Care este vârsta potrivită pentru a deveni mamă. „După începerea vieţii sexuale, fiecare femeie trebuie să-şi facă, anual, un examen genital“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie, a răspuns pentru „Adevărul” la întrebarea „Care este vârsta potrivită pentru a deveni mamă?”.

Profesorul Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi şi cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, a răspuns pentru „Adevărul” la întrebarea „Care este vârsta potrivită pentru a deveni mamă?” şi a subliniat care sunt controalele medicale recomandate unei femei care doreşte să facă un copil.

Fostul manager al Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi a precizat că perioada favorabilă de procreare este cuprinsă între 25 şi 30 de ani, cu „acceptul” perioadei cuprinse între 30 şi 35 de ani. „În general, după 35 de ani apare o patologie medicală asociată mult mai diversă care afectează funcţia de procreare. Atunci, la perioada cuprinsă între 25 şi 30 de ani, din punct de vedere fiziologic, lucrurile merg favorabil pentru obţinerea unei sarcini”, a declarat medicul. 

Potrivit acestuia, fetele tinere, viitoarele mămici, femeile care deja au dat naştere unor copii trebuie să se programeze anual pentru un consult la medicul ginecolog pentru depistarea unor posibile infecţii genitale. Netratate, astfel de infecţii pot afecta procrearea.

„Ideea cea mai importantă care trebuie spusă este că toate persoanele, în momentul în care îşi încep viaţa sexuală, trebuie să facă un examen genital. Anual, după începutul vieţii sexuale, fiecare tânără trebuie să-şi facă un examen genital şi, în special, o analiză a secreţiei vaginale. Pentru că, din nefericire, sunt foarte multe tinere care au infecţii genitale care nu sunt tratate pentru că nu sunt diagnosticate la timp. În felul acesta, infecţiile vaginale ajung la nivelul uterului, trompelor şi apar problemele de infertilitate”, a precizat Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Al doilea aspect important pe care viitoarele mămici trebuie să-l aibă în vedere atunci când vor să rămână însărcinate este regularitatea menstruaţiei. Ciclul menstrual neregulat este o tulburare pentru care se impune un control ginecologic, după cum a arătat medicul consultat de „Adevărul”, întrucât poate ascunde afecţiuni care afectează procrearea. „Viitoarele mămici trebuie să aibă nişte cicluri regulate. În momentul în care apar tulburări de menstruaţie, tulburări de ciclu menstrual, trebuie să se adreseze ginecologului să facă nişte determinări hormonale, nişte investigaţii specifice, pentru că, din nefericire, există o patologie uterină, ovariană, foarte diversă care afectează funcţia de fertilitate”, a mai specificat profesorul Onofriescu.

Medicul cu o experinţă de aproape 30 de ani în domeniu a conchis interviul acordat „Adevărul” subliniind că, în ultimii ani, a constatat că unele femei rămân gravide pentru că nu au cunoştinţe minime de educaţie sanitară. „Din nefericire, în ultima perioadă sunt femei sub vârsta de 25 de ani şi, cel mai grav, sub vârsta de 18 ani, care rămân gravide pentru că nu au cunoştinţe elementare. Este o tragedie pentru că nu se face educaţie sanitară şi educaţie sexuală în şcoli.  

Trebuie să se facă educaţie sanitară şi educaţie sexuală în şcoli pentru că situaţia României este foarte nefavorabilă din punct de vedere al patologiei care există la femeile tinere”, a punctat profesorul ieşean.

Citeşte şi:

Salariile angajaţilor din cel mai mare spital din Moldova. „Am luat 600.000 de lei din veniturile proprii şi le-am dat unor angajaţi, să nu le scad salariile”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite