Zi istorică pentru Hunedoara: 570 de ani de la naşterea regelui Matia Corvin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Matia, în timpul primirii unei delegaţii. Creaţie a pictorului Viktor Madarasz.
Regele Matia, în timpul primirii unei delegaţii. Creaţie a pictorului Viktor Madarasz.

Rege al Ungariei pentru mai mult de trei decenii Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, născut în 23 februarie 1443 la Cluj, este un simbol al Transilvaniei şi al Hunedoarei, în castelul şi-a petrecut copilăria.

S-au împlinit 570 de ani de la naşterea regelui Matia Corvin, una dintre cele mai importante personalităţi din istoria Transilvaniei şi unul dintre personajele de legendă de al cărui nume este legată istoria Castelului Corvinilor din Hunedoara. Apreciat atât de români cât şi de maghiari, Matia Corvin a fost, potrivit istoricilor, unul dintre cei mai importanţi regi ai Ungariei, pe tronul căreia a urcat la vârsta de 15 ani.


Românul de pe tronul Ungariei

"El a deprins meseria armelor încă din copilărie, fiind o prezenţă obişnuita în taberele militare, alături de ilustrul sau tată. Matia era însa o fire retrasă, înclinată spre studiu, spre artă şi spre cercetarea misterelor lumii.

matei

Această reputaţie de cărturar (se pare că el vorbea fluent şase limbi: româna, maghiara, latina, croata, ceha ţi germana) l-a ajutat, în 1458, pe tânărul de numai 15 ani să fie acceptat de cea mai mare parte a facţiunilor aristocratice în calitate de rege al Ungariei", îl descrie istoricul Tudor Sălăgean.

Matia Corvin a fost şi rege al Boemiei şi duce al Austriei. A domnit până la moartea sa, la vârsta de 47 de ani.


La 570 de ani de la naşterea regelui Matia, legenda lui este unul dintre motivele pentru care anual zeci de mii de turişti din Ungaria şi alte ţări vecine vizitează Castelul Corvinilor. Potrivit istoricilor, chiar dacă a petrecut trei decenii pe tronul Ungariei, istoria a păstrat în Transilvania şi nu în Ungaria mai multe urme a ceea ce a însemnat personalitatea lui Matia Corvin.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite