Bătrâni nedoriţi de copii. „Într-un spital de urgenţe nu pot fi internaţi toţi bolnavii pe care familiile nu-i mai vor acasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii copii care au părinţi bătrâni şi bolnavi sună la 112 să-i interneze pe cei dragi, chiar dacă starea lor nu impune tratament sub supravegherea medicilor.

Unele familii cu membri bătrâni şi bolnavi preferă să sune frecvent la 112 pentru preluarea bunicilor în spitale, cu toate că s-ar putea ocupa de îngrijirea lor acasă. Potrivit medicilor de urgenţă, unii copii care au părinţi bătrâni şi bolnavi preferă să solicite ajutor la 112 pentru preluarea bunicilor la spital, cu toate că afecţiunile vârstnicilor nu reprezintă urgenţe. 

Miercuri, 11 ianuarie, familia Silviei M., o femeie de 70 de ani din Popricani, judeţul Iaşi, a sunat de două ori la 112 pentru internarea pacientei într-un spital, deşi bunica nu prezenta nicio urgenţă medicală. După al doilea apel, medicii urgentişti au fost nevoiţi să cheme Poliţia să lămurească rudele bătrânei că situaţia sa medicală nu impune internarea într-un spital de urgenţe.

Potrivit medicilor, femeia locuieşte singură şi este diagnosticată cu bronhopneumopatie cronică obstructivă, BPOC. Miercurea trecută, familia a sunat prima dată la 112 acuzând că femeia are febră şi frisoane. Bătrâna a fost transportată cu o ambulanţă Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, iar după ce a fost consultată de urgentişti a revenit la domiciliu tot cu ambulanţa, pentru că a declarat că nu are bani de transport. După ce bunica a ajuns acasă, familia a sunat a doua oară la 112 şi a cerut un echipaj medical pentru transportarea bătrânei la spital. 

„Bătrâna care locuieşte singură şi care este consumatoare de etanol, potrivit declaraţiilor apelantului la 112, a fost adusă cu ambulanţa de la domiciliu pentru stare generala influenţată, dispnee, febră şi frisoane. Femeia este cunoscută în antecedente cu BPOC. După evaluare, este dirijată la domiciliu tot cu ambulanţa, deoarece pacienta a declarat că nu avea bani asupra ei pentru a pleca prin mijloace proprii. Ulterior, familia a făcut iar apel la 112 să o aducă pe bătrână la spital. Trebuie să se înţeleagă faptul că un spital de urgenţă nu poate ţine internaţi toţi bolnavii cu boli cronice invalidante pe care familia nu-i mai vrea acasă”, a explicat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Un caz similar a fost înregistrat în UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi în preajma sărbătorilor de iarnă din 2016. Atunci, un bărbat din apropiere de Hârlău a sunat la 112 şi a anunţat că mama şi tatăl său se sufocă şi că se simt foarte rău, amândoi în acelaşi timp. 

Potrivit fiului celor doi bătrâni, părinţii săi, în vârstă de 82, respectiv 85 de ani, ar fi făcut simultan două crize medicale diferite. În urma apelului, la locul solicitării s-a deplasat un echipaj SMURD care a găsit doi pacienţi cu mai multe afecţiuni cronice. Doctorii au explicat atunci că, de fapt, bătrânii nu se aflau în mijlocul unor crize, ci aveau nişte suferinţe mai vechi pentru care familia ar fi putut solicita ajutorul în orice altă perioadă a anului. 

Citeşte şi:

O minciună de sărbători: „Alo, Salvarea? Mama şi tata se sufocă!“. Bătrâni internaţi în spitale chiar de copiii lor, care vor să scape de ei de Revelion

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite