VIDEO Paştele celebrat de credincioşii romano-catolici. Catedrala din centrul istoric al municipiului a fost arhiplină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de credincioşi romano-catolici din Hunedoara au întâmpinat Paştele la biserica din centrul vechi al municipiului şi au participat apoi la procesiunea de Înviere.

GALERIE FOTO

Biserica romano-catolică „Adormirea Maicii Domnului” din centrul vechi al Hunedoarei a fost arhiplină în seara de sâmbătă, la marea sărbătoare a Învierii Domnului.

Sute de oameni au participat la slujba care precede Paştele catolic, în biserica ridicată în urmă cu peste un secol, pe strada devenită faimoasă pentru parfumul zecilor de cireşi sălbatici care înfloresc în primele zile de primăvară.

Slujba a avut loc în limbile română şi maghiară. Înainte de miezul nopţii credincioşii au luat lumină şi au pornit în procesiunea tradiţională pe străzile care înconjoară biserica şi împrejurimile sale.

S-au întors apoi în biserică, pentru a-şi ura „Hristos a Înviat”, înainte de a se îndrepta spre casele lor.

image


Paştele, celebrat de catolici în Hunedoara

O comunitate cu tradiţie seculară
În municipiul Hunedoara, comunitatea de romano-catolici numără circa 3.000 de oameni, în ultimele decenii fiind tot mai restrânsă. Istoria ei datează de şase secole, primele aşezăminte catolice fiind atestate din vremea lui Ioan de Hunedoara.

image

Potrivit istoricilor, voievodul, al cărui duhovnic a fost călugărul franciscan Ioan de Capistrano, a început construcţia unei mănăstiri franciscane în 1453, însă a murit înainte de finalizarea ei. După moartea lui Ioan de Hunedoara, soţia sa Elisabeta Szilagyi s-a îngrijit de construirea mănăstirii fundate de Iancu, care a fost mai târziu cunoscută cu numele Zarda. Elisabeta Szilagyi s-a implicat şi în amenajarea capelei castelului, dovada fiind blazonul acesteia, aşezat pe balustrada frumos împodobită a încăperii. Cercetătorii au descoperit o scrisoare (suplicaţie) pe care Ioan de Hunedoara a trimis-o papei Calixt al III-lea, la Roma, prin care a solicitat dreptul de a construi în castrul de la Hunedoara o capelă, cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul, care de altfel era şi patronul său spiritual. Astfel a fost amenajată capela lui Ioan de Hunedoara, sub al cărui altar ar fi fost cripta familiei Huniazilor.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Bisericile unicat din aceeaşi curte, în pericol. Soarta tristă a Rotondei, locul sfânt al templierilor întorşi din Cruciade

VIDEO Bisericile „fantomă”, atracţiile bizare ale Lacului Cinciş. Ultimele rămăşiţe ale satelor aflate sub apă ascund poveşti înfiorătoare

Ioan de Hunedoara, „atletul lui Hristos”. Zece lucruri mai puţin ştiute despre voievod. „Lumea nu a mai cunoscut vreodată un asemenea om”

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite