VIDEO Uricani, oraşul din munţi unde turiştii se întorc în timp. Cum arată acum cartierele inspirate de sovietici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uricani, cel mai izolat oraş din regiunea Hunedoarei, trece prin transformări spectaculoase, însă fostele sale cartierele muncitoreşti păstrează atmosfera anilor ´50.

Străzile, trotuarele şi aleile celui mai vechi cartier de blocuri din Uricani sunt modernizate printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană, iar, treptat, clădirile ridicate în anii ´50, odată cu dezvoltarea exploatărilor miniere din zonă, sunt reabilitate termic.

GALERIE FOTO

Multe dintre blocurile cu două etaje ale vechiului cartier de locuinţe muncitoreşti, cu arhitectură de inspiraţie sovietică, au rămas însă într-o stare avansată de degradare.

Au trecut şapte decenii de la construcţia lor, iar locatarii şi autorităţile nu s-au ocupat până acum de reabilitarea acestora.

uricani
image


Oraşul minier de la capătul Văii Jiului, aflat la intrarea în Parcul Naţional Retezat, trece prin mari transformări, însă în acelaşi timp păstrează nostalgia deceniilor trecute, când mulţi dintre locuitorii săi erau angajaţi la cele două mine de cărbune ale oraşului şi la cariera de cuarţ din vecinătatea lui. Un monument emblematic, peste care timpul şi-a pus amprenta, a rămas statuia minerilor stahanovişti, plasată în cartier în primii ani de comunism, care le aminteşte localnicilor de vremurile în care aveau de lucru în minerit. Vagonetele de mină transformate în suporturi uriaşe de flori, au rămas şi ele la loc de cinste, în părculeţele cartierului.

uricani



În urmă cu trei decenii, la cele trei mine din Uricani munceau peste 5.000 de oameni. În Uricani locuiesc mai puţin de 9.000 de oameni, cei mai mulţi pensionari. Numărul copiilor a scăzut de 3 – 4 ori faţă de cel înregistrat în oraş la începutul anilor ´90, în timp ce numărul vârstnicilor s-a triplat în raport cu aceeaşi perioadă, în care minele şi cariera de cuarţ funcţionau.

Uricaniul reprezintă un loc de popas pentru turiştii care se îndreaptă spre traseele din Retezatul Mic şi Cheile Buţii ori spre Câmpuşel, locul aflat la 20 de kilometri distanţă de oraş, unde se termină şoseaua care urma să fie construită prin munţi, pentru a lega Valea Jiului de Băile Herculane.

image
uricani


Video, pe larg


Mai puteţi citi şi:

Prăbuşirea oraşelor muncitoreşti ridicate de la zero în anii comunismului. Cum au ajuns centrele industriale apărute peste noapte adevărate „oraşe-fantomă“

Oraşul în care trăiesc mai mulţi şomeri decât salariaţi, dar oamenii nu acceptă orice job. Cum arată dezastrul pieţei muncii din fostele centre industriale

Uricani, oraşul care dispare odată cu mineritul: statuile stahanoviştilor care dau culoare cartierelor „sovietice“ şi monumentul marilor ţepe

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite