Ţuica la cazan a făcut primele trei victime la Iaşi. Un bătrân a intrat în şoc anafilactic după ce a pus gura pe alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un ieşean s-a ars după ce cazanul în care fierbea ţuica a explodat FOTO Arhivă
Un ieşean s-a ars după ce cazanul în care fierbea ţuica a explodat FOTO Arhivă

Ţuica făcută în gospodărie a băgat trei ieşeni în spital, în aceeaşi zi. Doi bărbaţi au ajuns în comă din cauza consumului de alcool, iar al treilea a fost internat cu arsuri pe faţă şi mâini, după ce i-a explodat cazanul cu ţuică în faţă.

Un bătrân şi doi bărbaţi mai tineri au ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, în stare gravă, după ce s-au intoxicat cu alcool, respectiv după ce au fost surprinşi de explozia cazanului de ţuică.

În starea cea mai gravă se află un bărbat de 74 de ani din comuna Lungani care adezvoltat o reacţie alergică după consumul de ţuică şi a suferit un şoc anafilactic.

Pacientul a răspuns manevrelor de resuscitare şi se află internat cu prognostic rezervat în Clinica ATI a unităţii medicale.
 

„Trei cazuri de urgenţe majore au ajuns în cursul gărzii trecute în UPU de la Spitalul «Sfântul Spiridon» din Iaşi, relaţionate la consumul şi producţia de ţuică în gospodăria proprie. Cel mai grav este un pacient de 74 de ani care a dezvoltat un şoc anafilactic şi un stop-respirator după consumul de ţuică. Reacţia anafilactică s-a dezvoltat imediat, a mers la oprirea respiratorie, s-a intervenit în urgenţă la pacient şi a fost adus în UPU. A răspuns la manevrele de resuscitare, dar probleme de laringospasm (n.r. spasm la nivelul căilor aeriene superioare) au persistat, pacientul fiind intubat şi ventilat mecanic în continuare”, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.



Medicul a mai precizat că bolnavul a suferit şi afectare neurologică şi cardiovasculară după şocul anafilactic, prognosticul în cazul său fiind rezervat.

Cel de-al doilea pacient, un tânăr de 23 de ani din Tomeşti, a ajuns în UPU în stare de comă, medicii precizând iniţial că bolnavul prezintă o comă de etiologie neprecizată. Conform investigaţiilor ulterioare, coma a apărut tot în contextul consumului de ţuică produsă în gospodărie.

„Ulterior s-a identificat drept etiologie a acestei come alcoolul într-o concentraţie de peste 4 la mie. Pacientul a fost tratat, evoluţia lui sub tratament a fost una bună, prognosticul lui vital imediat este unul bun, deşi starea lui la prezentarea în UPU a fost una gravă, comă cu necesitarea susţinerii funcţiilor vitale”, a adăugat şefa UPU-SMURD.

Cel de-al treilea pacient preluat în UPU după explozia cazanului de ţuică se află internat în stare stabilă în Clinica de Chirurgie Plastică a Spitalului „Sfântul Spiridon”. Pacientul prezintă arsuri de gradul I, II şi III pe 10% din suprafaţa corporală. Arsurile sunt localizate la nivelul feţei, mâinilor şi gambelor, după cum au arătat medicii urgentişti.
 

Citeşte şi:

Guvernul stoarce bani şi din alambicul de ţuică al românilor. Cât vor plăti gospodarii la acciza pe rachiu, începând din 1 septembrie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite