Alimentele cu substanţe probiotice care „luminează“ tranzitul intestinal şi previn cancerul de colon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probioticele sunt microorganisme nepatogene care ameliorează echilibrul microflorei la nivelul tractului gastrointestinal. Printre produsele alimentare cu conţinut proiotic se numără iaurturile, sucurile de fructe sau lactatele fermentate.

Probioticele sunt tot mai populare şi sunt cunoscute pentru rolul de a preveni diverse afecţiuni. Acestea persistă în intestin şi au acţiune antimicrobiană şi imunomodulatoare. Unele dintre efectele benefice ale probioticelor sunt reducerea ph-ului, combaterea alergiilor, reducerea stresului oxidativ, prevenirea cancerului de colon. 

Produsele alimentare cu conţinut probiotic se pot prezenta sub diverse forme. Sunt alimente convenţionale: iaurturi, lactate, brânza de casă proaspătă, sucuri de fructe cu probiotice. Apoi sunt suplimentele alimentare sau lactatele fermentate.

Indicate de către nutriţionişti sunt iaurtul şi chefirul. Primul este şi cel mai cunoscut şi consumat. 

‘’Iaurtul este obţinut prin fermentarea laptelui cu anumite microorganisme probiotice care convertesc lactoza în acid lactic. Există cel puţin două tipuri de probiotice în toate iaurturile. Lactobacillus bulgaricus şi Streptococcus thermophilus sunt cele două tipuri de bacterii folosite, în mod obişnuit, pentru producerea iaurtului. De asemenea, Bifidus regularis este adăugată în unele iaurturi pentru a creşte supravieţuirea bacteriilor la trecerea prin mediul acid din stomac’’, explică nutriţionistul Adina Rusu. 

Specialiştii recomandă să se evite însă iaurturile cu zaharuri adăugate. De acest lucru trebuie să se ţină cont şi în cazul chefirului, un alt aliment bogat în probiotice pe care nutriţioniştii îl recomandă. 

‘’Chefirul este un produs lactat fermentat ce conţine câteva tipuri de bacterii, dar şi câteva drojdii benefice care nu se găsesc şi in iaurt. Ca şi in cazul iaurtului, bacteriile vii din chefir încep digestia lactozei, făcând ca acest aliment să fie mai bine primit de către persoanele cu intoleranţă la lactoză. Microorganismele din chefir sunt reprezentate în cea mai mare parte de Lactobacillus, inclusiv Lactococcus lactis, Lactobacillus delbrueckii/bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus casei pseudoplantarum si Lactobacillus brevis. Dintre drojdii amintim Kluyveromyces marxianus, Saccharomyces cerevisiae, Candida inconspicua şi Candida maris’’, mai spune nutriţionistul Adina Rusu. 

Nutriţioniştii atrag atenţia că trebuie consultat un specialist dacă doriţi să consumaţi probiotice pentru tratarea unor afecţuni precum diareea infecţioasă, colonul irtabil, infecţiile urinare sau unele afecţiuni ale pielii. 

Vă mai recomandăm:

Mâncăruri obligatorii pentru oamenii care suferă de colon iritabil. De ce este necesar ca bolnavii să consume fibre

Nouă plante-prietene ale stomacului lovit de indigestie. Cum „îmblânzesc“ fructele de fenicul peştele, varza sau brânzeturile

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite