Tragedia care închide Mina Uricani, după şapte decenii: un miner mort şi trei răniţi grav în urma exploziei din subteran
0Un miner a murit, iar alţi trei au fost grav răniţi, în urma exploziei înregistrate luni dimineaţa în Mina Uricani. Tragedia care pecetluieşte soarta exploatării aflate în proces de închidere a fost al doilea accident grav de muncă petrecut în luna octombrie, după cel din Mina Lupeni, soldat cu doi morţi.
O nouă tragedie a avut loc în subteranele unei mine din Valea Jiului, la mai puţin de o lună de la prăbuşirea galeriei Minei Lupeni, în urma căreia au murit doi mineri, iar alţi doi au fost răniţi.
Luni dimineaţa, o explozie înregistrată în Mina Uricani, într-o galerie de legătură, la 50 de metri adâncime, a ucis un miner de 43 de ani şi a rănit grav alţi trei ortaci. „Accidentul de la Mina Uricani a avut loc în jurul orei 7:00, în timp ce o echipă formată din patru lucrători muncea la amenajarea unui plan înclinat, care face legătura dintre suprafaţă şi orizontul 500. Minerii au fost surprinşi de efectele unui suflu dinamic şi termic la circa 50 de metri de suprafaţă”, a informat conducerea Minei Uricani. Cei trei răniţi, cu vârste între 43 de ani şi 52 de ani, au reuşit să se evacueze singuri din mină.
„Starea celor trei mineri răniţi este mai gravă decât s-a crezut în urma evaluării iniţiale. Au arsuri pe 30% din suprafaţa corporală, doi dintre ei, iar al treilea are arsuri pe 50% din suprafaţa corporală. Problema este că doi mineri au şi arsuri de căi aeriene”, preciza dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în urma evaluării amănunţite făcută de medicii de la unităţile de primiri urgenţe unde aceştia au fost aduşi.
Doi mineri răniţi au fost transportaţi la Spitalul de Arşi, iar unul la Spitalul Bagdasar din Bucureşti.
„Urmare a analizelor amănunţite realizate de persoalul medical din cadrul unităţilor sanitare precum şi a evoluţiei stării de sănătate a victimelor s-a decis transportul acestora, cu un elicopter din cadru IGAv capabil să asigure transport victime multiple, către Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri şi Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni din municipiul Bucureşti”, a informat Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică.
Anchetă penală
O anchetă are loc pentru a stabili cauzele tragediei. „A fost sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor care au dus la producerea accidentului, iar în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, cercetările efectuându-se sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani”, a informat Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică.
Explozia a avut loc într-o zonă în care erau lucrări de închidere, mina fiind pe un program de închidere, informa Toma Petcu, ministrul Energiei. Mina Uricani este în proces de închidere, aprobat încă din 2009, iar până la finalul anului este prevăzut să îşi încheie activitatea de exploatare. Din cei 2.200 de mineri care lucrau acolo, acum au mai rămas aproximativ 300.
Cel mai recent accident grav din subteranele Minei Uricani a avut loc în 5 februarie 2011. Atunci, cinci electricieni mineri, cu vârste cuprinse între 36 şi 41 de ani, au murit după o explozie cu metan.
Minele din Valea Jiului închise după 1990
1994 Exploatarea minieră Lonea Pilier şi-a încetat activitatea.
1999 Şi-au încetat activitatea Exploatările Miniere Câmpu lui Neag şi Petrila Sud.
2003 S-a închis Exploatarea Minieră Dâlja.
2004 S-a închis Exploatarea Minieră Valea de Brazi.
2006 Şi-a încetat activitatea Exploatarea Minieră Aninoasa.
2015 S-a închis Mina Petrila
Şapte decenii de la deschiderea ei
Mina Uricani, aflată în program de închidere, până la sfârşitul acestui an, a fost deshisă în 17 februarie 1947, ca sector al minei Lupeni, iar prima lucrare minieră săpată a fost galeria de coasta Balomir I, potrivit informaţiilor publicate de Societatea de Închideri Mine Valea Jiului. În 1949 a devenit unitate de sine stătătoare, a SOVROM. Primul puţ de extracţie a fost săpat în anul 1953, în zona Balomir. În 1952, în locul numit Condrasoni, a început saparea puţurilor gemene 3 şi 4, pentru deschiderea câmpului minier din partea nordică, în stânga Jiului. Din anul 1960, s-au experimentat abatajele frontale cu stâlpi metalici individuali. Prima încercare de mecanizare complexă a proceselor de susţinere şi tăiere în abataje a fost făcută în anul 1971. Următoarea etapă în încercarea de introducere a complexelor mecanizate a fost în anii 1978 – 1987. Din anul 1995, la Mina Uricani, se exploatează stratul 3 la nivelul orizontului 300. În acelaşi an s-a introdus metoda de exploatare cu banc de cărbune subminat. Transportul cărbunelui de la mina Uricani la Preparaţia Lupeni s-a făcut, în perioada 1947 - 1970, pe calea ferată îngustă, cu vagoneţi de o tonă, tractaţi de locomotive cu aburi şi mai apoi de cele tip troley. Din 1970, transportul cărbunelui s-a făcut pe calea ferată pe calea ferată normală.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Iuliu Lucian Codlean, părinte pentru trei copii, a fost ultima victimă ucisă în subteranele Lupeniului, o mină cu o istorie îndelungată şi însângerată. Minerul a murit strivit de tavanul galeriei în care muncea, cu câteva zile înainte de a-şi serba ziua de naştere.
Doi dintre cei trei mineri prinşi în subteran au fost salvaţi de echipele de intervenţie: primul dintre ei este în stare gravă, cu multiple traumatisme şi fracturi, se află în comă indusă şi a fost transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, în timp ce cel de-al doilea miner scos din subteran are răni superficiale. Cel de-al treilea dintre ei, găsit în jurul orei 5.00, nu a putut fi resuscitat.
Scene dramatice s-au petrecut în ultimele ore în faţa Minei Lupeni, unde zeci de localnici s-au strâns îngrijoraţi de soarta celor trei mineri blocaţi în subteranele exploatării, după ce tavanul galeriei miniere în care munceau s-a prăbuşit. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că echipele de salvare au ajuns la primii doi mineri blocaţi în subteran.