Ameninţare de neascultare în bisericile şi mănăstirile din Moldova. ÎPS Teofan n-ar mai fi amintit în slujbe de unii preoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei FOTO Arhivă
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei FOTO Arhivă

Iniţiatorii „Scrisorii deschise către arhiereii care au semnat în Creta” au anunţat printr-un comunicat de presă că preoţii şi ieromonahii semnatari ai documentului au întrerupt pomenirea la slujbe a ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Conflictul din interiorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, apărut pe fondul semnării documentelor Sinodului din Creta de către ÎPS Teofan, nu s-a încheiat încă. 

Deşi, potrivit reprezentanţilor MMB, nu au fost încă semnalate cazuri de întrerupere a pomenirii superiorului canonic, iniţiatorii scrisorii prin care ÎPS Teofan a fost avertizat că nu va mai fi menţionat la slujbe susţin contrariul.

Într-un comunicat de presă datat 25 august şi publicat pe site-ul aparam-ortodoxia.ro - acolo unde iniţiatorii revoltei împotriva MMB au postat mai multe materiale legate de Sinodul din Creta - se precizează că preoţii şi ieromonahii care nu s-au dezis de scrisoarea trimisă mitropoliei au început să nu-l mai pomenească pe ÎPS Teofan la slujbe. 

„Preoţii şi ieromonahii care din eparhie semnatari ai scrisorii au întrerupt pomenirea la sfintele slujbe a Înaltpreasfinţiei Sale Teofan, care a mărturisit că nu este întrutotul de acord cu Sinodul din Creta, dar că nu-şi retrage semnătura decât în cazul în care un viitor sinod panortodox va anula hotărârile acestuia”, se arată în documentul citat.

Autorii comunicatului semnat generic „comitetul de redactare” nu precizează însă care sunt bisericile sau mănăstirile în care ÎPS Teofan nu mai este pomenit la slujbe. Contactaţi de „Adevărul”, doi dintre iniţiatorii „Scrisorii deschise către arhiereii care au semnat în Creta”, Irina Nastasiu şi Mihai-Silviu Chirilă, au refuzat să răspundă care sunt lăcaşurile de cult în care nu se mai pomeneşte superiorul canonic. 

În acelaşi comunicat se mai subliniază că, la slujbe, în loc să fie pomenit numele ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, preoţii se roagă pentru „arhiereii ortodocşi, care drept învaţă cuvântul adevărului”. Autorii anunţă, de asemenea, că ÎPS Teofan va fi iar pomenit la slujbe după ce se va dezice de Sinodul din Creta, respectiv de semnătura de pe documentele acestuia, cerinţe pe care le-au formulat încă de pe 11 august, atunci când redactat au scrisoarea deschisă.

„Prin urmare, până în momentul în care Înaltpreasfinţia Sa se va dezice de hotărârile sinodului din Creta, îşi va retrage semnătura de pe acele hotărâri şi va milita pentru invalidarea acestora în cadrul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţii şi ieromonahii semnatari 2 ai Scrisorii vor înlocui, la Sfânta Liturghie şi în ecteniile celorlalte slujbe bisericeşti în care sunt pomeniţi întâistătătorii Bisericii, numele ierarhului locului cu expresia “pe toţi arhiereii ortodocşi, care drept învaţă cuvântul adevărului”. Prin aceasta este pomenit implicit şi arhiereul locului, în măsura în care este ortodox şi drept învaţă cuvântul adevărului. Pomenirea la sfântul altar a ierarhului se va relua în momentul în care Înaltpreasfinţia Sa se va dezice de deciziile sinodului şi-şi va retrage semnătura de pe documentele sinodale”, se subliniază în comunicatul de presă.

Comitetul de redactare al comunicatului de presă mai menţionează că „demersul de nepomenire a ierarhului nu reprezintă o dovadă de neascultare şi neorânduială în Biserică, menită să producă tulburare, ci dorinţa noastră de a rămâne în frica lui Dumnezeu”.

Reprezentanţii MMB nu au putut fi contactaţi pentru a oferi un punct de vedere referitor la afirmaţiile iniţiatorilor mişcărei de revoltă împotriva ÎPS Teofan. Pe 29 august, purtătorul de cuvânt al MMB preciza, totuşi, pentru „Adevărul” că nu au fost semnalate cazuri de oprire a pomenirii mitropolitului Teofan. 

„Până în prezent, pomenirea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, nu a fost întreruptă de la slujbe. Nu ni s-a comunicat din teritoriu nicio situaţie de acest fel. Dacă se va ajunge aici şi dacă cei care au iniţiat acest demers vor continua în acelaşi spirit nepotrivit, sigur că MMB va lua o serie de măsuri, conform canoanelor bisericeşti”, a precizat părintele Marian Timofte, vicar administrativ al MMB, purtător de cuvânt al MMB.

Sursa neînţelegerilor care au apărut în sânul BOR este Sfântul şi Marele Sinod Panortodox care a avut loc în Creta în perioada 17-26 iunie 2016. Participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, dar mai ales semnarea documentelor aprobate în cadrul acestei întâlniri, a stârnit reacţii virulente printre clericii din mănăstiri. Principalul înscris care a provocat nelinişte a fost „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine“.

Citeşte şi:

Sămânţă de schismă în BOR. Mitropolitul Teofan a primit ultimatum de la preoţi să se dezică de „ecumenism în general“

Conflictul preoţi vs Mitropolia Moldovei, în stand-by: „Noi ţinem la ierarhul nostru şi am cerut un dialog“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite