Asistentele medicale sunt dezinteresate de o reglementare a UE. Din 2019 nu o să mai poată munci în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de şcoli postliceale sanitare din perioada 1978-2009 trebuie să facă nişte cursuri de revalorizare pentru ca drepturile lor să fie recunoscute pe deplin în ţările Uniunii Europene. Numai 336 de persoane s-au înscris la Iaşi, mult sub aşteptările reprezentanţilor Şcolii Postliceale Sanitare de Stat.

De mai bine de un an, la Iaşi se organizează cursuri de revalorizare pentru asistenţii medicali generalişti care au absolvit în perioada 1978-2009. Asta ca urmare a unei directive a Parlamentului European care spune că doar aşa drepturile lor vor fi recunoscute pe deplin în străinătate.

Aceste cursuri pot fi realizate inclusiv în 2018, urmând ca de anul următor să fie obligatorii. Numai că, contrar aşteptărilor, numărul celor înscrişi este extrem de mic: 336. 

‘’Noi estimam că din zona de Nord-Est a ţării ar trebui să fie aproximativ 5.000 de asistenţi medicali generalişti care să urmeze aceste cursuri. În primul an credeam că vor fi undeva la o mie de înscrişi, însă numărul a fost extrem de mic, numai 336 de candidaţi. Cred că vor lăsa pe ultima sută de metri înscrierea la acest program şi atunci se va ajunge la o aglomerare’’, spune Edmond Ciumaşu, directorul Şcolii Postliceale Sanitare de Stat din Iaşi. 

Puţinii participanţi la cursurile de revalorizare spun că le vine foarte greu să se împartă între serviciu şi şcoală. Mai mult, cursurile au o durată destul de mare, de până la 29 de săptămâni, la care se adaugă şi 800 de lei plata acestor cursuri. Ei pun pe seama acestor lucruri prezenţa scăzută a colegilor lor. 

‘’Uşor nu este pentru că vin tocmai de la Bacău, mă trezesc de la 4 dimineaţa. Merg câteva sute de kilometri dus-întors. Se dau bani şi pe transport şi pe cursuri, iar salariile din România se ştie cât de mici sunt şi abia ne descurcăm. Facem însă acest sacrificiu pentru ca pe viitor să putem merge în străinătate. Sperăm şi noi la un trai decent’’, spune o cursantă, absolventă în anul 2000 a şcolii postliceale sanitare. 

La nivel naţional, 70.000 de persoane au absolvit şcolile postliceale sanitare în perioada vizată de aceste cursuri de revalorizare. 

Vă mai recomandăm:

Asistentele medicale plătesc bani grei ca să poată munci în străinătate. „În ţara noastră nu câştigăm un salariu decent“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite