Avocaţii şi patima alcoolul. Cazurile tragice de la Iaşi provocate de purtători de robă care s-au urcat beţi la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima jumătate de an, la Iaşi, două dintre cele mai mediatizate accidente rutiere au fost provocate de avocaţi care s-au urcat beţi la volan şi au ucis persoane nevinovate. În trecut, procurorii ieşeni au mai cercetat şi alţi avocaţi din capitala Moldovei care s-au urcat băuţi la volan, chiar dacă nu toţi au fost implicaţi şi în accidente rutiere.

Mai mulţi membri ai Baroului Iaşi au fost implicaţi în ultimii ani în dosare penale după ce au consumat alcool, unii în cantităţi foarte mari, după care s-au urcat la volan. Deşi, prin prisma meseriei, avocaţii cunosc repercursiunile legii pentru şoferii care conduc beţi, unii dintre aceştia nu au ezitat să conducă pe drumurile publici nici după ce au ajuns la alcoolemii vecine cu coma alcoolică.

Unul dintre cele mai mediatizate cazuri de acest gen a fost cel al avocatului ieşean Iulian Gafon. Considerat o tânără speranţă în avocatura din Iaşi, Gafon a produs un accident rutier în urma căruia un bărbat şi-a pierdut viaţa. În septembrie 2016, avocatul ieşean avea permisul suspendat după ce fusese prins beat la volan câteva luni mai devreme. Cu toate acestea, s-a urcat la volan şi, fiind din nou în stare de ebrietate a zdrobit un pieton pe o stradă din Iaşi. Ulterior accidentului, avocatul a părăsit locul accidentului şi a fost convins de un poliţist rutier să se predea. A fost condamnat recent la 5 ani şi patru luni de închisoare cu executare, procesul judecându-se acum în fază de apel.

Una dintre probele de sânge prelevate din ziua accidentului mortal au relevat o alcoolemie de 2,80 la mie în cazul lui Iulian Gafon (foto jos). În prezent, acesta este în arest. 



Un caz relativ similar a avut loc în urmă cu câteva zile, în Iaşi. Un alt avocat, Ion Victor Axinte s-a urcat şi el băut la volan după ce a plecat de la o petrecere. Într-o intersecţie din Iaşi, avocatul a pierdut controlul volanului şi a intrat cu maşina într-un alt vehicul, ce tocmai plecase de la semafor. Un tânăr de 36 de ani şi-a pierdut viaţa iar iubita lui este în moarte cerebrală în urma acelui impact. Un dintre probele biologice prelevate de la Axinte au relevat o alcoolemie de 1,95 le mie în sânge. Axinte este şi el în arestul Poliţiei Iaşi.

Ionuţ Gafon este un cunoscut avocat în Iaşi FOTO

Alte cazuri

Un alt caz este cel al avocatului Dinu Şerban, membru în Biroul Municipal al PNL Iaşi şi avocat din 2001. Şerban este judecat în prezent, de Curtea de Apel Iaşi, fiind acuzat că s-ar fi urcat băut la volan în 2012. 

Dosarul penal al lui Şerban a avut un traseu atipic, avocatul fiind, în primă fază, scos de sub urmărire penală din cauza unor nereguli tehnice privind probele de sânge. Faptele imputate lui Şerban datează din 9 fe­bruarie 2012, atunci când avocatul a fost oprit de poliţişti, pe Calea Chişinăului. Agenţii au aflat că acesta ar fi băut înainte de a se urca la volan şi l-au condus la spital. Cele două probe de sânge prelevate au relevat alcoolemii de 2,30 la mie şi 2,05 la mie. Şerban spune că poliţiştii care se ocupau de dosarul său ar fi trimis probele de sânge pentru a fi analizate cu o întârziere de 5 zile, cu două zile mai mult decât prevede metodologia. În tot acel timp, probele nu ar fi fost ţinute la frigider.

Un alt membru al Baroului Iaşi care a fost prins conducând este Florin Bogdan Pavel. Acesta a fost surprins conducând deşi băuse în prealabil, pe 14 august 2015, pe raza comunei Tomeşti. Cele două probe biologice prelevate au relevat valori de 2,40 la mie, respectiv 2,20. Pe 4 februarie 2016, Curtea de Apel Iaşi l-a condamnat pe Pavel la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Potrivit portalului instanţelor de judecată, nici acesta, nici procurorii nu au contestat decizia. În cursul zilei de ieri, Pavel nu a putut fi contactat. Un alt caz, mediatizat la momentul respectiv, a fost cel al avocatei Daniela Ciocan, condam­nată, în 2012, la şapte luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost prinsă, în 2011, conducând cu o alcoolemie de 1,80. 

Ce spune decanul

Decanul Baroului Iaşi, avocatul Marius Striblea, a explicat anterior în ce condiţii poate fi suspendat un avocat din instituţie: „Conform legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, un membru al baroului poate fi exclus dacă a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, abuzuri stabilite prin hotărâre judecătorească sau dacă se constată că a săvârşit abateri disciplinare grave (strict indicate de Legea 51/1995)“. Striblea a mai adăugat că avocatul poate fi exclus din profesie şi dacă a fost condamnat definitiv prin hotărâre judecă­torească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţie, condamnare care este de natură să aducă atingere gravă prestigiului profesiei. „În ultimii ani, au existat câteva cazuri în care cei condamnaţi la pedeapsa închisorii cu executare fie nu se mai regăsesc printre membrii Baroului Iaşi, fie măsurile administrative urmează a fi analizate după ce pedeapsa se va considera executată (de exemplu, situaţia când instanţa a dispus prin hotărâre interdicţia de a profesa pentru o anumită perioadă de timp)“, a încheiat Striblea. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite