Cazul straniu al copiilor care au mimat moartea în şcoală. Poliţiştii demarează o campanie de prevenire în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii vor demara de luni o campanie de prevenire în şcolii cu privire la pericolele Balenei Albastre FOTO Adevărul
Poliţiştii vor demara de luni o campanie de prevenire în şcolii cu privire la pericolele Balenei Albastre FOTO Adevărul

Cei cinci copii care au ajuns la spital după un joc periculos practicat în şcoală sunt în afara oricărui pericol, însă autorităţile trag un semnal de alarmă cu privire la provocările, unele primite pe internet, cărora adolescenţii ajung să dea curs.

Autorităţile din Iaşi şi din alte judeţe ale ţării vor începe de astăzi o campanie de prevenire asupra riscurilor la care adolescenţiii se supun atunci când acceptă diverse provocări de la persoane necunoscute pe care le cunosc pe Internet. Campania poliţiştilor porneşte după ce, la finele săptămânii trecute, cinci elevi de gimnaziu din Iaşi, de 12 şi 13 ani, au ajuns la spital după ce au practicat, în şcoală, un joc despre care colegii lor au declarat presei că ar fi putut fi „Balena Albastră”, un joc suicidal ce a ajuns şi în ţara noastră după ce a provocat un număr mare de decese în ţările din spaţiul ex-sovietic.

Autorităţile ieşene au declarat însă că nu au adunat informaţii care să confirme fără dubii că elevii de la Iaşi jucau „Balena Albastră” însă au precizat ieri, corespondentului „Adevărul”, că vor demara campanii de prevenire în şcoli despre pericolele acestui joc. „Poliţiştii continuă cercetările în acest caz pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat în unitatea de învăţământ”, ne-a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, care a infirmat ipoteza că elevii ar fi jucat „Balena Albastră”.

În privinţa incidentului de la Şcoala Gimnazială „Veronica Micle” din Iaşi, poliţiştii au discutat atât cu elevii implicaţi cât şi cu părinţii acestora, în paralel fiind demarate anchete atât la conducerea unităţii şcolare cât şi la Protecţia Copilului. Autorităţile a aflat că patru dintre elevii care au ajuns la spital, cu probleme respiratorii, au acceptat o provocare lansată în şcoală de o altă colegă, care le-a propus să îşi ţină respiraţia, cu mâinile puse pe piept în formă de X, timp în care un alt coleg le apăsa pe piept. În timp ce erau evacuaţi din şcoală, elevii au pomenit că jocul ar fi cunoscut în rândul lor sub numele de „Balena Albastră” sau „Ortu’ Popii”.

Copiii vor fi externaţi

Patru dintre copiii care au fost transportaţi la spital au fost implicaţi efectiv în joc, ajungând cu probleme respiratorii la spital, al cincilea suferind un atac de panică în momentul în care şi-a văzut colegii. Medicul Tamara Roşu Solange, şefa Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” a precizat, ieri, că niciunul dintre elevi nu mai au probleme deosebite de sănătate şi că, cel mai probabil, în cursul zilei de astăzi urmează aj fi externaţi.

Cazul de la Iaşi a ajuns şi în vizorul reprezentanţilor ministerului de resort care au precizat, încă de la finele săptămânii trecute, că s-a dispus intensificarea şedinţelor de consiliere ale elevilor.  „Solicit tuturor conducerilor inspectoratelor şi şcolilor să intensifice acţiunile de consiliere. Nu orice joc e joc, iar cu sănătatea nu te joci!“, a punctat Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. La rândul său, directorul şcolii ieşene în care a avut loc incidentul a confirmat doar că elevii au jucat un joc periculos, fără a confirma că e vorba de jocul suicidal „Balena Albastră”. De altfel, şi reprezentanţii Poliţiei din Iaşi au precizat în cursul zilei de ieri că, din informaţiile pe care le-au adunat de la elevii implicaţi în joc, niciunul nu ar fi avut intenţia de a se sinucide.

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite