VIDEO Râuşor, staţiunea pustie din inima Retezatului. Locul de poveste se animă după primele ninsori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pârtia de la Râuşor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Pârtia de la Râuşor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Lipsa zăpezii a lăsat aproape pustie la început de decembrie zona turistică Râuşor. înfiinţată la poalele Retezatului.

GALERIE FOTO

Zeci de cabane, case de vacanţă şi pensiuni rămase încă pustii îi întâmpină pe turişti la Râuşor, zona de agrement înfiinţată în anii 1970 la poalele celor mai înalte vârfuri din Masivul Retezat. Ninsorile abundente s-au lăsat aşteptate şi o dată cu ele şi începerea sezonului turistic. Totuşi, cei care ajung la Râuşor se pot bucura de peisajele montane şi de drumeţiile pe traseele din jurul staţiunii. Unul dintre acestea se numeşte „Cărarea curioşilor” şi urcă pe o alee acoperită cu un covor de zăpadă prin pădurea de brazi, pe lângă cele două pârtii ale staţiunii. De cealaltă parte a pârtiilor, alte poteci se strecoară prin pădure spre crestele Retezatului. De la intrarea în zona cabanelor, un alt traseu de 20 de minute îi duce pe călători, prin pădure, la Cascada Râuşor.

Locul din sălbăticie

Râuşor se află la circa 30 de kilometri de oraşul Haţeg, iar accesul spre staţiune este posibil de pe Drumul Naţional 68 Haţeg-Caransebeş, prin comuna Râu de Mori. Ultimii zece kilometri ai drumului spre Râuşor încep de sub Cetatea Colţ. Zidurile cenuşii ruinate de secole, ce stau gata să se prăvălească de pe stâncile în care au fost înfipte, reprezintă „borna“ prin care turiştii sunt atenţionaţi că au ajuns în sălbăticie. De la Colţ până în Râuşor, şoseaua străbate un defileu şi urcă apoi abrupt prin pădure, traversând locuri atractive pentru liniştea şi frumuseţea lor.

Povestea zonei turistice de la Râuşor a început în anii 1970, o dată cu cel mai ambiţios proiect hidroenergetic din vestul ţării, amenajarea hidroenergetică de pe Râul Mare - Retezat şi a barajului Gura Apelor. În anii 1970 aici se aflau doar câteva cantoane ale muncitorilor şi minerilor care dăltuiau stâncile şi săpau galerii de zeci de kilometri pentru marele proiect.

Barajul Gura Apelor a fost inaugurat în 16 aprilie 1986, după 11 ani în care s-a muncit la construcţia lui. În locul cantoanelor muncitoreşti demolate după inaugurarea barajului a fost ridicat în anii 1980 un complex turistic pentru angajaţii Combinatului Siderurgic din Hunedoara. Tot atunci, a fost înfiinţat şi Serviciul Salvamont Hunedoara, iar voluntarii care făceau parte din el au amenajat pârtia şi primul teleschi. Din anii 1990, în zonă au început să apară case de vacanţă şi pensiuni private, multe construite haotic pe marginea drumului îngust şi întortocheat. Unele clădiri au rămas nefinalizate şi părăsite de mai mulţi ani, altele s-au dezvoltat, iar fostul motel al combinatului, primul din Râuşor, s-a mistuit într-un incendiu, în anii trecuţi.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Soarta celor 10.000 de hectare de păşuni şi păduri din Retezat oferite urmaşelor familiei Kendeffy. Ce a decis instanţa

Indiciul care l-a dat de gol pe „gunoierul” din Retezat. Mormane de deşeuri au fost incendiate în zona feerică în munţi

FOTO Cele mai frumoase lacuri glaciare din Retezat. Cum arată sanctuarul naturii înainte de venirea iernii

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite