Vili Rupa va primi 50.000 de euro de la statul român. „Justiţiarul de Hunedoara“ a câştigat procesul în care a reclamat abuzuri ale anchetatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat soluţia definitivă în procesul în care hunedoreanul Vili Rupa a cerut despăgubiri statului român pentru relele tratamente îndurate de acesta pe durata anchetei. Instanţa i-a dat dreptate, parţial, lui Vili Rupa.

Curtea de Apel Alba Iulia obligă statul român la plata unor daune de 50.000 de euro lui Vili Rupa, în urma unor erori judiciare, săvârşite în timpul anchetelor la care hunedoreanul a fost supus. Instanţa a respins apelurile în cauză şi a menţinut soluţia dată de magistraţii hunedoreni, în septembrie 2015, care au precizat valoarea despăgubirilor.

“Instanţa respinge apelurile declarate de reclamantul Rupa Vili, pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice şi de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara împotriva sentinţei civile nr. 2950/2015 pronunţată de Tribunalul Hunedoara. Respinge apelul declarat de pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice împotriva încheierii din data de 11.02.2015, pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosar nr. 3840/97/2014”, a informat Curtea de Apel Alba Iulia.

După pronunţarea deciziei, într-o postare pe Facebook, avocatul Adrian Toni Neacşu a precizat următoarele, pa pagina sa de Facebook. „A rămas definitivă, prin respingerea apelurilor, hotărârea Tribunalului Hunedoara prin care statul român a fost obligat la plata sumei de 50.000 euro daune morale şi daune materiale constând în contravaloarea salariului minim pe economie pe durata de 1,2 ani către Rupa Vili într-un caz major de eroare judiciară. A fost un dosar în care activitatea mea că avocat a fost solicitată nu atât de complexitatea cazului cât de ingeniozitatea cu care s-a încercat blocarea lui şi scoaterea în afară jocului a lui Rupă Vili”.

A cerut peste un milion de euro
Vili Rupa a dat statul român în judecată şi a cerut daune morale şi materiale în valoare totală de 1,1 milioane de euro, pentru suferinţele pe care susţine că le-a îndurat în cursul unei anchete care a avut loc în urmă cu 15 ani. În solicitarea depusă , Vili Rupa arăta că a fost condamnat în 1999 şi trimis în închisoare pentru un an şi două luni, într-un dosar de ultraj şi de trafic de stupefiante (mercur), însă după rejudecarea dosarului, magistraţii au hotărât prin sentinţă definitivă achitarea sa. A cerut daune susţinând că în timpul anchetei, „Regimul de degradare la care am fost supus, recluziunea mea forţată fără nici un temei legal, ignorarea vulnerabilităţii mele datorită stării de sănătate, înrăutăţirea stării de sănătate psihică, limitarea posibilităţilor mele de integrala socială, mi-au produs un prejudiciu pe care îl evaluez ca fiind de 1 milion euro, sumă de natură să-l acopere integral. Evaluez sumele de bani de care am fost privat fără drept pe perioada efectuării pedepsei, precum şi de cele de care am fost lipsit ca urmare a întreruperii dezvoltării mele personale ca fiind de 100.000 de Euro”, preciza Vili Rupa, în cererea de chemare în judecată, depusă la Tribunalul Hunedoara. Vili Rupa a mai obţinut despăgubiri de la statul român, în urma unui proces câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Aşteaptă sentinţa în dosarul morţii unui hunedorean
Vili Rupa mai este judecat, la Curtea de Apel Alba Iulia, într-un dosar în care a fost acuzat că a ucis în bătaie un hunedorean, faptă pe care ar fi comis-o în 1998. În acest dosar, prescripţia faptei l-a salvat pe Vili Rupa de o condamnare pentru lovituri cauzatoare de moarte, într-o anchetă pornită în 1998 după moartea unui hunedorean, care ar fi fost bătut crunt de autointitulatul „justiţiar de Hunedoara”. Vili Rupa a fost condamnat, la un an de închisoare cu suspendare, doar pentru influenţarea unui martor, în cazul judecat la Tribunalul Hunedoara.

Potrivit anchetatorilor, cauza este legată de un alt dosar, în care Vili Rupa a fost cercetat şi trimis în judecată şi condamnat pentru trafic cu substanţe toxice. Victima, Butnaru Mirel Vasile, a furnizat informaţii poliţiştilor despre deţinerea de către Vili Rupa a unei cantităţi de mercur, pe care intenţiona să o vândă. În baza acestor informaţii a fost organizat flagrantul din 28 ianuarie 1998, ca mai apoi, Vili Rupa să fie cercetat pentru comercializare de mercur. Procurorii susţin că Butnaru Mirel Vasile a fost fost bătut cu picioarele de Vili Rupa, în data de 11 februarie 1998, iar în aceeaşi zi, victima a fost transportată la Spitalul municipal din Hunedoara, apoi transferată la Spitalul Judeţean Hunedoara, unde a decedat la data de 19 februarie 1998. Vili Rupa a mai fost acuzat că a încercat să-l influenţeze pe martorul Petre Şelaru (aflat în detenţie), prin intermediul mamei sale, să îşi retragă declaraţiile.


Vă recomandăm şi:

Vili Rupa a fost condamnat în dosarul morţii unui hunedorean, după 17 ani de la începerea anchetei. "Justiţiarul" a scăpat de acuzaţiile cele mai grave

Tribunalul Hunedoara a pronunţat sentinţa în dosarul penal în care Vili Rupa, autointitulat „justiţiarul de Hunedoara”, a fost trimis în judecată pentru omor calificat. Hunedoreanul a fost acuzat că în 1998 a bătut crunt un tânăr, care apoi a decedat la spital.

Poveste desprinsă din filmele cu gangsteri: ultima strigare în dosarul „justiţiarului de Hunedoara", acuzat că a ucis în bătaie un hunedorean

Tribunalul Hunedoara a încheiat cercetarea judecătorească în dosarul penal în care Vili Rupa, autointitulat „justiţiarul de Hunedoara”, a fost trimis în judecată pentru omor deosebit de grav, faptă pe care anchetatorii susţin că a comis-o în februarie 1998.

„Justiţiarul de Hunedoara“ a fost reţinut pentru omor. Vili Rupa e acuzat că a ucis un hunedorean, în urmă cu 15 ani

Vili Rupa, hunedoreanul devenit celebru după ce a obţinut daune de la statul român în urma unor procese câştigate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, s-a întors în puşcărie după aproape 15 ani. El a fost reţinut într-un dosar în care a fost acuzat că a ucis un bărbat, în 1998.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite