Zi de sărbătoare la Prislop: Se împlinesc 106 ani de la naşterea lui Arsenie Boca. Viaţa de poveste a călugărului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale României ultimului secol, este celebrat în 29 septembrie, la împlinirea a 106 ani de la naşterea sa.

În 29 septembrie se împlinesc 106 ani de la naşterea duhovnicului Arsenie Boca, devenit în ultimii ani una dintre cele mai cunoscute personalităţi din istoria Bisericii Ortodoxe Române.

Arsenie Boca (29 septembrie 1910 – 28 noiembrie 1989) a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. În anii 1940 şi 1950 a fost de mai multe ori arestat şi deţinut în închisori, iar pentru circa un an a fost trimis într-un lagăr de muncă, la Canalul Dunăre - Marea Neagră. Despre perioada detenţiei sale, călugărul nu a vorbit.

Tăcerea i-a fost uneori impusă părintelui Arsenie, iar alteori şi-a impus-o singur. Deşi nu i s-a mai îngăduit să liturghisească şi să predice, părintele propovăduia tăcând şi pictând, „Ceea ce eşti vorbeşte mai tare decât ceea ce spui”, scria părintele la sfârşitul bibliei sale, potrivit unei relatări a episcopului Daniil al Daciei Felix, în cartea sa „Părintele Arsenie Boca în gânduri şi cuvinte” (2015).

După 1959, când a fost alungat de la Mănăstirea Prislop, şi până la moartea sa din 1989, nu a mai fost lăsat să îmbrace straiele monahale. A fost angajat ca pictor de biserici, până după ieşirea la pensie, iar până în ultimele luni de viaţă a rămas supravegheat de Securitatea comunistă. Mormântul său de la Mănăstirea Prislop a devenit în ultimii ani locul unor pelerinaje impresionante, oamenii venind aici în speranţa că rugându-se vor fi ajutaţi.

Copilăria în Ţara Zarandului
Arsenie Boca s-a născut în 1910, în satul Vaţa de Sus, aflat la circa 20 de kilometri de municipiul Brad, locul unde a studiat până la absolvirea liceului. „În cursul liceului mi-au plăcut foarte mult: matematicile, fizica, religia, desenul şi muzica. Terminând liceul şi luând bacalaureatul la prima prezentare, înclinam spre ştiinţele pozitive, dar dacă aveam avere sau garantau tutorii pentru mine intram la aviaţie la Cotroceni – ceea ce n-a fost, împiedicându-mă sărăcia. Drept aceea a biruit înclinaţia contemplativă, sau speculativă şi în 1929 m-am înscris la Academia Teologică din Sibiu”, scria Arsenie Boca, în declaraţia dată în 17 iulie 1945, anchetatorilor, la Râmnicu Vâlcea.

Călugăr la Muntele Athos

Absolvent de Teologie şi al Institutului de Arte Frumoase din Bucureşti, Arsenie Boca a fost trimis de mitropolitul Nicolae Bălan, în anul 1939, pentru trei luni, într-o obşte monahală de la Muntele Athos.

„M-am dus în camera mea şi m-am întins pe patul tare, athonit, pe burtă, ca ciobanii, căci şi oasele mă dureau şi muşchii de efortul zilei. Sufletul însă îmi era luminat şi fericit. Astăzi pe Sfântul Munte al Athosului am trăit prima minune, am întâlnit un sfânt. O pară de foc. Mi-am zis în gând “Tatăl nostru” şi mi-am însemnat patul, făcând cu mâna dreaptă semnul sfintei cruci. Apoi m-am cufundat într-un somn adânc”, scria părintele Arsenie Boca, într-un manuscris în care a relatat întâlnirea stranie cu un personaj misterios de pe muntele Athos.

Anii prigoanei comuniste
Arsenie Boca a devenit stareţ al mănăstirii Sâmbăta de Sus, la începutul anilor 1940,

„Vreau să mă desăvârşesc întru răbdare, a mărturisit părintele Arsenie cândva. Atâta putere duhovnicească şi credinţă a avut încât, conform unei mărturii, în timpul unei Liturghii la Mănăstirea Sâmbăta, prin anul 1940, după o perioadă în care nu a vorbit nimic câteva luni, atunci când a rostit rugăciunea sfântului Ioan Gură de Aur, „Cred, Doamne, şi mărturisesc că tu eşti fiul lui Dumnezeu”, ferestrele bisericuţei în care sluje s-au cutremurat” , scria fostul său apropiat, episcopul Daniil al Daciei Felix, în cartea sa „Părintele Arsenie Boca în gânduri şi cuvinte” (2015).

Arsenie Boca a fost arestat pentru prima dată în Râmnicu Vâlcea, în 17 iulie 1945, ca opozant al regimului. A fost arestat din nou în 1948, iar după ce a petrecut atunci o lună şi jumătate în detenţie, a fost trimis la Mănăstirea Prislop. Şirul anchetelor şi perioadelor de detenţie la care a fost supus a continuat în anii 1950 şi s-a încheiat în anul 1959, când preotul a fost îndepărtat din Mănăstirea Prislop şi nu i s-a mai permis să slujească. Securitatea a continuat să îl ţină sub supraveghere, până la finalul vieţii sale.

„Pentru vârful cu dor”, aşa scria părintele Arsenie pe un petec de hârtie de calc, dedesubtul unui desen de creion, reprezentând o pasăre albă în zbor. Pentru mine, această imagine este o icoană a duhului sfinţiei sale. Părintele însuşi a spus: „Eu sunt precum pasărea care îmi cânt cântul şi mă duc”, afirma episcopul Daniil al Daciei Felix, în cartea sa „Părintele Arsenie Boca în gânduri şi cuvinte” (2015).

Arsenie Boca a murit la 28 noiembrie 1989, având vârsta de 79 de ani, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormântat, la mănăstirea Prislop, în 4 decembrie 1989. Mormântul lui a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.


Vă recomandăm şi:

Secretul lui Arsenie Boca: femeia care a stat 40 de ani lângă el. Cutremurătoarea poveste a Zamfirei, tânăra pe care duhovnicul nu a lăsat-o să se omoare

Ucenica lui Arsenie Boca, maica Zamfira îşi are locul de veci la Mănăstirea Prislop, alături de mormântul părintelui. I-a fost alături timp de peste 40 de ani, din primele zile în care a ajuns la mănăstire şi până la moartea duhovnicului. Povestea ei de viaţă este cutremurătoare. Potrivit unor mărturii, a fost salvată de la moarte de părintele Arsenie Boca şi, la rândul ei, a fost ucenica şi “îngerul păzitor” al acestuia.

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Au trecut mai bine de 25 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar între timp duhovnicul a devenit un adevărat fenomen al ortodoxiei. Pelerinaje impresionante au loc în fiecare sfârşit de săptămână la mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, iar învăţăturile sale au ajuns la fel cunoscute ca personalitatea sa. Unele dintre ele au menirea să îi ajute pe oameni să nu cadă pradă ispitelor.

Zece profeţii ale părintelui Arsenie Boca: moartea Ceauşeştilor, vărsarea de sânge de la Revoluţie, cutremure şi năpaste

Arsenie Boca, duhovnicul intrat în rândul marilor personalităţi ale ortodoxiei româneşti, ar fi prevestit că preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu va muri în ziua de Crăciun a anului 1989. Profeţiile părintelui sunt susţinute de foştii săi apropiaţi şi de cei care l-au cunoscut, iar li se adaugă alte prorociri despre sfârşitul comunismului, războaie şi viitorul României.

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

Părintele Arsenie Boca a lăsat posterităţii o moştenire spirituală impresionantă, iar vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite de milioane de români, dovadă fiind mulţimile de pelerini care vin să să se roage la mormântul său de la Mănăstirea Prislop. Cea mai cunoscută rugăciune a părintelui este cea pe care acesta obişnuia să o rostească dimineaţa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite