VIDEO Cetatea Costeşti, marea aşezare dacică ascunsă sub zăpadă. Cum a schimbat iarna peisajul sitului UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta mare cetate dacică de la Costeşti rămâne, pe timp de iarnă, una dintre cele mai accesibile aşezări istorice din Munţii Orăştiei. Zăpada care o acoperă îi dă mai mult farmec.

Iarna a transformat peisajul uneia dintre cele mai impresionante cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, Costeşti.

Ultimii doi kilometri ai drumului spre cetăţuia dacică de la marginea satului Costeşti sunt acoperiţi cu zăpadă, iar accesul spre aşezarea istorică este mai dificil în aceste zile.

Totuşi, până în apropierea sitului UNESCO de la Costeşti turiştii pot ajunge cu autoturismul. Iarna a redus numărul vizitatorilor cetăţii dacice, însă priveliştea în care aceştia sunt întâmpinaţi a devenit mai spectaculoasă sub strălucirea omătului.

Cetatea Costeşti, veche de circa 2.100 de ani, a fost fort militar, dar şi reşedinţă de vară pentru căpeteniile dacilor, susţin unii istorici. Se găseşte lângă satul Costeşti, comuna Orăştioara de Sus, din judeţul Hunedoara. Numele din vechime nu este cunoscut.

Cetatea Costeşti din Munţii Orăştiei

Era o cetate puternică, la baza căreia exista o mare aşezare civilă, iar unul dintre rolurile ei era acela de a apăra drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia.

Cetatea a fost distrusă în 106 de romani şi nu a mai fost niciodată reclădită. De pe culmea dealului pe care a fost ridicată cetatea se devăluie priveliştea munţilor ce delimitează văile Grădiştii, Streiului şi Mureşului şi a pădurilor şi dealurilor din împrejurimi, o zonă salbatică, rămasă neschimbată de-a lungul timpului.

Cetatea Costeşti se află la circa 20 de kilometri de Orăştie şi la 15 kilometri de Sarmizegetusa Regia.


Vă recomandăm şi:

Mihai I, îndrăgostit în adolescenţă de cetăţile dacice. Povestea vacanţei de vis a regelui în ţinutul Hunedoarei

Ţinutul Hunedoarei a fost locul uneia dintre cele mai frumoase vacanţe de vară petrecute de regele Mihai I, în adolescenţă, scria Ion Conea, autorul volumului „Cum învăţa a-şi cunoaşte ţara Măria Sa Mihai”, publicat în 1936. Prinţul adolescent a vizitat marile vestigii ale Hunedoarei, şi a rămas impresionat de cetatea dacică de la Costeşti.

FOTO Pelerinaj de Sânziene: ziua când se deschid cerurile peste cetăţile dacice. În Sarmizegetusa ritualurile sunt interzise

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei devin locuri de pelerinaj în perioada Sânzienilor. Aici, „cerurile se deschid”, spun cei care se îndreaptă spre monumentele UNESCO pentru a medita în incintele sacre, însă în cetatea Sarmizegetusa Regia, considerată un centru energetic, practicile religioase şi mistice au fost interzise.

Legendele comorilor din Munţii Orăştiei: cum i-a cuprins febra aurului pe localnicii de la poalele cetăţilor dacice

Ţinutul cetăţilor dacice a fost dintotdeauna un loc al misterelor şi al legendelor. În zona Sarmizegetusei Regia, oamenii au păstrat istorisiri vechi, despre aurul ascuns de strămoşi în munţi, iar descoperirea fiecărei comori a stârnit şi mai mult fantezia localnicilor. Istoricii au consemnat, de asemenea, poveştile vechilor căutători de comori, din secolele trecute.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite