VIDEO Urşii au atacat în Retezat. Un cioban a fost sfâşiat de animalul sălbatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victima va fi adusă de pe munte de Salvamont. FOTO IJJ Hunedoara
Victima va fi adusă de pe munte de Salvamont. FOTO IJJ Hunedoara

Un cioban care se afla cu oile pe munte, în apropierea Lacului Zănoaga din Masivul Retezat, a fost atacat de un urs care l-a muşcat de faţă, de membre şi i-a rupt un picior. Victima se află în continuare pe munte, iar în ajutorul ei au pornit salvamontiştii şi jandarmii montani.

Urşii au atacat din nou în Masivul Retezat, după ce în urmă cu o lună un urs a provocat moartea a peste 400 de oi, prăbuşite într-o râpă, în încercarea de a scăpa de animalul sălbatic.

De această dată, victima este un cioban, în vârstă de 54 de ani, aflat cu turma în zona alpină de deasupra Lacului Zănoaga. Acesta a fost muşcat de faţă, are un umăr disclocat şi un picior rupt, în urma atacului.

Ajutat de salvamontişti

Oierii au alergat până la refugiul Salvamont din zona Lacului Zănoaga pentru a cere ajutor. Au ajuns în jurul orei 1:30 dimineaţa, la câteva ore de la atacul ursului, iar salvamontiştii au anunţat evenimentul la Serviciul de Urgenţă 112. Totodată, aceştia au pornit spre locul în care se afla ciobanul, pentru a-l aduce de pe munte. Câteva ore mai târziu, după un drum istovitor prin noapte, salvamontiştii şi jandarmii montani au preluat victima care se zbătea între viaţă şi moarte, i-au acordat îngrijiri, şi au reuşit să o transporte la refugiul din zona Lacului Zănoaga.

Ciobanul atacat de urs în Retezat a fost preluat de elicopterul SMURD de pe munte. VIDEO IJJ Hunedoara

„Bărbatul se afla într-o stare de conştienţă, dar avea răni grave provocate de urs, în zona feţei şi pe corp, iar un picior îi fusese sfâşiat. De la refugiu, el a fost preluat de un elicopter SMURD şi a fost transportat la o clinică din Târgu-Mureş”, a relatat Ovidiu Bodeanu, şeful Serviciului Public Salvamont Hunedoara.

fot ijj hunedoara

Urşii, un risc, dar nu un pericol în Retezat

Zoran Acimov, directorul Parcului Naţional Retezat, a precizat că în Retezat, una dintre cele mai sălbatice arii protejate din România, sunt circa 30 – 40 de urşi. În ciuda incidentelor din ultimele săptămâni, cel al  atacului asupra ciobanului şi cele legate de atacurile asupra turmelor de oi, turiştii care ajung pe traseele Parcului Naţional Retezat nu trebuie să se teamă, pentru că riscul de a întîlni urşii sunt mici. Salvamontiştii le recomandă celor care urcă pe munte ca în cazul în care totuşi întâlnesc aceste sălbăticiuni să nu intre în panică, să facă gălăgie şi să se îndepărteze discret de ele, fără a face mişcări bruşte.


Vă recomandăm şi:

Trasee închise în Parcul Naţional Retezat, din cauza sutelor de cadavre de oi rămase pe munte, care au atras urşii

Turiştii au accesul interzis în două zone din Parcul Naţional Retezat, unde se află cadavrele a peste 400 de oi. Leşurile au atras sălbăticiunile, în special urşii, iar siguranţa celor care ajung pe munte este pusă în pericol.

Sute de oi ucise după ce au fost atacate de urşi în Munţii Retezat. Cadavrele zac în apropierea traseelor turistice

Leşurile a peste 400 de oi zac în apropierea potecilor pe care turiştii urcă pe traseele din Parcul Naţional Retezat. Turmele au fost atacate de urşi, în zilele trecute, iar oile au fost devorate.

FOTO Poiana Pelegii, locul din inima Retezatului unde ajungi cu maşina

Poiana Pelegii, judeţul Hunedoara, este punctul final al singurului drum care îi aduce pe turişti cu maşina în Parcul Naţional Retezat. Este un loc de vis, din care pornesc cele mai spectaculoase trasee pe munte, printre care şi cel spre lacul glaciar Bucura.

VIDEO Tragedie în Retezat: un lector universitar din Iaşi a murit pe Vârful Judele

Un lector universitar din Iaşi, care însoţea un grup de studenţi într-o expediţie pe munte, în Parcul Naţional Retezat, a murit astăzi pe Vârful Judele.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite