de lichide trebuie să atingă cantitatea de 2 litri, zilnic. Specialiastul apreciază că pentru hidratare corectă trebuie consumat câte un pahar de apă la fiecare interval de 20-30 de minute, fără să apară senzaţia de sete. De asemenea, în cazul unui efort fizic susţinut, trebuie să se consume aproape 2 litri de apă.

Citeşte şi:

Beneficiile neştiute ale consumului de apă. Un studiu recent arată că apa este direct legată de coeficientul de inteligenţă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite